Extrémne výkyvy teplôt môžu znehodnotiť lieky aj glukomer.Foto: Dreamstime
StoryEditor

Cestovanie s cukrovkou: Na čo si dať pozor?

27.06.2023, 09:00

Dobrou správou pre diabetikov je, že cukrovka nepredstavuje žiadny výrazný problém pri cestovaní po Slovensku či do zahraničia.

Netreba však nič podceňovať a je dobré myslieť na pár vecí pred tým, než vyrazíte.

Samokontrola glykémie

Samotné ochorenie nemusí nijako ovplyvniť vaše cestovanie, avšak zmena stravy, množstvo aktivity alebo zmena prostredia (teplota, nadmorská výška) môžu počas cestovania ovplyvniť hladinu glukózy v krvi. Práve diabetik musí cestovať s dostatočným množstvom liekov, zdravotníckych pomôcok a v prípade potreby mať prístup k zdravotnej starostlivosti. Dobre kompenzovaný diabetik, ktorý má svoje ochorenie pod kontrolou, pokojne zvládne aj cestovanie do vzdialenejších destinácií. Dôležitá je samokontrola glykémie počas cestovania.

Dôležité doklady

Ľudia s cukrovkou by sa vždy pred akoukoľvek cestou do zahraničia mali poistiť a uviesť, že sú diabetici. K dokladom si pribaľte potvrdenie od lekára o vašej diagnóze, vhodné je mať toto potvrdenie aj v príslušnom jazyku krajiny, do ktorej cestujete, prípadne v angličtine. Buďte vždy informovaní, akú účinnú látku obsahujú vaše lieky – v prípade potreby bude jednoduchšie zistiť, aký liek užívate, keďže v iných krajinách môže byť pod iným obchodným názvom.

Ak používate inzulínovú pumpu, vezmite si aj inzulín, ktorý sa dá podať inzulínovým perom. Vždy sa pred cestou informujte o možných obmedzeniach na dovoz liekov do inej krajiny, tieto obmedzenia sa týkajú hlavne krajín v USA.

Pozor na alkohol či slnenie

Na dovolenkách si mnoho z nás dopraje posedenie pri pive, víne či miešanom alkoholickom drinku. Dávajte si však na alkohol pozor. Jeho nadmerná konzumácia môže spôsobiť hypoglykémiu, a to hlavne na druhé ráno. Aby ste tomu predišli, nepite na lačný žalúdok a pite s mierou. Nekonzumujte veľké množstvo ovocia, sladených nápojov a zmrzliny. Vyhýbajte sa dlhému pobytu na slnku a vyvarujte sa slnenia v čase od 12.00 hod. do 15.00 hod. Snažte sa predchádzať vzniku drobných poranení v mori, nechoďte naboso, aby sa z malého zranenia nestala časom väčšia, ťažko sa hojaca rana.

Nadzásoba liekov

Lieky si vždy dajte do príručnej batožiny, pretože ak by aj došlo k strate batožiny, nezostanete bez liekov. Vedeli ste, že lieky v podpalubí môžu byť vystavené nízkym teplotám, čím sa môžu znehodnotiť? Majte dostatočnú nadzásobu liekov. Nezabudnite si do príručnej batožiny zbaliť aj dostatočné množstvo testovacích prúžkov, glukomer, inzulínové perá a ihly k inzulínovým perám, príslušenstvo k inzulínovej pumpe. Majte vždy poruke pre prípad poklesu glykémie aj cukor.

Ak cestujete lietadlom, nemusíte mať obavy. S potvrdením môžete prepravovať inzulín a inzulínové perá aj vo väčšom množstve, ako je 100 ml.

Vhodné je vopred na to upozorniť personál na letisku. Inzulín nezabudnite vždy prenášať v termoobale, skladujte ho vždy v papierovom obale (svetlo by ho mohlo poškodiť) a pri teplote od 2 do 8 stupňov Celzia. Používaný inzulín sa skladuje do 25 stupňov Celzia počas jedného mesiaca.

Riziko pásmovej choroby

Počas celej dovolenky dbajte na správne uskladnenie liekov. Extrémne výkyvy teplôt môžu znehodnotiť lieky aj glukomer. Ak cestujete autom, nikdy nenechávajte inzulín v aute, aby vám mráz, prípadne teplo inzulín nepoškodili. Na palube lietadla je vhodné oboznámiť aj personál s tým, že ste diabetik. Taktiež sa odporúča v mieste destinácie oboznámiť o tejto skutočnosti aj delegáta, prípadne recepciu hotela.

