Jana KiššováTASR
StoryEditor

Matovič a Kiššová kritizovali 48-miliónový stimul. Ich výhrady sú populistické a neodborné, odkazuje biznis

24.03.2016, 10:24
Autor:
TASRTASR
Vláda tesne po voľbách odklepla stimul pre Mondi SCP Ružomberok. Podnikatelia z Klubu 500 tento krok schvaľujú.

Klub 500 odmieta neodborné a politické vyjadrenia predstaviteľov opozičných strán Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO-NOVA) a Sloboda a Solidarita (SaS) k plánovanej investícii spoločnosti Mondi SCP Ružomberok. Uviedol to v stanovisku pre médiá predseda Klubu 500 Vladimír Soták.

Predstavitelia SaS a OĽaNO-NOVA Jana Kiššová a Igor Matovič v utorok (22.3.) upozornili na to, že vláda Roberta Fica (Smer-SD) pridelila tesne po parlamentných voľbách investičný stimul 48 miliónov eur firme Mondi SCP Ružomberok, ktorej spolumajiteľ je človek spájaný so Smerom-SD. Jej podmienkou pritom nie je ani vytvorenie nových pracovných miest.

Peniaze nazvyš
Končiaca vláda takto podľa opozičných poslancov dáva firme peniaze, ktoré by mohla dať do školstva či zdravotníctva. "Ako vidno, dosluhujúca vláda má zjavne peniaze nazvyš, ale nepôjdu do zdravotníctva ani do školstva, ani na zvýšenie dôchodkov. Ale veľká časť týchto peňazí pôjde jednej mimoriadne úspešnej nadnárodnej firme Mondi SCP Ružomberok," povedala vtedy Kiššová.

Podľa Sotáka však namiesto toho, aby títo politici privítali, že slovenská ekonomika získa významnú investíciu vo výške viac ako 300 miliónov eur, znevažujú rozhodnutie bulvárnym a populistickým spôsobom. Je podľa neho zarážajúce, s akou ľahostajnosťou prehliadnu skutočnosť, že ide o investíciu do ďalšieho rozvoja podniku založeného v roku 1880 rozšírením výroby o nový produkt, s významnými regionálnymi prínosmi.

Bez firiem ani na platy
Ich vyjadrenia sú podľa predsedu Klubu 500 nepravdivé, zavádzajúce a klamlivé. Tým, že stimul je poskytnutý formou daňových úľav, nikto sa nikomu na nič neskladá. "Bez firiem ako Mondi SCP nebude ani na platy učiteľov, ani na platy poslancov, ich asistentov a ich kancelárie," uzavrel Soták.

S opozičnými poslancami nesúhlasí ani Zväz celulózo-papierenského priemyslu (ZCPP) SR. "Predmetom investície Eco Plus je vybudovanie nového papierenského stroja, ako aj rozšírenie a modernizácia celulózky. Vytvoria sa tak podmienky pre stabilitu a ďalší rozvoj papierenského priemyslu na Slovensku, ktorý má bohatú tradíciu výroby, kvalifikovanú pracovnú silu s dlhoročnými odbornými skúsenosťami. Pre región znamená nový projekt vytvorenie ďalších pracovných miest. Predstavenstvo ZCPP hodnotí stanovisko Ministerstva hospodárstva (MH) SR o schválení investičnej pomoci vysoko pozitívne," uviedol v reakcii generálny sekretár zväzu Juraj Dlhopolček.

"Dosluhujúca vláda nepridelila žiadny stimul, ale vydala rozhodnutie, ktoré teraz musí posúdiť Protimonopolný úrad SR a následne notifikovať Európska komisia. Tento proces môže trvať jeden až jeden a pol roka, dovtedy nebude poskytnutá žiadna pomoc," reagoval na vyjadrenia opozičných poslancov vedúci komunikačného oddelenia MH SR Michal Dzurjanin.

01 - Modified: 2021-11-24 17:32:12 - Feat.: - Title: Spolu s lockdownom súhlasí, Kresťanská únia kritizuje zákazy pre veriacich 02 - Modified: 2021-10-27 15:32:38 - Feat.: - Title: Hlasovanie poslancov OĽaNO o odvolávaní ministra hospodárstva Richarda Sulíka 03 - Modified: 2021-10-18 17:17:59 - Feat.: - Title: Nebudeme ticho! Ľudia v mnohých mestách vytiahli varechy a bojovali za ženské práva 04 - Modified: 2021-09-30 09:46:08 - Feat.: - Title: Poslanci OĽaNO navrhli zníženie trestov za užívanie drog. Neprešlo to koaličnou radou 05 - Modified: 2021-07-30 15:06:28 - Feat.: - Title: Stančík: Čelíme ťažkej skúške
menuLevel = 1, menuRoute = ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = ekonomika, homepage = false
26. apríl 2024 13:13