StoryEditor

Spoločnosť CME chce vstúpiť na varšavskú burzu

25.05.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Majiteľ televízie Markíza, mediálna spoločnosť Central European Media Enterprises (CME), pripravuje prvotnú verejnú ponuku akcií (IPO) na Burze cenných papierov Varšava. V súčasnosti sú akcie CME kótované na pražskej burze a na americkom trhu Nasdaq. "Rokujeme s americkým mediálnym koncernom CME o vstupe na burzu vo Varšave," potvrdil pre server Euro OnLine predseda predstavenstva varšavskej burzy Ludwik Sobolewski.

Praha -- Majiteľ televízie Markíza, mediálna spoločnosť Central European Media Enterprises (CME), pripravuje prvotnú verejnú ponuku akcií (IPO) na Burze cenných papierov Varšava. V súčasnosti sú akcie CME kótované na pražskej burze a na americkom trhu Nasdaq. "Rokujeme s americkým mediálnym koncernom CME o vstupe na burzu vo Varšave," potvrdil pre server Euro OnLine predseda predstavenstva varšavskej burzy Ludwik Sobolewski.
Spoločnosť CME znížila v prvom štvrťroku čistú stratu na 0,3 milióna dolárov z 18,3 milióna dolárov v prvom štvrťroku minulého roka. Konsolidované čisté tržby firma zvýšila o 24 percent na 147,9 milióna dolárov. V tomto roku firma očakáva nárast tržieb o 27 až 30 percent. Na Slovensku ukazovateľ EBITDA (zisk pred zdanením, úroky a odpisy) narástol takmer šesťnásobne na 5,8 milióna dolárov a výnosy stúpli o 67 percent na 18,7 milióna dolárov.
V Českej republike, kde CME prevádzkuje televíziu Nova, sa ukazovateľ EBITDA zdvojnásobil na 25,7 milióna dolárov a výnosy sa zvýšili o 27 percent na 51,5 milióna dolárov.
CME vlastní televízne stanice v šiestich krajinách strednej a východnej Európy so sledovanosťou asi 90 miliónov divákov. V Česku je to ešte Galaxie sport, v Chorvátsku Nova TV, v Rumunsku je to PRO TV, Acasa, PRO Cinema, PRO TV International, Sport.ro. V Slovinsku spoločnosť CME vlastní televízie POP TV a Kanal A a na Ukrajine Studio 1+1, Studio 1+1 International, Kino a Citi.
Varšavská burza rokuje o primárnych emisiách tiež so slovinskými firmami Krka, Gorenje a Sava. Burza má tiež záujem o pritiahnutie ukrajinského Ukrtelekomu a ostatných štátnych spoločností z Ukrajiny a o kazašskú ropnú a plynárenskú spoločnosť Kazmunaigaz, ktorá sa obchoduje na trhu v Londýne. Na Varšavskej burze je teraz asi 300 spoločností, z toho asi 11 zahraničných, medzi nimi aj Asseco Slovakia. Dnes sem vstupuje dvanásta, developerská spoločnosť Immoeast z Rakúska.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 09:20