Na činnosť aj starnutie srdca vplýva viacero faktorov: nadváha, vysoký tlak, cholesterol aj cukor v krvi...SNÍMKA: Flickr.com/Rafael Carvalho
StoryEditor

Ako starnutie ovplyvňuje naše srdce

19.09.2022, 07:46

Na starnutie vplývajú mnohé faktory. Niektoré však vieme ovplyvniť svojim prístupom k životu a životným štýlom. Ako starne naše srdce a čo môžeme preto urobiť?

Zmeny starnutia sa podľa Úradu verejného zdravotníctva nemusia objaviť u každého človeka rovnako a v rovnakom čase. Tak ako každý z nás je iný, má iné schopnosti a danosti, aj v procese starnutia existujú veľké rozdiely medzi jednotlivcami. A samozrejme to značne ovplyvňuje ich schopnosť viesť aktívny a uspokojujúci život.

 

Ako si ničíme naše srdce?

 

- Priberáme

Po dosiahnutí veku 50. rokov sa náš metabolizmus môže spomaliť až o 30 percent.

Metabolizmus je dôležitý proces, vďaka ktorému sa nám premieňa potrava na energiu a tak ju dokážeme spracovať. Pomalší metabolizmus môže sťažiť udržanie si zdravej hmotnosti. To zvyšuje riziko inzulínovej rezistencie, vysokého cholesterolu, vysokého krvného tlaku a obezity. Všetky tieto faktory zvyšujú šance na vznik srdcových chorôb.

- Zvyšuje sa nám krvný tlak

Aj keď ste sa vyhli vysokému tlaku v polovici 50-tky, riziko, že ho dostanete v neskoršom veku, je pomerne vysoké (okolo 90%). Vysoký krvný tlak poškodzuje hladkú vnútornú výstelku stien tepien. Cievy tuhnú, srdce sa musí viac namáhať, a tak s ďalšími faktormi (fajčenie, vysoký cholesterol) hrozí upchatie ciev či infarkt.

- Stúpa riziko vzniku srdcového infarktu

Ako starneme, zvyšuje sa aj naša šanca na infarkt. Priemerný vek mužov, ktorí dostanú prvý infarkt, je 65 rokov. U žien je to 72 rokov. Ale menopauza, ktorou ženy zvyknú prejsť okolo 50. roku života, znižuje množstvo estrogénu v tele. Estrogén pomáha udržiavať tepny pružné, takže riziko srdcového infarktu stúpa, keď estrogén začne klesať. Štatistiky vzniku prvého infarktu sú však z roka na rok hrozivejšie. Upozorňujú na to kardiológovia. Nie výnimočne, ak majú infarkt aj tridsiatnici.

- Tvrdnú nám cievy aj srdce

Ako naše tepny starnú, stávajú sa tuhšími. Aj náš srdcový sval tuhne. Výsledkom je horšia cirkulácia krvi, srdce už pumpuje krv s ťažkosťami. Človek sa potom ľahko zadýcha. Pokiaľ sa tento stav objaví aj pri bežnej činnosti a človek nedokáže prejsť bez zadýchania 5 metrov, je zle.

- Mení sa ním srdcový rytmus

Nepravidelný srdcový tep, nazývaný tiež fibrilácia predsiení, je hlavnou príčinou mŕtvice u starších ľudí. Môže spôsobiť tvorbu krvnej zrazeniny v cievach a srdci. Ak sa zrazenina odtrhne a dostane sa do mozgu, vzniká mozgová porážka. Ak sa dostane do pľúc, ide o pľúcnu embóliu. Sú to všetko život ohrozujúce stavy.

- Zhoršuje sa nám spánok

Ako časť mozgu, ktorá riadi spánkový cyklus, starne, môžetme si všimnúť rozdiel v tom, kedy sa cítime unavení a kedy nie. Starnutie často vedie aj k problémom so spánkom. Zlý spánok môže zvýšiť stuhnutosť ciev, čo môže viesť k chorobám srdca.

- Zvyšuje sa nám riziko vzniku cukrovky

Nadváha, obezita, vysoký cholesterol aj tlak krvi – sú všetko rizikové faktory, ktoré vedú k tomu, že telo už nevyužíva inzulín tak, ako predtým. Čo vedie k vzniku cukrovky 2. typu. Celé to môže trvať aj niekoľko rokov.

Pokiaľ sa liečba cukrovky zanedbá, vysoká hladina cukru v krvi poškodzuje krvné cievy a nervy. Výsledkom je infarkt či mozgová porážka. Poškodené srdca je jednou z najčastejších komplikácií cukrovkárov.

- Zužujú sa nám cievy

Starnutie je jedným z rizikových faktorov aterosklerózy, čiže kôrnatenia a zužovania tepien. Stáva sa to, keď sa cholesterol, tuky a iné tukové látky známe ako plaky nahromadia na vnútorných stenách našich tepien. To obmedzuje prietok krvi do srdca. Výsledkom vysoký tlak. Pokiaľ sa tukový plak odtrhne, môže cievu upchať a vzniká infarkt.

- Telo je citlivejšie na soľ

Ako starneme, naše telo sa s príjmom soli už tak dobre nevyrovnáva. Príliš veľa soli prispieva k tuhnutiu ciev, zvyšovaniu tlaku a vedie k opuchom. Neliečený stav potom prispieva k problémom so srdcom.

Zdroj: www.webmd.com

01 - Modified: 2022-09-12 11:04:08 - Feat.: 0 - Title: Kedy je najlepší čas na užitie lieku na vysoký tlak? 02 - Modified: 2022-09-06 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fyzická aktivita nám prospieva, pomáha predchádzať obezite aj infarktu 03 - Modified: 2022-08-18 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Búšenie srdca môže vystrašiť, čo sa za ním skrýva 04 - Modified: 2022-08-11 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Infarkt sa dá liečiť, treba včas vyhľadať lekára. Spoznajte príznaky infarktu
01 - Modified: 2024-01-31 12:58:57 - Feat.: - Title: Demencia je boj s neodvrátiteľnou realitou 02 - Modified: 2023-05-05 13:29:56 - Feat.: - Title: Srdcové zlyhávanie si zamieňame so starnutím 03 - Modified: 2023-09-18 06:24:48 - Feat.: - Title: Prečo máte pocit nevoľnosti? 04 - Modified: 2023-08-23 09:47:26 - Feat.: - Title: Ako prebieha preventívna prehliadka? 05 - Modified: 2023-09-01 06:25:59 - Feat.: - Title: Život po infarkte
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
22. apríl 2024 00:43