StoryEditor

Keď sa obchodný partner stravuje kóšer

28.09.2006, 00:00

K obchodným zvyklostiam v Izraeli patrí pozvanie na obed alebo večeru. Vzhľadom na klimatické podmienky sa večera zriedkakedy začína pred pol deviatou a môže trvať až do polnoci. Izraelskí manažéri sú pohostinní a v reštaurácii spravidla zaplatia účet aj za pozvaných. Izraelská kuchyňa je zmesou orientálneho a západného kuchárskeho umenia. Nájdete v nej nielen maďarský guláš, ruský boršč, viedenský rezeň, ale aj humus (cícerovú pastu), tahini (sezamovú pastu) a tureckú kávu. A, samozrejme, tradičné židovské jedlá, ako plnený kapor alebo zubáč, sekaná pečeň či kurací vývar s macesovými knedličkami.

Radšej sa spýtajte vopred
Pozvanie do reštaurácie by ste mali opätovať. Ak sa na stolovaní zúčastňuje aj nábožensky založený partner, je nevyhnutný výber kóšer reštaurácie. Hebrejské slovo kóšer označuje pokrmy, ktoré sú pripravené v súlade so židovskými náboženskými predpismi. K nim patrí, že napríklad mlieko a mliečne výrobky sa nesmú podávať spoločne s mäsitými jedlami a zvieratá sa musia porážať určitým predpísaným spôsobom. Bravčové mäso, kraby a mušle nie sú kóšer, preto ich nábožensky založení Židia nekonzumujú.
Nábožensky založení ľudia nosia čiapočku kippa (jarmulka). Lenže sú aj takí, ktorí síce nenosia kippu, ale stravujú sa kóšer. Takže radšej sa treba vždy vopred spýtať! Tým skôr, ak očakávate obchodnú návštevu z Izraela u nás.
V istom veľkom podniku sa stalo, že medzi obchodnými partnermi z Izraela boli dvaja, ktorí už vopred oznámili, že dodržiavajú náboženské predpisy a iné než kóšer potraviny nesmú konzumovať. Na leteckých linkách lietajúcich z Izraela to nie je problém, lebo sú na to pripravení. Lenže čo mali robiť v našom podniku? Napokon ktosi dostal šťastný nápad a spojil sa s najbližšou Židovskou náboženskou obcou. Jej prostredníctvom objednali pohostenie, ktoré priniesli zabalené a zapečatené. Takto predložené jedlo návšteva s vďakou prijala, faux pas sa nekonalo a hostia neodišli hladní.

Stolovanie bez okolkov
Rozsadenie pri stole v Izraeli nie je prísne predpísané, pri väčšom počte osôb môže hostiteľ - cudzinec požiadať najvyššie postaveného izraelského partnera, aby rozhodol o rozsadení. Často sa stáva, že Izraelčania sa jednoducho posadia na jednu a partneri na druhú stranu. Jesť sa začína bez dlhých rečí. Prípitky nie sú obvyklé, nanajvýš niekoľko ďakovných slov. Pri večeri môžu hostiteľ a hosť povedať niekoľko formálnych viet o úsilí rozvíjať ďalšiu spoluprácu. Pripíja sa so želaním "Le-Chajim!" a znamená "na život!" Nemusí sa vždy opakovať a možno ho použiť aj pri pripíjaní nealkoholickým nápojom. V Izraeli sa spravidla pije málo alkoholu, k jedlu sa podávajú osviežujúce nápoje, pivo a víno, tvrdý alkohol zriedkavejšie.
Prepitné v reštauráciách sa pohybuje vo výške 10 až 15 percent. Po mäsitých jedlách by ste z úcty k náboženským predpisom nemali žiadať ku káve mlieko, nanajvýš iba náhradu z rastlinných tukov. Počas sabatu a sviatkov by ste nemali fajčiť na verejnosti ani v reštaurácii.
Izraelčania majú sklon preháňať s darmi, čo niekedy vytvára v obchodných vzťahoch problematické situácie. Preto v mnohých podnikoch a organizáciách nie je dávanie a prijímanie darov dovolené. Prijateľnými darčekmi sú reklamné predmety, ako perá a kancelárske potreby s logom firmy. Vhodná môže byť tiež kniha, najmä ak poznáte záujmy a záľuby obdarovaného.

