Rekondičný pobyt diabetikov z DIADORu v KrpáčoveSNÍMKA: Diador
StoryEditor

DIADOR: týždeň plný hier, turistiky aj vzdelávania

03.10.2023, 09:00

Letný rekondičný pobyt (LRP) členov Diadoru sa tento rok konal v Krpáčove. Účastníci si užili týždeň plný rôznych aktivít. Nechýbal šport ani vzdelávanie.

Bol krásny slnečný deň, posledná augustová nedeľa. Slniečko ukazovalo svoju usmievavú tvár a moje kroky smerovali do Krpáčova, prekrásnej turistickej lokality Nízkych Tatier, pod Chopkom. V horskom hoteli Polianka sa tam totiž na rekondičnom pobyte stretlo 53 príjemne naladených prevažne mladých ľudí s diabetom – zväčša členov Diadoru.

„Každý takýto diapobyt má viacero cieľov, najdôležitejším je osvojenie si zásad správnej životosprávy pri bežnom živote, dodržiavanie vhodného stravovania, správne určenie intenzity pohybových aktivít, zdokonalenie self-monitoringu,“ vysvetľuje MUDr. Ľubomír Barák, zakladateľ občianskeho združenia Diador a primár Detského diabetologického centra SR pri Detskej klinike Národného ústavu detských chorôb v Bratislave a zároveň aj hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre detský diabetes.

Primár ďalej vysvetľuje, že všetky tieto činnosti – dodržiavanie celkového denného režimu, sú súčasťou liečby diabetu. „A najlepší spôsob, ako to mladých s diabetom naučiť, je ich spoločný pobyt so zdravotníkmi mimo nemocničného či ambulantného prostredia. To znamená – účasť na liečebno-rekondičnom pobyte, teda diatábore,“ vysvetľuje primár. V minulosti im na tieto aktivity prispieval štát, dnes si to platia z vlastných príspevkov a doplatkov samotných účastníkov LRP. Napriek tomu sa takéto stretnutia snaží Diador organizovať pravidelne dvakrát do roka – v zime aj v lete.

 

image

Rekondičný pobyt diabetikov z DIADORu v Krpáčove

SNÍMKA: Diador

Vek nezohráva úlohu

Na pobyte sa zúčastnili rôzne vekové kategórie od 15 rokov až po šesťdesiatnikov. „Prišli z rôznych kútov Slovenska: Nitry, Bardejova, Michaloviec, Starej Turej, Levíc a Bratislavy,“ vymenováva Katrina Červená, hospodárka občianskeho združenia Diador. Ľubo Barák dodáva, že združenie je otvorené všetkým, ktorí prejavia záujem, preto sa nájde medzi účastníkmi pobytu aj zopár nečlenov.

Mnohí chodia opakovane

Keďže deň mojej návštevy svietilo slniečko, polovica z nich bola pri vode. „Chceme využiť pekné počasie, druhá časť účastníkov si dnes urobila výstup na Chopok,“ hovorí MUDr. Barák s tým, že jazero je umelo vytvorená vodná plocha, ktorú využívajú turisti aj okolití chatári. On sám si pamätá časy, keď ešte bol v prevádzke Junior hotel postavený vedľa hotela Polianka, ktorý dnes chátra, čo je podľa neho veľká škoda. V minulosti sa práve v ňom rekreovala mládež z celej republiky.

Viacerí „diadoráci“ sa na pobyt vracajú opakovane. „Bola som tu už viackrát a dokonca priamo tu v Krpáčove,“ hovorí štyridsiatnička Zuzana.

image

Rekondičný pobyt diabetikov z DIADORu v Krpáčove

SNÍMKA: Diador

Osemnásťročný Jakub je tu prvýkrát, je totiž „čerstvým majiteľom“ diabetu. „Ochorenie mi diagnostikovali len pred mesiacom. Na pobyt som sa tešil, chcem sa dozvedieť o diabete čo najviac,“ povedal skromne. Katrina ho hneď doplní. „My mu v tom veľmi radi pomôžeme a poradíme, preto sme tu. Odtiaľto mnohí odchádzajú spokojní, pretože zistia, že nie sú s ochorením sami a že aj iní riešia podobné problémy,“ doplňuje Katrina.

