Obezita už nie je len problémom kozmetickým, ale najmä zdravotným.Foto: Dreamstime.com
StoryEditor

Obezita ohrozuje na živote

02.08.2023, 09:00

Ide o nebezpečné a drahé ochorenie, pretože ničí srdce, pečeň či obličky, spôsobuje cukrovku a zhoršuje aj činnosť kĺbov a mozgu.

Obezita je chronické progresívne ochorenie zapríčinené energetickou nerovnováhou medzi príjmom a výdajom kalórií. Je charakterizované hromadením tuku. Vedie k štrukturálnym a funkčným zmenám orgánov, významne ovplyvňuje úmrtnosť a tiež aj kvalitu a dĺžku života obézneho človeka.

Súvisí s ňou množstvo chorôb

Výskyt obezity v populácii neustále narastá. Obezitu či nadváhu má na Slovensku až 70 percent ľudí do 64 rokov (!). Podľa odborníkov už musíme hovoriť o pandémii obezity. „Obezita je veľmi časté, chronické a zhoršujúce sa ochorenie. Je spojené s množstvom ďalších chronických ochorení, ktorých je viac ako 236,“ upozorňuje doc. MUDr. Ľubomíra Fábryová, prezidentka Slovenskej obezitologickej asociácie. Ide najmä o srdcovo-cievne ochorenia, cukrovku 2. typu, ochorenia pečene, ale aj nádorové a neurodegeneratívne ochorenia, ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba, depresie, ochorenia pohybového aparátu. „Obezita je jednoznačne drahé ochorenie,“ dodáva docentka Fábryová.

Znižuje priemernú dĺžku života

Čím v skoršom veku obezita vznikne, tým negatívnejšie vplýva na organizmus. Deti a adolescenti s nadváhou majú viac než 40-krát vyššie riziko rozvoja metabolických zmien vedúcich ku kardiovaskulárnym ochoreniam a k cukrovke. „V súčasnosti je preukázané, že obezita, najmä nahromadenie vnútrobrušného tuku, je jasným rizikovým faktorom srdcovocievnych ochorení,“ hovorí doc. MUDr. Eva Gonçalvesová, primárka Oddelenia pre zlyhávanie a transplantáciu srdca z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb.

Obezita podľa nej priamo súvisí s ich vznikom a rozvojom. Tieto ochorenia sú najčastejšou príčinou úmrtí na Slovensku a v celom západnom svete. „Na Slovensku máme aj v dôsledku obezity priemernú dĺžku života iba 76,7 roka a naďalej zaostávame za priemerom Európskej únie,“ dodáva primárka.

Ako ničí srdce?

Na srdce obézneho človeka sú kladené oveľa vyššie nároky než na človeka s normálnou hmotnosťou. Srdce potrebuje zásobovať krvou obézne telo, a preto je nútené zvyšovať svoj výdaj. Týmto dlhodobým chronickým preťažením srdca ako pumpy dochádza k zhrubnutiu ľavej srdcovej komory a následne môže postupne vzniknúť zlyhávanie srdca. Nahromadenie vnútorného viscerálneho tuku sa zase priamo spája s vyšším rizikom náhlej smrti v dôsledku srdcovej arytmie.

Až za 90 percent srdcových infarktov môžu ovplyvniteľné rizikové faktory, medzi ktoré patrí aj obezita. Jedinou dlhodobou šancou, ako zlepšiť svoj zdravotný stav a zabrániť ďalšiemu poškodzovaniu srdca, je zmena stravovania a pohybových aktivít. „Viac ako päť miliónov ľudí ročne zomiera v dôsledku inaktivity, dostatočnú pohybovú aktivitu má iba 30 percent populácie,“ upozorňuje doc. Fábryová.

 

Treba jej venovať pozornosť

Liečbe obezity sa podľa docentky Fábryovej treba venovať s plnou vážnosťou. „Doteraz sme boli zvyknutí v klinickej praxi riešiť „iba“ ochorenia súvisiace s obezitou ako vysoký krvný tlak, cukrovku, infarkty či cievne mozgové príhody. Časy si však vyžadujú opačný prístup, treba sa venovať prevencii a manažmentu obezity a s ňou spojených ochorení,“ dodáva.

