StoryEditor

Načo sú nám slzy?

10.07.2009, 07:42
Autor:
(dia)(dia)
Rozmazávajú starostlivo nalíčené tváre dojatých svadobčanov. Spomaľujú prípravu obľúbeného jedla, keď nám zakalia zrak pri krájaní cibule. Nútia nás uhýbať sa dymu pri ohni. Sú s nami, keď sme najsmutnejší. Čo všetko spúšťa slzenie očí a na čo nám je vlastne dobré?

Rozmazávajú starostlivo nalíčené tváre dojatých svadobčanov. Spomaľujú prípravu obľúbeného jedla, keď nám zakalia zrak pri krájaní cibule. Nútia nás uhýbať sa dymu pri ohni. Sú s nami, keď sme najsmutnejší. Čo všetko spúšťa slzenie očí a na čo nám je vlastne dobré?

Za obyčajným slzením pri krájaní cibule sa skrýva práca mnohých častí oka patriacich do tzv. slzného aparátu. Ako funguje? Všetko sa začne v slznej žľaze, ktorá začne množstvom vývodov vylučovať slzy. Tento vodnatý sekrét sa hromadí vo vnútornom kútiku oka. Slznými kanálikmi je vedený až do slzníka. Na spodnom konci má slzník nosovoslzný kanál, ktorý končí v nosovej dutine. Tam sekrét odteká. Preto máme pri slzení a fňukaní plný nos. Taká je teda v skratke technická stránka veci. Stále to však nevysvetľuje, prečo sa nám v určitých situáciách spúšťa z očí vodopád.

O slzách s MUDr. Veselým

Kto je zodpovedný za spustenie procesu slzenia? „Je to chemický proces. Mozog dostane signál zo spojivky, že je prítomné nejaké dráždidlo. Mozog veľmi dobre vie, že si ho sami nevyberiete, preto je najlepšie spustiť vodopád,“ vysvetľuje očný lekár MUDr. František Veselý. Slzy sú teda ochrannou čistiacou rotou, ktorá oko zbaví nežiaducich vplyvov. V prípade mechanického dráždenia sa cudzie teleso vyplaví. Ak je dráždenie chemické, ako pri krájaní cibule, slzy vytvoria na oku ochranný film, aby dráždidlo nepoškodilo rohovku alebo spojivku. Po celej ploche oka sa slzy rozotrú vďaka pohybom očných viečok. A keďže sa na oku sami od seba neudržia, musia neustále tiecť. Prečo práve cibuľa? „Vecí, ktoré provokujú slzenie je veľmi veľa. Nie je to len cibuľa, ale aj vietor, dym, mechanická prekážka. Známe dráždidlo očí je aj čpavok,“ hovorí MUDr. Veselý. Najčastejšie však máme skúsenosť práve s cibuľou. Slzenie, ktoré táto, inak zdravá, zelenina vyvoláva, vie pekne znepríjemniť varenie.

Prečo nás cibuľa takto dráždi?

Podľa nedávnej japonskej štúdie je na vine špecifický enzým, ktorý sa nachádza práve v cibuli. Ak by vedci dokázali vytvoriť cibuľu, ktorá by si zachovala typickú vôňu a chuť aj bez tohto enzýmu, mali by kuchári o problém menej. Dovtedy to budeme musieť vydržať. Existujú však overené spôsoby, ako sa slzenia pri cibuli zbaviť alebo ho aspoň zmierniť:

● Krájajte cibuľu pod tečúcou vodou. Dráždivá látka sa v nej rozpustí a vaše oči ostanú suché.

● Ošúpte cibuľu, no do jej krájania sa pustite až po miernom vychladení v chladničke. Zmena teploty pozmení aj vlastnosti cibule. Namiesto ochladenia môžete cibuľu aj ohriať vo vode.

● Menej efektívnou ochranou je držať hlavu čo najďalej od dosky na krájanie. A tou najúčinnejšou? Použiť ochranné okuliare. Tie však do výbavy bežnej slovenskej kuchyne nepatria.

Viete, že človek tvorí denne približne 2-4 ml slznej tekutiny?

Proti infekciám

Slzy nie sú len reakciou na dráždenie. Ich úlohou je aj udržiavať rohovku neustále zvlhčenú. Niektoré ich zložky pomáhajú oku bojovať proti bakteriálnym infekciám. Iným typom sĺz sú tie, ktoré sa nám rinú z očí kvôli nejakému emocionálnemu stresu. Ten môže byť pozitívny, aj negatívny. Neplačeme predsa len zo smútku, ale aj z dojatia či od radosti. Tak či tak, plač nie je charakteristický len slzením. Sprevádza ho aj zrýchlený dych a typické poťahovanie nosom.

Krokodílie slzy

Už ste niekedy ronili „krokodílie slzy“? Napriek tomuto zaužívanému slovnému spojeniu, oči skutočného krokodíla žiadne slzy netvoria. Na čo by mu aj vo vode boli. Väčšina odborníkov sa zhoduje v tom, že hoci väčšina cicavcov má slzný aparát, nariekanie zo smútku či dojatia je známe len u človeka. Ozývajú sa však aj takí, ktorí tvrdia, že v tom nie sme sami. Údajne sú plaču schopné aj slony a gorily.

Slzy smútku aj radosti

Vedci zistili, že slzy, ktoré sú reakciou na emocionálne výkyvy, majú iné zloženie než tie, ktoré oko používa na zvlhčovanie a samočistenie. Obsahujú hormóny ako napríklad prolaktín, adrenokortikotropický hormón či enkefalín. Neľakajte sa záplavy cudzích slov. Znamená to len, že sa pri nariekaní vyplavujú z tela také látky, ktoré sa tvoria vtedy, keď sme v strese. Pomáhajú nám zvládať citové napätie. To vysvetľuje, prečo sa po plači cítime lepšie. Takže nech sa páči, plačte, koľko len chcete. Pomôže to.

Viete, že sekrécia sĺz vekom rapídne klesá?

Slzavé údolie

Sú ľudia, pre ktorých je život doslova slzavým údolím. Nemám však na mysli tragické životné osudy, ale poruchy odtokových ciest spôsobujúcich nadmerné slzenie. V takých prípadoch pomôže očný lekár. Omnoho častejším problémom očí je však presný opak: suché oči. Tie u ľudí, ktorí trpia týmto problémom, nie sú dostatočne zvlhčované slzami. Suché oči sa ozývajú bolesťou, slzením alebo neutíchajúcim pocitom, že v nich máte cudzie teleso. Príčin suchých očí môže byť veľa. Medzi inými aj vzduch z klimatizácie, ktorú spúšťajú na vašich pracoviskách. Ak máte príznaky suchých očí, najlepšie urobíte, ak vyhľadáte odborníka. Poradí vám, ako na ne.

(tab)

01 - Modified: 2014-11-27 23:00:01 - Feat.: - Title: Zrakovému postihnutiu sa môžete vyhnúť 02 - Modified: 2014-10-16 22:20:02 - Feat.: - Title: Trápia vás očné mušky? 03 - Modified: 2011-10-26 11:00:27 - Feat.: - Title: Škvrny pred očami
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
02. máj 2024 08:09