V lietadle sa odporúča pichnúť inzulín pacientom, až keď sa podáva jedlo. Niektoré letecké spoločnosti ponúkajú aj stravu pre diabetikov, ktorú si treba vopred objednať. Počas letu pite dostatočné množstvo tekutín. Ak cestujete diaľkovými letmi, pri ktorých je časový posun, poraďte sa so svojím lekárom o úprave dávky inzulínu. Pri lete do týchto destinácií môže dôjsť k tzv. jet lag syndrómu (pásmovej chorobe), keď dochádza k poruche biologických rytmov v dôsledku časového posunu. Zmiernenie príznakov či úplné predídenie syndrómu sa dá docieliť konzultáciou s lekárom.

Snažte sa preto už počas cesty prispôsobiť času v destinácii, a teda naplánovať si spánok tak, aby ste zaspali večer v mieste destinácie. Pri diaľkových letoch pri ceste na východ, čo znamená kratší deň (Čína, Austrália, Thajsko) je vhodné zvoliť si nočný let. Pri ceste na západ (USA, Kanada) je deň dlhší, a preto je vhodnejší denný let.

Cestovanie autom

Pri cestovaní autom myslite na to, že dlhé šoférovanie vás môže unaviť, preto necestujte sami. Počas cesty je vhodné striedať sa v šoférovaní, merajte si glykémiu a nezabúdajte na pravidelné prestávky. Glykémiu sa odporúča merať si každú hodinu a mala by byť nad hodnotu 5 mmol/l.

Pri príznakoch hypoglykémie je nutné vždy zastaviť auto, prijať stravu s rýchlo vstrebateľnými cukrami a spraviť si prestávku. V jazde môžete pokračovať až po úprave glykémie.

Počas cesty a v cieľovej destinácii sledujte, ako vám jedlo ovplyvňuje hladinu glykémie. Pri vyšších teplotách vzduchu stúpa aj spotreba cukru. Telo potrebuje viac energie a diabetik môže cítiť slabosť, nevoľnosť, únavu, čo môže viesť k nízkym hladinám cukru.

Pri zvýšení glykémie to vyriešite jednoducho – zvýšením fyzickej aktivity, liekmi alebo inzulínom. Nezabúdajte na dodržiavanie svojho denného režimu, pravidelné jedlo, príjem tekutín a pohyb. Voľte ľahšiu stravu a vyhýbajte sa vyprážaným jedlám. Dbajte aj na kvalitný a dostatočný spánok. Aj počas pobytu si pravidelne merajte glykémiu.

 

Na čo pred cestou nezabúdať

• Alfou a omegou je cestu vopred naplánovať – všetko sa začína ešte doma pri výbere destinácie. Vyberte si krajinu, kde je zabezpečená zdravotná starostlivosť poskytnutím lekárskeho ošetrenia a dostatočná hygiena.

• V prípade potreby sa odporúča mať k dispozícii číslo na záchrannú službu.

• Zaujímajte sa aj o časový posun v danej krajine, možnosti skladovania liekov na mieste pobytu, vonkajšiu teplotu a v neposlednom rade stravovanie.

• Pred tým, než vycestujete, sa vždy poraďte so svojím lekárom.

Mgr. Natália Radošinská, farmaceutka, Lekáreň Dr.Max Trnava
01 - Modified: 2023-01-19 12:03:39 - Feat.: 0 - Title: Ako uchovávať inzulín, aby neuškodil, ale pomáhal? Nesvedčí mu mráz, chlad ale uvíta 02 - Modified: 2023-06-23 09:54:43 - Feat.: 0 - Title: Kolísanie glykémie ovplyvňuje krvný obeh 03 - Modified: 2023-06-19 18:19:32 - Feat.: 0 - Title: Desatoro KĽÚČOVÝCH informácií pre diabetika 04 - Modified: 2023-03-02 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Život s diabetom
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 04 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky 05 - Modified: 2024-03-25 13:11:23 - Feat.: - Title: prof. MUDr. MILAN KVAPIL, CSc., MBA
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
09. apríl 2024 13:30