Optimálne sú hydratačné krémy alebo masti s obsahom kyseliny mliečnej alebo urey.Foto: Pixabay
StoryEditor

Boj so suchou pokožkou: Hydratovať nestačí

31.05.2023, 09:00

Poškodenie drobných ciev a nervov, ktoré je bežné u ľudí s cukrovkou, môže viesť nielen k suchej koži, ale dokonca aj k vzniku drobných prasklín v koži. A tie sú nebezpečné...

Suchá koža trápi moju mamu diabetičku už dlhšiu dobu a navodzuje u nej trvalý pocit diskomfortu. Pokožka nepríjemne pne, niekedy dokonca svrbí. Či už za týmto – pomerne častým – problémom stojí cukrovka, alebo iné príčiny, boj so suchou, niekedy aj šupinatou kožou je obvykle beh na dlhú trať. Aké sú príčiny suchej pokožky, a hlavne, čo v boji s touto obmedzujúcou ťažkostí pomáha?

Spomínaný pocit diskomfortu nie je jedinou vecou, ktorá je pochopiteľným dôvodom na mrzutosť. Šedá, vysušená pleť sa môže premietať aj do nižšieho sebavedomia, obzvlášť u žien, ktorým tento problém – najmä, ak sa vyskytuje na tvári – prirába vrásky nielen obrazne, ale doslova.

 

Suchá a dehydratovaná koža sú dve rôzne veci

Koža je najväčším orgánom nášho tela a má veľmi dôležitú úlohu pri ochrane zdravia, pretože chráni naše telo pred potenciálne nebezpečným vonkajším prostredím. Preto by mal svoju pokožku – úplne bez preháňania – rozmaznávať úplne každý, či už ide o zdravého jedinca, alebo o diabetika. Pritom je potrebné rozlišovať medzi dehydratovanou kožou, čo je dočasný stav, ktorý je celkom dobre riešiteľný, a suchou pokožkou, ktorá je obvykle chronického charakteru.

 

Príčiny suchej pokožky

Dôvodov, ktoré môžu mať na svedomí suchú kožu, je veľa. Okrem genetiky môžu byť na vine poruchy prekrvenia, zmeny vo funkcii imunitného systému, prípadne poruchy mazových žliaz či hormonálne zmeny. Okrem toho môže byť vysychanie kože spôsobené aj používaním nevhodných kozmetických prostriedkov alebo nedostatkom určitých živín v tele.

Jednou z príčin môže byť samozrejme diabetes. Poškodenie drobných ciev a nervov, ktoré je bežné u ľudí s cukrovkou, môže viesť nielen k suchej koži, ale dokonca aj k vzniku drobných prasklín v koži. A tie sú nebezpečné, pretože bývajú vstupnou bránou infekcie.

 

Čo môžete zmeniť sami alebo základné rady pre boj so suchou kožou

 

     Zmeňte svoj každodenný rituál očisty. Namiesto dlhých kúpeľov zaveďte krátke, rýchle osprchovanie. Voda by mala byť len teplá (nie horúca).

     Nepoužívajte pri umývaní agresívne umývacie gély a mydlá. Všeobecne je lepšie mydlo vôbec nepoužívať, ale pokiaľ sa bez neho nezaobídete, siahnite po mydle s vyváženým pH.

     Pri osušovaní po kúpeli nikdy pokožku uterákom nedrite. Namiesto toho ju jemne osušte prikladaním uteráka.

     Používajte mäkké uteráky z bavlneného froté.

     Nepoužívajte kozmetické prostriedky obsahujúce alkohol.

     Pri upratovaní domácnosti noste ochranné rukavice. To isté platí aj pre umývanie riadu.

     Používajte výhradne pracie prostriedky bez farbív a parfumov.

     Noste oblečenie z nedráždivých prírodných materiálov.

     Dodržujte dostatočný pitný režim.

     Nepobývajte v prekúrených miestnostiach alebo v priestoroch so suchým vzduchom.

     V prípade pobytu vonku používajte prostriedky s ochranným faktorom, ktorý zaistí ochranu pokožky pred slnečným žiarením.

     Obohaťte svoj jedálniček o potraviny bohaté na mastné kyseliny, zinok a vitamíny A, C a E.

 

Hydratácia nie je len voda, ale aj krémy

V prípade chronickej suchej pokožky obvykle chýba kožu ako voda, tak lipidy. Preto je potrebné kožu každý deň dobre hydratovať. Hydratácia však neznamená, že pokožke dodáme vodu. My jej potrebujeme dodať látky, ktoré vodu viažu. Ako na to?

Ideálnou dobou pre hydratáciu pokožky je doba po osprchovaní. Mali by ste zvoliť šetrné hydratačné krémy alebo masti s obsahom kyseliny mliečnej alebo urey. S výberom optimálnych hydratačných prostriedkov vám môže pomôcť dermatológ alebo farmaceut v lekárni.

 

Nový trend: slugging

Na sociálnych sieťach sa v poslednej dobe vo všetkých pádoch skloňuje slovo slugging. Laicky povedané ide o uzamknutie vlhkosti vo vnútri kože. Názov (z anglického slug) vznikol z toho, že sa aplikovaním okluzívneho prostriedku vytvorí na pleti vrstva, ktorá by mala brániť dehydratácii.

 

Medzi okluzívne prostriedky používané pri technike slugging patrí vazelína alebo zmes minerálneho oleja a lanolínu. Princíp spočíva v tom, že večer pred spaním, po bežnom ošetrení pleti, nanesiete na ešte vlhkú pokožku tenkú vrstvu okluzívneho prostriedku a jemne ju rozotrite. Ráno po prebudení prebytočný prípravok odstránite a pokožku osušíte. Môžete vyskúšať aj krátkodobú aplikáciu v trvaní niekoľkých hodín.

Slugging sa neodporúča osobám, ktoré trpia mastnou pleťou, akné alebo podráždenou pokožkou.

 

Dermatológ je stávka na istotu

Pokiaľ vás suchá pokožka trápi dlhšiu dobu a nič nezaberá, neváhajte a navštívte dermatologickú ambulanciu. Kvalifikovaný lekár vám môže pomôcť odhaliť príčinu, stanoví presnú diagnózu a navrhne liečebný plán. Boj so suchou kožou je beh na dlhú trať a nie je ľahký.

 

(Zdroj: diastyl.cz)

01 - Modified: 2023-04-05 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na nedostatočný pitný režim upozorní moč, koža a jazyk 02 - Modified: 2022-12-19 11:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na stav seboroickej dermatitídy výrazne vplýva aj stres 03 - Modified: 2022-11-15 14:00:00 - Feat.: 0 - Title: Liečba psoriázy je beh na dlhú trať 04 - Modified: 2022-06-01 08:21:55 - Feat.: 0 - Title: Najčastejšie kožné zmeny diabetikov
01 - Modified: 2024-03-25 13:38:52 - Feat.: - Title: Jedlo je výborným bojovníkom proti cukrovke 02 - Modified: 2024-01-29 10:08:31 - Feat.: - Title: Príbeh Petra: Zbavil som sa inzulínu aj liekov na cukrovku 03 - Modified: 2024-01-29 09:55:02 - Feat.: - Title: Ako hovoriť s diabetikom? Pozor na nevyžiadané rady 04 - Modified: 2023-06-19 18:19:32 - Feat.: - Title: Desatoro KĽÚČOVÝCH informácií pre diabetika 05 - Modified: 2023-05-29 12:00:00 - Feat.: - Title: Diabetik za volantom
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
28. apríl 2024 08:39