Na našich prvých stretnutiach som cítila, že toto je správna cesta.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme

02.03.2024, 09:00

Občas pred zmenami zatvárame oči a veľmi sa ich bojíme. Pritom nás môžu posunúť...

Život nás často dostáva do patových situácií. Viete si predstaviť situáciu, že by ste teraz odišli od svojho lekára, ktorého veľmi, ale veľmi potrebujete? Nepredstaviteľné!

Ak ho tak veľmi potrebujem, prečo by som od neho odchádzala?

Verím svojim lekárom, ich skúsenostiam a znalostiam. Snažím sa ísť cestou, ktorú mi ukazujú. Ale život je dynamický a situácie sa neustále menia. A práve vtedy sa objavila príležitosť na zmenu. Moja rodina si všimla, že som začala stagnovať. Že už nepostupujem ďalej alebo že som sa možno trochu stratila. Keď vás stretávajú ako telo bez duše a vidia slzy vo vašich očiach, pretože neviete, ako ďalej, vtedy začnú konať. A moja rodina začala hovoriť o zmene.

Urobila som rozhodný krok

Po dlhých 17 rokoch vernosti svojmu diabetológovi som urobila krok, na ktorý som sa dlho odhodlávala, ale zároveň som sa ho veľmi bála. Nebolo to ľahké rozhodnutie. Rozhodla som sa zmeniť svojho lekára, ktorému som nesmierne vďačná za všetky rady, liečbu a podporu, ktorú mi počas týchto rokov poskytoval. Prešli sme si od diagnostikovania, komplikácií a hľadania riešení až po dve šťastné tehotenstvá.

No potrebovala som sa posunúť ďalej a zlepšiť si kontrolu nad svojou cukrovkou. Po tlaku a povzbudení zo strany rodiny a priateľov som sa rozhodla pre túto zmenu.

Vedela som, že pre moju budúcnosť a lepšiu kontrolu mojej DIA sestry, ako volám moju cukrovku, je potrebné urobiť krok vpred a otvoriť nový list a začať spolupracovať s novou lekárkou.

Čakal ma posun vpred

Nová lekárka mi otvorila oči, nielen voči novým technológiám, ale aj voči dôležitosti neustáleho vzdelávania sa o svojej cukrovke. Začala som lepšie rozumieť tomu, kde robím chyby, ako moje telo reaguje na rôzne faktory, ako sú strava, cvičenie, choroba, ako nastaviť sacharidový pomer v rôznych hodinách, a rovnako aj citlivosť na inzulín, a teraz môžem tieto poznatky využiť na zlepšenie, monitorovanie a kontrolu cukrovky, aby som predišla alebo oddialila možné komplikácie, ktoré vznikajú práve z nedostatočnej kompenzácie. Bol to môj manžel, kto oslovil lekárku, pretože je na špičke diabetológie a neustále sa vzdeláva v oblasti najnovších technológií. Jej prístup k liečbe cukrovky je inovatívny a moderný. To je pre nás alfa a omega na dosiahnutie lepšej kontroly cukrovky. Jej prístup k liečbe je dynamický a nebojí sa skúšať nové veci. Veľmi dlho sme sa rozprávali o mojich obavách a problémoch, za čo som jej veľmi vďačná, a navrhla potrebné riešenia. Na našich prvých stretnutiach som cítila, že toto je správna cesta.

Rozhodnutia robíme pre seba

Tak, ako čas plynie a s ním prichádzajú nové technológie a metódy liečby, tak všetci vieme, že cukrovka nie je jednoduchá a nie je len na pár dní. Je to ochorenie, ktoré nás sprevádza celým životom 24 hodín, 7 dní v týždni a 365 dní v roku. Nie je to prechádzka po ružovej záhrade, ale skôr prechádzka v daždi.

Žiadna zmena nie je jednoduchá a rovnako ani zmeniť svojho lekára nebolo jednoduché rozhodnutie. Bolo to rozhodnutie, ktoré som musela urobiť pre seba. Pre moje zdravie a pre moju budúcnosť.

Nemôžem nechať svojho pôvodného lekára bez povšimnutia, pretože viem, že číta tieto riadky. Jeho starostlivosť a rady mi dali pevný základ v liečbe cukrovky, a tak sa vám chcem veľmi pekne poďakovať za všetko, čo ste pre mňa urobili.

Teraz som však pripravená pozrieť sa do budúcnosti a využiť všetky dostupné prostriedky na dosiahnutie lepšej kontroly cukrovky. Moja cesta s cukrovkou je teraz otvorená novým možnostiam a som pripravená ju prejsť so všetkou odhodlanosťou. Otváram nový list v knihe môjho života s cukrovkou a som pripravená písať nové riadky a nové kapitoly.

S touto diagnózou sa žije každý deň a táto cesta nie je jednoduchá. Nie je to len o užívaní liekov a kontrole glykémie. Je to o neustálom prispôsobovaní sa novým okolnostiam, o riešení problémov, ktoré prídu. Ale ak vieme, že máme podporu a vôľu zlepšiť kontrolu cukrovky, môžeme pokračovať v písaní tejto knihy s vierou v lepšiu budúcnosť. Ďakujem všetkým, čo stojíte pri mne.

Vaša diabambulka
01 - Modified: 2023-11-20 19:43:48 - Feat.: 0 - Title: CUKROVKA: Akým povolaniam sa vyhnúť? 02 - Modified: 2023-10-20 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Malí diabetici: V školách bývajú nechcení 03 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: 0 - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu 04 - Modified: 2023-09-26 14:50:22 - Feat.: 0 - Title: Obezita nemusí byť viditeľná – čo je skrytá obezita a ako ju merať
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 04 - Modified: 2024-03-25 13:11:23 - Feat.: - Title: prof. MUDr. MILAN KVAPIL, CSc., MBA 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 16:41