Reuters
StoryEditor

Eurovoľby 2019: Volí sa už aj v Nemecku. Očakáva sa oslabenie koaličných strán

26.05.2019, 09:29
Autor:
ČTKČTK
Na pokračovanie vlády veľkej koalície by podľa väčšiny odborníkov hlasovania zásadný vplyv mať nemalo.

V celom Nemecku sa o 08:00 SELČ otvorili volebné miestnosti pre voľby do Európskeho parlamentu. Favoritom je konzervatívna únia CDU/CSU kancelárky Angely Merkelovej, ktorá ale podľa všetkého rovnako ako koaličná sociálna demokracia (SPD) znateľne oslabí.

​Skutočným víťazom by sa tak mohli stať opoziční Zelení. Na pokračovanie vlády veľkej koalície by podľa väčšiny odborníkov hlasovania zásadný vplyv mať nemalo.

CDU/CSU, ktorú do volieb rovnako ako celú Európsku ľudovú stranu (EPP) vedie bavorský rodák Manfred Weber (CSU), najaktuálnejší - piatkový - prieskum verejnej mienky dával šancu na zisk 27 percent hlasov.

Sociálnym demokratom, ktorých líderkouje ministerka spravodlivosti Katarina Barleyová, prisúdil 17 percent. Pre obe zoskupenia, ktoré už vlani prepadli v niektorých nemeckých krajinských voľbách, by to bol zatiaľ najhorší výsledok v európskom hlasovaní.

Naopak šancu na doteraz najlepší výsledok majú Zelení s podporou 18 percent obyvateľov. Časť z 96 kresiel vyčlenených pre nemeckých europoslancov podľa prieskumov získajú aj k Európskej únii veľmi kritická Alternatíva pre Nemecko (12 percent), Ľavica (sedem percent) a slobodní demokrati (FDP - šesť percent).

Zastúpenie v Európskom parlamente, kde doteraz Nemecko reprezentovalo 13 politických zoskupení, podľa všetkého budú mať znova aj menšie strany, vrátane recesistickej Strany, konzervatívnych Slobodných voličov (FW) alebo Pirátov. Je to dané tým, že pre voľby pre EP nie je v Nemecku stanovená minimálna percentuálna hranica, ktorú by bolo potrebné prekonať.

Hlasovanie, ktoré nasleduje po kampani, ktorá sa značne sústredila tiež na otázku klimatických zmien, sa v spolkovej republike môže zúčastniť odhadom 64,8 milióna Nemcov a občanov ostatných krajín dvadsaťosmičky.

Volebná účasť by sa aj vďaka tomu, že mnoho ľudí chce dať v čase brexitu najavo svoj postoj voči EÚ, mohla pohybovať medzi 50 až 60 percentami. Volebné miestnosti sa uzavrú o 18:00 SELČ.

Že by malo hlasovanie dramatické dôsledky na vládu, odborníci väčšinou nečakajú. "Nemyslím, že výsledky vládnych strán budú o toľko horšie ako prieskumy, a nemyslím preto, že kvôli nim vláda skončí," hovorí napríklad politológ z Humboldtovej univerzity v Berlíne Aiko Wagner.

Väčší vplyv na budúcnosť už tretej veľkej koalície za posledné štyri volebné obdobia by mohlo mať dnešné hlasovanie v Brémach, kde SPD hrozí po viac ako 70 rokoch strata radnice, a predovšetkým séria jesenných volieb v krajinách východného Nemecka, kde sa čaká výrazné oslabenie vládnych strán.

01 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 02 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 03 - Modified: 2024-04-26 13:58:46 - Feat.: - Title: Nemecký minister hospodárstva čelí kritike, že vedel o dopadoch odchodu od jadra. Opozícia chce vyšetrovanie 04 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 05 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
27. apríl 2024 05:49