StoryEditor

Beňová pre HN: Ľudia ako Slota by nemali byť v politike

09.06.2009, 00:00
Víťazka eurovolieb. Europoslankyňa Smeru-SD Monika Flašíková Beňová v rozhovore pre HN:

Robert Fico, s ktorým má napäté vzťahy, jej už gratuloval. V Bruseli chce bojovať proti extrémizmu. Monika Flašíková Beňová 

Zo všetkých eurokandidátov ste dostali najviac preferenčných hlasov, vďaka čomu ste preskočili aj lídra kandidátky Smeru Borisa Zalu. Čakali ste to vôbec?
Čakala som to menej ako moji kolegovia, pretože takmer všetci mi povedali, že určite získam veľa hlasov. S preferenčnými hlasmi to nie je také jednoduché. Je oveľa jednoduchšie, ak ste na prvom alebo druhom mieste, najmä v tých silných stranách. Ale tretia pozícia, aj čo sa týka krúžkovania, nie je taká výhodná.

Predseda strany Robert Fico vám už zagratuloval?
Gratuloval mi ešte ráno o pol piatej, keď už sme viac-menej mali informácie o výsledku, keďže agentúry zverejnili neoficiálne výsledky.

Vaše vzťahy s Ficom sú však už dlhšie napäté. Napriek tomu vás zaradil na kandidátku. Viete prečo?
Ja si myslím, že aj počas kampane bol náš vzťah veľmi korektný, nezaznamenala som nejaké negatívne postoje, nielen od pána predsedu, ale ani od ostatných kolegov.

Oznámil vám vašu nomináciu na tretie miesto Fico sám?
Ja som prejavila záujem o kandidatúru, s pánom predsedom som osobne nehovorila, hovorila som s podpredsedami Paškom, Čaplovičom aj Kaliňákom. Hovorila som s okresnými predstaviteľmi tu v Bratislave, navyše som vychádzala aj z toho, že som bola jedna z tých známejších europoslancov zastupujúcich Slovensko. Naozaj som nevidela dôvod, prečo by som nemala byť na kandidátke.

Kde v europarlamente vidíte najbližších päť rokov svoje miesto?
Vzhľadom na situáciu, ktorá vznikla po voľbách, keď som videla aj výsledky z celej EÚ, je úplne evidentné, že došlo k pomerne veľkému nárastu extrémistických zoskupení a radikálnych strán. Práve preto chcem pôsobiť vo výbore pre ľudské práva a občianske slobody - počas nasledujúcich piatich rokov tam bude veľa práce. Ako "zastupujúci“ by som si nechala zahraničný výbor, ale tam chce ísť kolega Boris Zala. Keďže máme pomerne dobré postavenie v našej skupine, čo mi povedal aj pán Martin Schultz (líder frakcie socialistov v EP - pozn. red.), je vysoká pravdepodobnosť, že všetky posty, o ktoré sa budeme uchádzať, aj dostaneme.

Do europarlamentu sa prvý raz dostala aj SNS Jána Slotu, ktorú niektorí členovia europarlamentu považujú za nacionalistickú alebo priam extrémistickú. Pre SNS mal Smer problém u eurosocialistov už hneď po zostavení vlády. Neobávate sa, že napätie v Bruseli ešte viac vzrastie teraz, keď tam SNS bude mať svojho zástupcu?
SNS v jej začiatkoch zakladali významní slovenskí intelektuáli, čo sa dnes už o SNS povedať nedá a najmä - ak si pozrieme vystúpenia jej predsedu. Ja celkom presne neviem, že aké témy chce SNS v europarlamente komunikovať, pretože z tej politickej rétoriky, ktorú používajú doma, sa tam nič použiť nedá, aby to bolo akceptovateľné z hľadiska europarlamentu ako inštitúcie. Dúfam, že pán Jaroslav Paška (nový europoslanec SNS - pozn. red.) sa nebude prezentovať nejakými extrémistickými názormi, pretože som vždy kritizovala, keď maďarskí europoslanci vnášali témy, ktoré na pôdu Európskeho parlamentu vôbec nepatria. Ale nedá sa vylúčiť práve tým posilnením extrémistických strán a rovnako tak silným postavením Fideszu, že tam tieto témy nezaznejú.

Boli by ste radšej, keby sa SNS nedostala do Európskeho parlamentu?
Úplne úprimne - bola by som rada, keby ľudia ako Ján Slota neboli vôbec ani v slovenskej politike.

Prečítajte si aj:
Anketa s europoslancami: Čo chcete presadiť v europarlamente?

Edit Bauer, SMK
Chcem pokračovať v témach, na ktorých som pracovala predtým. Bez toho, aby sa nedoriešili niektoré súvislosti v oblasti sociálneho zabezpečenia a sociálnej politiky, nemôže celkom dobre fungovať ani Európsky parlament. Mám záujem viac pracovať v oblasti ľudských práv, venovať sa menšinovým právam a právam detí.
menuLevel = 1, menuRoute = eurovolby, menuAlias = eurovolby, menuRouteLevel0 = eurovolby, homepage = false
27. apríl 2024 01:38