Mnohí diabetici často preceňujú svoje sily a pri pití alkoholu nedávajú dôraz na množstvo ani stravu.Foto: Dreamstime
StoryEditor

Diabetik verzus alkohol

08.08.2023, 09:00

Opitosť a hypoglykémia majú podobné príznaky. Nastáva malátnosť, dezorientácia, závrate, ospalosť a neschopnosť sa súvisle vyjadrovať. To môže viesť až k bezvedomiu diabetika.

Alkohol sa s cukrovkou veľmi v láske nemajú. Mnoho diabetikov sa zamyslí, môžem si dať pohárik ohnivej vody? Otázka je ozaj na telo. Môže, ale len keď má zodpovedný prístup k chorobe. To, že cukrovku máme, neznamená, že sa musíme úplne vyhýbať alkoholu. Aj diabetik si občas môže dopriať nejaký ten štamperlík, ale vždy to závisí od hladiny glykémií. V bežnom živote je vždy čo oslavovať a to sa bez alkoholu nezaobíde. Na svadbách, grilovačkách a iných významných spoločenských stretnutiach.

Ľahko nás dostane aj do hypoglykémie

Alkohol sa pije príjemne a ľahučko nás dostane do výbornej nálady, ale ľahko nás dostane aj do hypoglykémie. Po konzumácii alkoholu glykémie začnú najskôr stúpať, ale o pár hodín začnú prudko klesať. Pri pití alkoholu musí cukrovkár piť opatrnejšie ako jeho priatelia, ktorí diabetes nemajú. Väčšie množstvo alkoholu určite neprospieva nikomu a pre diabetikov to platí niekoľkonásobne.

Opitosť a hypoglykémia majú podobné príznaky. Nastáva malátnosť, dezorientácia, závrate, ospalosť a neschopnosť sa súvisle vyjadrovať. To môže viesť až k bezvedomiu diabetika. V takom prípade je pre záchranárov veľkým pomocníkom náramok na zápästí alebo retiazka s vyznačením, že má diabetes. Určite im to pomôže uistiť sa, že pacient nie je opitý, ale má hyperglykémiu. O to rýchlejšie mu podajú prvú pomoc, aby nedošlo k ohrozeniu života.

Platí zásada, že keď diabetik pije alkohol, musí si glykémie kontrolovať častejšie a udržiavať ich v požadovanej norme. Ak sú glykémie po oslavách vyššie, nedopichovať inzulín pred spaním, ale kontrolovať si ich aj v noci. Nočnú hypoglykémiu často spôsobuje alkohol. Tá sa pri prebúdzaní prejavuje nepríjemne. Bolesťami hlavy, nočným potením, rozprávaním zo spánku a desivými snami.

Mnohí preceňujú svoje sily

Mnohí diabetici často preceňujú svoje sily a pri pití alkoholu nedávajú dôraz na množstvo ani stravu. Je to zlý a nezodpovedný prístup k chorobe, ktorá môže ohroziť život. Poniektorí diabetici zabúdajú, že alkohol by nemali vôbec piť. Platí to pre ženy počas gravidity a dojčenia, diabetikov s ochoreniami pečene a pankreasu alebo pre ľudí užívajúcich lieky, ktoré sa s alkoholom neznášajú.

Alkohol pečeň veľmi preťažuje a výrazne zamestnáva. V skutočnosti ovplyvňuje celý organizmus človeka: nervový, kardiovaskulárny, hormonálny, tráviaci, vylučovací, dýchací, pohybový, imunitný aj reprodukčný systém. Alkohol sa rýchlo dostane do krvného obehu, potom do pečene, ktorá ho považuje za jed. Postupne ho odbúrava, aby ho mohli obličky čo najskôr vylúčiť z tela. Keď piť, tak zároveň s jedlom a pomaly. Každý diabetik chce mať optimálne glykémie, a nie vždy sa mu to darí. Pomáha tomu pravidelný pohyb, lebo ak sa človek nehýbe, tak len prežíva. Veľa k tomu netreba. Premôcť lenivosť, nabrať odvahu, nájsť silnú vôľu a chuť zobrať si palice na nordic walking alebo natiahnuť na seba bežecké oblečenie a topánky a s priateľmi si zabehnúť niekoľko kilometrov.

S cukrovkou žijem 27 rokov

Mám 77 rokov a tá nevyliečiteľná sladučká, milá a prívetivá choroba sa na mňa vrhla v päťdesiatke. Za tri mesiace ma obrala o 26 kíl. Bolo to neočakávané a zastrašujúce. Podstúpil som mnoho vyšetrení a výsledok bol diabetes mellitus 1. typu LADA. Naľakal som sa. Začal som dodržiavať prísnu diétu. Neskôr mi nasadili injekčne podávaný inzulín.

Po 27 rokoch života s nerozlučiteľnou cukrovkou už viem, čo si môžem dovoliť pri dobrých glykémiách. Pomáha mi liečba inzulínovou pumpou, s ktorou žijem a športujem dodnes. Liečba inzulínovou pumpou v kombinácii so senzorom zabraňuje vzniku možných komplikácií u pacientov s ochorením na diabetes. Senzor už pri blížiacej sa hypoglykémii okamžite zvukovo aj vibračne upozorňuje na zníženie cukru v krvi a automaticky zastaví podávanie inzulínu. Je to dôležité pri intenzívnom športovaní a tieto prístroje sú nenahraditeľným pomocníkom všetkých ľudí s chorobou diabetes mellitus. Cukrovka je zlá a zvádza diabetika pochutnať si na sladkostiach či iných dobrotách. Aj ja som si predtým vedel vychutnať sladkosti. Ešte aj dnes si pomaškrtím, ale opatrne. Niekedy si doprajem pivečko a príležitostne nepohrdnem ani pohárikom suchého vínka.

Ing. Kassay Vojtech

01 - Modified: 2023-06-30 09:20:36 - Feat.: 0 - Title: Prečo lekárom klameme o svojom zdraví? 02 - Modified: 2023-06-23 10:46:51 - Feat.: 0 - Title: Zdravie čreva vplýva aj na pečeň. Čo sa stane, keď sa naruší črevná bariéra? 03 - Modified: 2023-06-01 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Komentár Zuzany Richnavskej: Diabetik a prvá pomoc 04 - Modified: 2023-05-29 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Diabetik za volantom
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2024-03-25 13:11:23 - Feat.: - Title: prof. MUDr. MILAN KVAPIL, CSc., MBA
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 09:05