StoryEditor

Starostlivosť o rodiny zvyšuje zisk firiem

21.03.2007, 23:00

Aké prínosy má pre zamestnávateľa jeho ústretovosť k rodine, k súkromnému životu človeka?
-- Odmenou za takýto prístup je väčšia spokojnosť a pohoda zamestnancov, čo sa následne prenáša do znižovania fluktuácie a zvyšovania kreativity a produktivity práce, ale taktiež do zvyšovania kredibility -- imidžu firmy. O firmu ústretovú k rodine je väčší záujem medzi uchádzačmi o zamestnanie, má lepšie možnosti výberu v "talentovej" základni. Zlepšuje sa tiež spolupatričnosť k nej zo strany jej zamestnancov. To všetko sa, samozrejme, nakoniec prenáša do lepšieho profitu firmy.

Čo v praxi rozhoduje, že firma pracuje na svojej zodpovednosti k rodine?
-- Dôležitým faktorom je ústretovosť vedenia. Napríklad tam, kde sú v riadiacich, respektíve vyšších manažérskych funkciách ženy, je empatia voči tejto zodpovednosti lepšia.

Kde registrujete bariéry takéhoto prístupu?
-- Bariéry sú mnohokrát práve v myslení manažmentu. Nie je to totiž iba o peniazoch. Vždy sa dajú nájsť opatrenia, ktoré nestoja veľa a môže ich realizovať aj menšia firma, respektíve firma s malým ziskom. Veď umožniť napríklad parkovať rodičom, ktorí vozia deti do materskej školy v areáli spoločnosti i keď je tam nedostatok parkovacích miest, nestojí tak veľa. Takýchto príkladov je, samozrejme, omnoho viac, môžem ešte spomenúť flexibilný pracovný čas či možnosť pracovať z domu.

No predsa len bohatšie zahraničné spoločnosti majú asi lepšie východisko aj pri zavádzaní rôznych programov...
-- Pravdou určite je, že bohatšie spoločnosti si môžu dovoliť lepší sociálny program a poskytnúť viac finančných benefitov.

Aký je podľa vašich poznatkov záujem slovenských firiem o ústretovosť k rodine?
-- Situácia sa zlepšuje, najväčší pokrok je evidentný v zahraničných spoločnostiach, tak európskych, ako aj amerických. Z Ameriky prišiel nápad merania indexu spokojnosti zamestnanca, ktorý sa neskôr v Európe pretavil na audit Práca a rodina. Potrebu ústretovosti k rodinným povinnostiam zamestnancov si však už začínajú v čoraz väčšej miere uvedomovať aj slovenskí zamestnávatelia, čo potvrdzuje i záujem o súťaž Zamestnávateľ ústretový k rodine v minulých ročníkoch.

Ktoré opatrenia firmy využívajú najčastejšie?
-- Najčastejšie sa využívajú opatrenia, ktoré môžu využívať spravidla všetci zamestnanci. Je to napríklad pružný či voliteľný pracovný čas, nerovnomerné rozvrhnutie pracovného času, práca doma. Medzi opatrenia zamerané priamo na starostlivosť o deti a rodiny môžeme zaradiť poskytnutie plateného voľna napríklad pri nástupe dieťaťa do prvého ročníka základnej školy, jeden deň voľna štvrťročne s náhradou mzdy pre osamelých rodičov starajúcich sa o dieťa do desať rokov, podnikovú škôlku, pobyty pre deti. Obľúbené medzi zamestnancami sú vzdelávania v rámci pracovného času, respektíve úhrada nákladov na vzdelávanie či relaxačné dni pre pracovníkov a ich rodiny.

Projekty na podporu zodpovednosti k rodine
Združenie žien v podnikaní sa už viac rokov angažuje pri zlaďovaní práce a rodiny na Slovensku. Koncom minulého roka úspešne ukončilo projekt Zamestnávatelia ústretoví k rodine a rodovej rovnosti, ktorý sa financoval z Európskeho sociálneho fondu. Združenie sa organizačne podieľalo na príprave niekoľkých ročníkov súťaže Zamestnávateľ ústretový k rodine. V súčasnosti je partnerom projektu Rodina a práca -- príprava auditu pre zladenie práce rodiny a podpora rodovej rovnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 16:31