Na celoeurópskej úrovni už podľa nej pracujú na projekte s názvom Čo nás stojí nečinnosť. „Samozrejme, myslí sa nečinnosť v prevencii a liečbe chronického ochorenia, akým obezita jednoznačne je. Robíme aj ekonomické analýzy, aby sme vlády jednotlivých krajín presvedčili, že obezite sa treba venovať s plnou vážnosťou,“ prízvukuje.

Obézny sám neschudne

Mnoho ľudí žijúcich s obezitou má podľa docentky Fábryovej problémy s prístupom k zdravotnej starostlivosti, zároveň mnohí z nich čelia stigmatizácii a diskriminácii zo strany spoločnosti. „Bez adekvátneho prístupu k zdravotnej starostlivosti poskytovanej vyškolenými odborníkmi, ktorí sú súčasťou multidisciplinárneho tímu, väčšina ľudí žijúcich s obezitou nie je schopná dosiahnuť svoje zdravotné ciele sama,“ poznamenáva. Liečba obezity si podľa nej vyžaduje spoluprácu viacerých odborníkov: diabetológov, hepatológov, kardiológov, neurológov, ortopédov, endokrinológov, neurológov, pediatrov, chirurgov, psychológov...

Centrum pre manažment obezity

Na pomoc pri chudnutí prichádza Centrum pre manažment obezity v Biomedicínskom centre SAV v Bratislave, ktoré získalo akreditáciu Európskou spoločnosťou pre štúdium obezity.

Hlavným poslaním centra je všestranný manažment pacientov s obezitou, založený na komplexnej úprave životného štýlu (výživa, pohyb) pod dohľadom lekárov. „Pacient sa do centra objednáva sám. Môže, samozrejme, prísť aj na odporúčanie lekára. Veľmi dôležité je, aby bol pripravený na zmenu, čiže aby bol odhodlaný investovať svoj čas a energiu do dlhodobej zmeny svojho životného štýlu,“ uvádza prof. MUDr. Barbara Ukropcová, zakladateľka a garantka Centra pohybovej aktivity. Pohyb a úprava stravovania sú podľa nej nevyhnutným predpokladom dlhodobého udržania redukovanej telesnej hmotnosti a následne aj zdravotných benefitov, ktoré s tým súvisia.

Pomôžu aj lekárnici

Do boja proti obezite sa zapájajú aj lekárne. Sú pre pacientov najdostupnejším zdravotníckym zariadením. „Kompetentní lekárnici budú poskytovať poradenstvo a vykonávať merania krvného tlaku, glykémie a cholesterolu, interpretovať výsledky a smerovať pacientov k lekárom špecialistom, keďže obezita nie je len estetickým problémom, ale závažným, život ohrozujúcim ochorením,“ približuje lekárnička doc. PharmDr. Daniela Mináriková.

Ide o pilotný projekt, ktorý bude zatiaľ realizovaný v Bratislavskom kraji. Neskôr sa počíta s jeho rozšírením po celom Slovensku.

„Zapojenie farmaceutov do preventívnych vyšetrení nie je vo svete, ale ani u nás žiadnou novinkou. Priestor verejných lekární, ktoré sú na Slovensku ľahko dostupné a zastúpené v dostatočnom množstve, je ideálnym miestom na realizáciu preventívnych meraní na rôzne ochorenia,“ uvádza PharmDr. Miroslava Snopková, viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory. Cieľom týchto meraní je zachytiť a odporučiť návštevu lekára vysokorizikovým pacientom.

 

Čo je obezita?

Obezita je nebezpečné chronické ochorenie. Vzniká hromadením tuku v organizme, ktoré významným spôsobom poškodzuje zdravie. Spôsobuje ju najmä nesprávna životospráva: vysoký príjem tukov a cukrov, sedavý spôsob života či nedostatok spánku.

