StoryEditor

Bráňte sa šikane od vašich susedov

Rozhádaní susedia, narušené medziľudské vzťahy aj nepokoj v dome. Susedské spory zaťažujú každého obyvateľa paneláka či ulice. Riešte ich s chladnou hlavou. Kedy sa so susedom dohodnúť a ktoré situácie vyústia až do súdu? Praktické prípady opisujú právnici.

Róbert Bános, advokát
1. Konflikty susedov
Aké typy susedských sporov sa najčastejšie riešia v praxi?
Najčastejšími a najbežnejšími spormi, nielen z oblasti susedských, sú napríklad spory o náhradu škody, ďalej spory o hranicu pozemku, prípad, keď sú rodinné domy vedľa seba postavené príliš blízko, v dôsledku čoho si susedia vyslovene hľadia navzájom do okien. Sporným taktiež môže byť oplotenie pozemku, či dokonca chov domácich zvierat, respektíve hlučnosť a pachy, ktoré ho sprevádzajú. Pokiaľ ide o trendy, tie nepodliehajú výrazným zmenám, keďže v prípade susedských sporov ide vždy aj o vzájomnú toleranciu, ktorej miera je určujúca na posúdenie toho, čo možno skutočne považovať za sporné.

2. Zásady sporov
Akých zásad pri takýchto sporoch by sme sa mali držať a ako to prvotne riešiť?
V prvom rade je dôležité, aby bol spor ako taký chápaný v čo najväčšej miere s nadhľadom a racionálne, aby v žiadnom prípade nezvíťazila emotívna stránka veci. Bez ohľadu na to, či ide o menšiu alebo väčšiu škodu, prípadne osobný problém, poškodený by mal mať snahu v prvom rade riešenie skúsiť prostredníctvom dohody. Je chybou, ak sú práve mimosúdne dohody podceňované a poškodený má záujem vec najprv riešiť cestou polície, obce či súdu. Práve takýto postup je často i katalyzátorom negatívnych emócií, naštrbí vzťahy medzi susedmi často definitívne, a potom už niet cesty späť a to, čo mohlo byť pomerne rýchlo vyriešené mimosúdnou dohodou, často končí na súde.

3. Hranica pozemku
Ako riešiť spory o hranicu pozemkov? Kde je najväčší problém?
Spory o hranicu pozemkov môžu byť pozostatkom z minulosti v dôsledku nevysporiadaného vlastníctva k pozemkom, väčšinou však vznikajú z dôvodu existencie geodetických meraní, ktoré nie sú zhodné a každé z nich udáva iný priebeh hranice. Najčastejším prípadom je, že si jedna strana napríklad postaví plot za hranicou svojho pozemku, pričom si myslí, že stavia na svojom. Ak druhá strana tvrdí, že plot je postavený na jej pozemku, obe strany majú možnosť buď sa dohodnúť, alebo sa obrátiť na súd. Pri dohode možno postupovať tak, že...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 02 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 03 - Modified: 2023-06-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Brutálne popravil svojich susedov. Ich 18-ročný syn sa mal obnažovať pred jeho deťmi 04 - Modified: 2023-05-25 14:11:22 - Feat.: - Title: Kto stojí za masakrom drevín? V Karlovke úraduje stromový fantóm, mesto žiada o pomoc s identifikáciou 05 - Modified: 2023-05-19 15:16:31 - Feat.: - Title: Zničí nás umelá inteligencia ako Skynet v Terminátorovi? Jej vývojár hovorí že šance na zničenie ľudstva sú 50 na 50
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. apríl 2024 22:15