Rastlinná liečba je iba vtedy účinná, ak sa dodržiava aj riadna životospráva.SNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Očistné kúry z bylín

18.07.2022, 09:55

Bylinné kúry dodávajú organizmu po jednotvárnom stravovaní chýbajúce vitamíny, stopové prvky a ďalšie pre život veľmi dôležité látky.

Naši predkovia v neskorých zimných mesiacoch inštinktívne čelili chorobnosti jedením naklíčených obilných zŕn, chrenu, cibule, cesnaku, v byte dopestovanej pažítky. Na jar sa odporúčali kúry „čistiace krv“, na čo sa využívali liečivé byliny a rastliny z voľnej prírody. Z hľadiska dnešnej medicíny ide o nesprávne označenie, v skutočnosti ide o liečbu tzv. hypovitaminózy, ktorá sa prejavuje únavnosťou, slabosťou, poklesom psychofyzickej aktívnosti, ale aj zníženou odolnosťou proti infekčným chorobám.

Byliny dodajú pocit zdravia

Podmienky pre jarné kúry v našich klimatických podmienkach zabezpečuje skoré jarné vegetačné obdobie, keď pučiace rastliny poskytujú najviac sviežej zelene. Rastlinná strava – najmä v podobe šalátov, prípadne šťavy a čajov z čerstvých bylín – prirodzeným spôsobom zvyšuje celkovú kondíciu, odolnosť, podporuje sviežosť a pocit zdravia bez vedľajších škodlivých účinkov.

Kúry rastlinnými šťavami sa pripravujú z čerstvo natrhaných a umytých rastlín. Po zmixovaní sa scedia, čo však nie je dôležité, pretože účinné zložky obsahuje celá rozdrvená hmota rastliny.

Pri príprave a uskladňovaní sa majú používať nekorodujúce materiály. Nádoba musí byť uzavretá, aby šťava neprichádzala do styku so vzdušným kyslíkom (neoxidovala). Šťava sa pripravuje najviac na dva dni. Porciovanú v mrazničke možno uskladniť aj na viac mesiacov. Aby sa šťava neznehodnotila, každú dávku treba roztápať tesne pred použitím. Pri kúre sa užíva jedna lyžica bylinnej šťavy (masy) na pohár vody (čaju, ovocnej šťavy a pod.) 3-krát denne. Takáto kúra môže trvať 2 až 4 týždne.

Pozor na niektoré lieky

Opatrní by mali byť ľudia, ktorí pravidelne užívajú lieky. Pri bylinných šťavách a čajoch môže vzniknúť riziko takzvaných liekových interakcií. Niektoré liečivé rastliny môžu viesť k tomu, že lieky neúčinkujú tak, ako by mali, buď účinkujú málo, alebo, naopak, hrozí predávkovanie. Medzi rizikové lieky patria niektoré antibiotiká, antimykotiká, antidepresíva, niektoré lieky na srdcovo-cievny systém a mnoho ďalších.

Nejde o žiaden zázrak

Nemožno však očakávať, že neporiadky v stravovaní, ako aj následky zlenivenej sedavej životosprávy, chronickej otravy nikotínom a všetky negatívne vplyvy moderného života razom odstránia tzv. jarné kúry liečivých bylín či čajov. Nestane sa žiaden zázrak! Treba vedieť, že každá, teda aj rastlinná liečba je iba vtedy účinná, ak sa dodržiava riadna životospráva, pri ktorej je organizmus chránený pred škodlivými vplyvmi.

Ľudia, ktorí majú sedavý spôsob života, majú spomalený látkový metabolizmus. Látkovej premene veľmi pomáha práca svalov. Vylučovanie odpadov a spaľovanie prebytočných tukov je omnoho rýchlejšie. Rastliny, ktoré sa na zlepšenie látkovej premeny aj v jarných kúrach odporúčajú, majú za cieľ zlepšiť trávenie, vylučovanie tráviacich fermentov a napomáhať vylučovaniu škodlivín. Pri zlepšení celkovej životosprávy aj „jarné kúry“ budú mať účinok.

01 - Modified: 2022-05-30 11:08:01 - Feat.: 0 - Title: Prečo zomierame viac? 02 - Modified: 2022-05-22 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jeme viac, hýbeme sa menej 03 - Modified: 2022-07-14 09:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mám nadváhu? Jednoduchý test to ukáže
01 - Modified: 2024-01-29 12:32:36 - Feat.: - Title: Žijete ZDRAVO? Otestujete sa! 02 - Modified: 2024-01-23 14:01:06 - Feat.: - Title: Melón pomáha obličkám 03 - Modified: 2024-01-23 13:55:28 - Feat.: - Title: SEDEM príznakov toho, že jete príliš veľa cukru 04 - Modified: 2023-06-30 09:20:36 - Feat.: - Title: Prečo lekárom klameme o svojom zdraví? 05 - Modified: 2023-05-10 08:23:01 - Feat.: - Title: Pečená zelenina s plesnivým syrom
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 16:27