 

 

Obezita je rizikové ochorenie

S nadmernou hmotnosťou sú spojené vážne zdravotné riziká

- cukrovka;

- vysoký tlak;

- vysoký cholesterol;

- mozgová porážka;

- infarkt;

- zhoršenie dýchania;

- ochorenia kĺbov, artritída;

- nádorové choroby;

- poškodenie obličiek;

- stukovatenie pečene;

- ochorenie žlčníka;

- poruchy spánku;

- neplodnosť.

 

Ako sa zisťuje nadváha a obezita?

Existuje množstvo spôsobov, ako sa dá posúdiť zloženie tela: podiel tuku, vody, svalov, orgánov a kostí. S ohľadom na obezitu, vo väčšine prípadov je najjednoduchším spôsobom jej odhadu zmeranie výšky a hmotnosti osoby, takzvaný index telesnej hmotnosti (body mass index BMI, vyjadrený v kg/m2). Počíta sa ako hmotnosť v kilogramoch vydelená výškou v metroch na druhú. Dnes už nájdete na internete BMI kalkulačky.

Rozdelenie nadváhy a obezity podľa Svetovej zdravotníckej organizácie:

Normálna váha BMI 18,5 – 24,9

Nadváha BMI 25,0 – 29,9       (mierne riziko)

Obezita 1. stupňa BMI 30,0 – 34,9 (stredné riziko)

Obezita 2. stupňa BMI 35,0 – 39,9 (vysoké riziko)

Obezita 3. stupňa BMI nad 40,0 (život ohrozujúce riziko)

 

AKO zastaviť priberanie?

... vyhnite sa mastným, vyprážaným jedlám, sladkostiam, sladkým nápojom

... do jedálnička zaraďte ovocie, zeleninu, strukoviny, ryby, orechy, semienka a celozrnné pečivo

... stravujte sa pravidelne, medzi jedlami nezajedajte

... dôležitý je pohyb, z hľadiska priberania je nevyhnutný na spaľovanie kalórií

... nezabúdajte na dostatočný a zdravý pitný režim

... vyhnite sa nadmernému pitiu alkoholu a fajčeniu

... obmedzte stres

 

Vedeli ste, že...

... 60 percent Slovákov a 70 percent Sloveniek má nadváhu alebo obezitu

... každý štvrtý Slovák a Slovenka od 18 do 64 rokov má obezitu (BMI nad 30)

... najťažší stupeň obezity (BMI nad 40) má jedno percento obyvateľov, čo je asi 33-tisíc ľudí

... Slovensko je štvrtou krajinou s najvyšším výskytom obezity spomedzi krajín OECD (Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj)

(ben)
01 - Modified: 2023-07-26 07:30:26 - Feat.: 0 - Title: Najväčšie mýty o cukrovke: veľa sladkostí, materstvo s cukrovkou a šoférovanie 02 - Modified: 2023-02-06 12:14:03 - Feat.: 0 - Title: Na infarkt nemusíme zomierať. Ako ho prežiť? 03 - Modified: 2022-11-25 10:40:07 - Feat.: 0 - Title: Šíri sa ako pandémia 04 - Modified: 2022-08-16 08:14:32 - Feat.: 0 - Title: Jedlo na lekársky predpis? Vedci takto vidia budúcnosť potravín
01 - Modified: 2024-03-25 13:45:38 - Feat.: - Title: Ako začať chudnúť s cukrovkou 02 - Modified: 2024-03-25 13:38:52 - Feat.: - Title: Jedlo je výborným bojovníkom proti cukrovke 03 - Modified: 2023-09-26 14:50:22 - Feat.: - Title: Obezita nemusí byť viditeľná – čo je skrytá obezita a ako ju merať 04 - Modified: 2023-11-20 19:51:04 - Feat.: - Title: Ako sa hýbať s nadváhou? 05 - Modified: 2023-08-06 06:46:18 - Feat.: - Title: Čo jesť pri OBEZITE?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 20:42