Dvadsiatnik Adam bol na pobyte tiež viackrát. „Vraciam sa sem rád,“ hovorí mladý muž, ktorý pracuje ako učiteľ angličtiny. Diabetes sa u neho objavil, keď bol tínedžerom, a v rovnakom veku o pár rokov neskôr aj u jeho mladšieho brata. V rodine to však nebolo nič nové, diabetes má aj jeho otec.

Edukácia, šport aj zábava

Na pobyte sa vždy dozvedia niečo nové o ochorení, o liečbe či zdravotníckych pomôckach. „Každý deň pobytu mám 24 hodín „ordinačné hodiny“, môžem sa každému venovať viac než v ambulancii, preberáme rôzne praktické veci od nastavenia inzulínu, komplikácií, ako zosúladiť jedlo s pohybom a podobne,“ hovorí MUDr. Barák s tým, že často sú témou aj partnerské vzťahy a rôzne psychologické témy. A v ich riešení mu v tomto roku pomáhala aj zdravotná sestra Majka, ktorá bola prítomná na celom pobyte.

image

Rekondičný pobyt diabetikov z DIADORu v Krpáčove

SNÍMKA: Diador

Práve hotel Polianka im veľmi vyhovuje, pretože má spoločenskú miestnosť, do ktorej sa zmestí veľa ľudí a môže byť prispôsobená na edukačné sedenia, ale aj na spoločenské večery. „V tomto roku sa edukačné besedy robili takmer denne. Máme pozvaných rôznych hostí. Dozvieme sa novinky o senzoroch, máme praktické ukážky, ako s nimi pracovať,“ dopĺňa Katrina.

Samozrejme, že nechýba ani šport. Okrem výstupu na Chopok hrávajú stolný tenis, volejbal, robia prechádzky po okolitej prírode a zorganizovali aj poldňový bicyklový výlet, pričom prešli vzdialenosť približne 40 kilometrov. „A večer si aj zatancujeme, čo berieme ako dobrú relaxáciu,“ smeje sa hospodárka Diadoru.

„Ak by ste mali záujem a ste v zodpovedajúcej vekovej kategórii, stačí, ak budete sledovať webovú stránku Diadoru a na budúci liečebno-rekondičný pobyt v roku 2024 sa prihlásite. Budeme sa tešiť,“ jednomyseľne hovoria všetci na pobyte prítomní členovia výboru Diadoru.

(ben)
 
01 - Modified: 2023-11-20 19:43:48 - Feat.: 0 - Title: CUKROVKA: Akým povolaniam sa vyhnúť? 02 - Modified: 2023-07-24 15:52:09 - Feat.: 0 - Title: Diabetes vám môže zaklopať na dvere: Zamerajte sa na dedičnosť, stravu a fyzickú aktivitu 03 - Modified: 2023-07-24 13:19:30 - Feat.: 0 - Title: Mladší dospelí s diabetes mellitus 04 - Modified: 2023-06-19 18:19:32 - Feat.: 0 - Title: Desatoro KĽÚČOVÝCH informácií pre diabetika
01 - Modified: 2023-11-21 11:52:51 - Feat.: - Title: Komentár Zuzany Richnavskej: Spišiačiku by v Amerike už aj naliali 02 - Modified: 2022-10-23 16:29:37 - Feat.: - Title: Diabetik Patrik: Otužovanie mi pomáha zostať zdravým a v kondícií 03 - Modified: 2022-05-17 07:33:49 - Feat.: - Title: Diabetici 1. typu v Luhačoviciach 04 - Modified: 2015-06-07 22:26:01 - Feat.: - Title: Pošlite svoje deti s diabetom do tábora 05 - Modified: 2015-05-25 07:36:51 - Feat.: - Title: Odkedy mám pumpu, hodnoty glykémie sa mi zlepšili, hovorí Zuzana
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 20:37