Nemohla som sa dočkať dňa, keď konečne aj do našich končín prídu vymoženosti, ako sú senzory.SNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Ako som získala skvelého pomocníka

23.07.2022, 07:00

Ja prežívam diabetes ako jazdu na ruskom kole. Raz som hore, inokedy dole a neustále hľadám spôsob, ako bude môjmu telu najlepšie.

Mám cukrovku, denne si musím pichať inzulín niekoľkokrát, neustále sa sledovať, nemôžem hocičo a hocikedy zjesť, neustále pri sebe nosím hroznový cukor, glukomer, ihly, perá, lancety a dezinfekciu. Nevládzem, mám kŕče v nohách, horšie vidím...

Pri hyperglykémiách trpia moje oči, vidím rozmazane. Pri hypoglykémiách, ktoré necítim, trpí moja hlava. Nedá sa mi rozmýšľať, cítim sa ako dieťa v škôlke, ktoré by len spalo a je unavené...

Pomôcky, ktoré nám uľahčujú život

Doba pokročila a konečne sa maličkými krôčikmi dostávajú aj k nám pomôcky, ktoré som len tíško závidela diabetikom v okolitých krajinách. Sledovala som, ako majú pumpu bez hadičiek, ako majú na sebe senzory na neustále monitorovanie hladiny glykémie, ako sa chvália, zdieľajú svoje skúsenosti a sú dobre kompenzovaní.

Ja so smútkom v duši som si na vlastné náklady objednávala z Česka senzory, aby som sa nemusela neustále pichať do prstov a hádať, kde som urobila chybu.

Každý druhý mesiac som si dokupovala prúžky na meranie glykémie, pretože pre mňa to, čo som dostala, bola kvapka v mori.

Dar alebo vykúpenie?

Riešením pre mňa boli senzory Frestyle libre, ktoré sú maličké, ich aplikácia je veľmi jednoduchá a nezavadzajú. Vyzerá to ako dvojeurovka na ruke. Keď sa ma cez leto ľudia pýtali, čo to mám, začala som sa smiať a hovorím: to je nová nikotínová náplasť! Len všetci vedia, že ja som nefajčiar, a tak sme sa zasmiali a vysvetlila som im, čo to je, ako sa to používa. Boli z toho nadšení, rovnako ako aj ja a moja rodina. Ráno, keď som ešte spala, môj manžel len priložil čítačku k mojej ruke a hneď mu ukázalo aktuálnu hodnotu glykémie. Ak bolo potrebné, tak ma zobudil, že je potrebné vyriešiť hypoglykémiu.

Čo sa deje?

Konečne prišiel deň a s ním aj nová kategorizácia liekov a pomôcok na predpis. Neverím vlastným očiam. Teším sa ako malé dieťa z cukríka. Od januára mám nárok na senzory, ktoré mi pomôžu udržať na uzde moju sestru cukrovku.

Bola som veľký hrdina, keď mi prvýkrát napichli u lekára senzor a odchádzala som v eufórii a plná nadšenia. Uvidíte, aké super výsledky ja budem mať! hovorím si.

A v nasledujúcich dňoch sa eufória a nadšenie premenili na sklamanie. Ako to je možné? Nerozumiem tomu, veď si dávam pozor na stravu, sledujem sa, kontrolujem, ako môžem mať takého vysoké hodnoty?

Stále mi to vŕtalo v hlave

Nový senzor bolo potrebné kalibrovať dvakrát denne, aby meral čo najpresnejšie. Avšak rozdiel pri kalibrácii bol 2 jednotky, 5 jednotiek a naposledy 10 jednotiek. Veď toto je pre človeka život ohrozujúce a nedá sa na to spoľahnúť. Predstavte si, že máte hypoglykémiu a senzor vám zmeria o 2 – 5 jednotiek navyše, čo urobíte? V pohode idete športovať, upratovať, s kamoškami na kávu...

Stále mi to vŕtalo v hlave. A tak som zavolala do firmy, ktorá má na starosti senzory, a pýtala som sa, aké sú povolené odchýlky pri meraní.

Dozvedela som sa kľúčovú vec

A to odporúčané miesta vpichu senzora. Tu som urobila chybu a to bol s najväčšou pravdepodobnosťou dôvod, prečo som mala také veľké odchýlky oproti skutočnosti.

Odporúčané miesta vpichu sú zadná časť nadlaktia, brucho, horná časť zadku – miesta, kde je tuk. Táto informácia, pri mojej váhe 50 kíl, ma veľmi pobavila. Tak sme vymenili miesto vpichu a ďalší senzor sme aplikovali nie do ruky, ale do brucha.

Heuréka! Ono to naozaj pomohlo, hneď prvé merania ukázali, že odchýlka na glukomere a senzore je asi 0,6 jednotky. Teším sa, že sme našli riešenie a príčinu.

 

Martina Balušíková

01 - Modified: 2022-07-21 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zodpovednosť k zdraviu a životu 02 - Modified: 2022-05-13 08:01:48 - Feat.: 0 - Title: Cukrovka má dopad na všetky oblasti života diabetika 03 - Modified: 2022-07-20 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Komentár Zuzany Hercegovej: Čo som sa naučila za 20 rokov s diabetom
01 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 02 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 03 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 04 - Modified: 2024-03-25 13:11:23 - Feat.: - Title: prof. MUDr. MILAN KVAPIL, CSc., MBA 05 - Modified: 2023-11-21 13:53:50 - Feat.: - Title: Nerobte rovnakú chybu ako ja!
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 21:22