StoryEditor

Priama demokracia

13.12.2009, 23:00

Napriek tomu, že na Slovensku máme nepriamu demokraciu, to znamená, že ľudia zvolia poslancov, a tí rozhodujú za nich, pozná naša ústava aj jeden nástroj priamej demokracie, a tým je referendum. V referende sa môžu voliči vyjadriť priamo k nejakej otázke a nemusia čakať, až tak spravia nimi zvolení zástupcovia. Napríklad poslanecká imunita. Že si poslanci tento prežitok dávnych dôb zrušia sami, by sme mohli čakať do súdneho dňa. Veď keby to spravili, už by nemohli jazdiť rýchlo a pod vplyvom alkoholu, a ani by nemohli zbiť toho, komu by sa nepáčilo, že mu chodia za frajerkou. Taká poslanecká imunita je veru fajná vec, a navyše oddeľuje vyvolených od plebsu.

Je preto úplne logické, že poslancom sa nejaké referendum nemôže páčiť, a že by ho najradšej zrušili. Samozrejme, naši politici si nemôžu dovoliť referendum len tak zrušiť, a preto to spravia zadnými dvierkami - k dvom existujúcim podmienkam, ktoré referendum výrazne sťažujú, pridajú tretiu, ktorá akékoľvek budúce pokusy odsúdi na zánik.

Tie prvé dve podmienky sú počet potrebných podpisov a minimálna voličská účasť. Na to, aby prezident bol povinný referendum vyhlásiť, je nutné zozbierať 350-tisíc podpisov. Už táto podmienka značne sťažuje snahy o priamu demokraciu. Napríklad v Maďarsku, ktoré má takmer dvojnásobok obyvateľov, stačí na vyhlásenie referenda len 200-tisíc podpisov. Druhá podmienka (minimálna účasť 50 percent voličov) spôsobila, že zo šiestich referend uskutočnených od vzniku Slovenska, bolo úspešné iba jedno (vstup do EÚ). Priama demokracia teda na Slovensku existuje hlavne na papieri, ale aj čo len teoretická možnosť vnútiť názor ľudu našim politikom je pre nich zrejme desivá, a tak vymysleli tretiu podmienku, a tou je k podpisu okrem mena a adresy zbierať aj dátum narodenia.

Zbierali sme podpisy za vznik strany SaS a zbierame podpisy za vyhlásenie referenda so šiestimi otázkami (mimochodom, už ich máme vyše 300-tisíc), a preto viem, ako sú snahy a priamu demokraciu náročné. Už dnes. Keď pribudne ďalšia podmienka vo forme dátumu narodenia, referendum v podstate zanikne a v ústave bude existovať už len spomienka na dobu, keď voliči mohli priamo vyjadriť svoj názor.

Richard Sulík (1968)

je ekonóm a predseda strany Sloboda a solidarita

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. august 2024 02:22