StoryEditor

NBS pokračuje v znižovaní sadzieb

25.04.2007, 00:00

Národná banka Slovenska (NBS) znížila základnú sadzbu, od ktorej sa odvíjajú aj úroky v komerčných bankách o 0,25 percentuálneho bodu. V priebehu mesiaca tak klesli sadzby spolu o 0,5 percentuálneho bodu, keďže rovnaké zníženie sme zažili koncom marca. I keď niektoré banky tvrdia, že svoje úroky už priebežne znížili, otvára sa ďalší priestor na pokračovanie v tomto trende.
Pre klientov bez zmeny
Hromadné znižovanie sadzieb pre klientov však očakávať nemusíme, keďže banky toto zníženie už priebežne do úrokov započítali. "Úrokové sadzby sme naposledy znižovali 2. apríla a o ich ďalšej úprave momentálne neuvažujeme. Trh očakával toto zníženie, ktoré sme zohľadnili aj v úrokových sadzbách našich produktov," hovorí vedúci odboru financovania Slovenskej sporiteľne Martin Kaňa. Zaktuálnenie sadzieb hypoúverov rieši UniCredit Bank naviazaním sadzby na priemerný šesťmesačný referenčný úrok BRIBOR. "Znamená to, že klientovi sa sadzba automaticky prehodnocuje na základe situácie na trhu a nezávisí od rozhodnutia banky," vysvetľuje hovorkyňa banky Katarína Ševčíková.
Zníženie sadzieb má vplyv na korunové peňažné a dlhopisové fondy a cez kurz koruny aj na všetky fondy v cudzích menách. "Na domáce dlhopisové a peňažné fondy neočakávame výrazný vplyv, keďže tento posun o 0,5 percentuálneho bodu v prvom polroku sa očakával," hovorí portfóliová manažérka Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová.
Formálna sadzba
Základná dvojtýždňová takzvaná repo sadzba je 4,25 percenta. "V poslednom čase je to len formálna úroveň," hovorí analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák. Keďže NBS odmietala dopyt v repo tendroch a na trhu ponechávala prebytok peňazí, výsledkom je, že trhové sadzby pre dva týždne sú iba 3,5 percenta.
Centrálna banka znížila o 0,25 percentuálneho bodu na 2,25 percenta aj jednodňové sadzby. "To je pre trh dôležité, keďže dopyt odmietnutý v repo tendroch sa sterilizuje práve za túto nižšiu sadzbu," vysvetľuje Mušák. Pripomína, že pred mesiacom NBS znížila jednodňovú sterilizačnú sadzbu až o 0,75 percentuálneho bodu.
Prečo klesli?
"Vývoj menových podmienok v prvom štvrťroku 2007 spolu s priaznivým inflačným výhľadom do roku 2008 vytvorili priestor pre pokles úrokových sadzieb," zdôvodňuje svoj krok centrálna banka. Rast a štruktúra hrubého domáceho produktu v štvrtom štvrťroku 2006 potvrdzuje, že produkčné schopnosti ekonomiky majú rastúcu tendenciu. Spolu s oživeným zahraničným dopytom a zakomponovaním nových informácií o priamych zahraničných investíciách možno očakávať zvýšenie dynamiky ekonomiky, ktoré by však nemalo vyvolávať inflačné tlaky.
Slovenské sadzby sa vyrovnajú eurozóne
Analytici očakávajú, že základná sadzba sa počas tohto roka asi vyrovná eurozóne. "V eurozóne sa v júni čaká zvýšenie sadzieb o 25 bodov na štyri percentá. Na Slovensku predpokladáme pokles sadzieb o 0,25 bodu v 3. štvrťroku. V máji a júni predpokladáme sezónne oslabenie koruny pod vplyvom odlevu dividend, čo by mohlo priniesť prestávku v cykle znižovania sadzieb," myslí si Mušák. Analytický tím VÚB banky predpokladá, že NBS už iba zotrvá na dnešných 4,25 percenta a "počká" na Európsku centrálnu banku, pokým tá skončí so zvyšovaním svojej vlastnej dvojtýždňovej refinančnej úrokovej sadzby. "Ak však sadzba v eurozóne nestúpne nad štyri percentá a koruna sa bude naďalej posilňovať, je tu priestor na ďalší pokles," myslí si analytik Martin Lenko z VÚB.

Kliknutím na obrázok ho zväčšíte......

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 09:31