Nekritizujte náboženstvo
Ak vyberáte darček pre Žida alebo Araba, ktorí dodržiavajú náboženské predpisy, je potrebné prispôsobiť ich tomu. Napríklad potravinový dar pre ortodoxného Žida musí byť kóšer (napríklad aj značkový slovenský alkohol, ktorý je zasa pre Araba zakázaný). Arabom odovzdávajte darček pravou rukou. Keď vás pozvú na návštevu domov, čo býva častejšie než u nás, nezabudnite na kyticu kvetov alebo bonboniéru, pre deti malé darčeky, prípadne drobné reklamné predmety.
Úvodná konverzácia pred rokovaním - small talk - zvykne trvať dlhšie než u nás. Medzi obľúbené témy Izraelčanov patria izraelská vnútorná politika, konflikt medzi Izraelom a Palestínou, vzťah medzi náboženstvom a štátom, silný kultúrny zápas medzi ortodoxným a sekularizovaným obyvateľstvom, pričom názory na tieto témy sú silne polarizované. Izraelčania sú voči svojej vláde a krajine často veľmi kriticky zameraní a ani v prítomnosti zahraničného hosťa si nedávajú obrúsok pred ústa. Cudzincom sa v takýchto situáciách odporúča načúvať bez komentovania, pretože podobnú kritiku z úst hosťa nepočúvajú vždy radi a aj tie najnevinnejšie poznámky sa môžu hostiteľa nepríjemne dotknúť.
To však neznamená, že politika je tabu, no pri týchto témach by ste mali -- aj keď vás zaujímajú -- dodržiavať isté pravidlá a byť zdržanlivý vo vyjadreniach. Môžete teda požiadať o informácie alebo vysvetlenie pozadia situácie a vecnú diskusiu máloktorý izraelský partner odmietne. Treba sa však vyhnúť akejkoľvek kritike náboženstva.
V súkromných rozhovoroch sa odporúča neotvárať tému holokaustu ani temných rokov minulosti. Aj poznámky typu "moja rodina má veľa židovských známych a priateľov" je lepšie si odpustiť.

Bezpečnostné pravidlá
Pre trvalé teroristické hrozby a útoky radikálnych palestínskych skupín by ste mali pri obchodných cestách do Izraela dodržiavať aspoň tieto pravidlá:
-- vyhýbať sa aglomeráciám s veľkou koncentráciou ľudí, zhromaždeniam či veľkým obchodným domom,
-- nepoužívať verejné dopravné prostriedky; v prípade, ak vás obchodný partner neodviezol autom, vziať si taxík,
-- riadiť sa pokynmi miestnych bezpečnostných orgánov.
Pri dodržiavaní najdôležitejších bezpečnostných pokynov sa dá bezpečnostné riziko znížiť na minimálnu mieru.

Čo je počas sabatu zakázané
V sobotu je v Izraeli sabat, deň pokoja a modlitby. Náboženské predpisy pre sabat (začína sa v piatok po západe slnka a končí sa pri západe slnka v sobotu) zakazujú okrem iného zapínať a vypínať elektrinu, zapaľovať oheň, nakupovať alebo predávať, dotýkať sa peňazí, cestovať, písať a celý rad ďalších pracovných činností vrátane telefonovania. Všetky jedlá sa pripravia, kým sa sabat začne, pretože prísne predpisy sa vzťahujú aj na ohrev na elektrickom sporáku. Sabat spolu s ortodoxnými Židmi dodržiava aj väčšina Izraelčanov, hoci nie tak prísne, no predsa sa neodporúča vyrušovať ich, a to ani telefonovaním domov. Výnimkou je, keď sa s partnerom poznáte a viete, že mu to nebude prekážať. Takisto nie je vhodné pokúšať dohodnúť si termín stretnutia v piatok predpoludním, keďže mnohí Izraelčania tento čas využívajú na nákupy a vybavovanie rôznych vecí pred sabatom.
V progresívnom judaizme sa však tieto zákazy práce (je ich celkovo 38) prehodnocujú. Medzi práce, ktoré je cez sabat zakázané vykonávať, patria tie, ktoré majú do činenia s nadobúdaním niečoho alebo so zarábaním peňazí. Liberálni Židia napríklad cez sabat píšu veci, ktoré súvisia s voľným časom, ale nie so zamestnaním. Používajú tiež auto, aby sa odviezli na bohoslužby. Ale, pokiaľ je to možné, počas sabatu nenakupujú.

Národný šport -- rozprávanie vtipov
Vhodnými témami rozhovoru sú kultúra, krásy krajiny, šport (osobitne futbal, basketbal a plávanie), turistika a mnohé zaujímavé dojmy, ktoré ste získali. Ak ste na návšteve u partnera doma, je vhodné pochváliť dobrú kuchyňu domácej panej, domov a pestovanú záhradu. Veľa Izraelčanov je totiž veľmi pyšných na svoje materiálne vymoženosti -- byt, vilu s bazénom či zbierku obrazov.
V Izraeli si vysoko cenia humor. Rozprávanie vtipov je obľúbeným národným športom a vtipné poznámky sú súčasťou mnohých rozhovorov. Pritom je to humor často uštipačný, sarkastický a ironický voči sebe. Slúži ako dôležitý ventil pre napätia izraelského všedného dňa a zodpovedá stáročia starej židovskej tradícii -- pomáhať si prekonať ťažké časy s humorom. Ako cudzinec by ste sa však nemali aktívne zapájať, prípadne iba vtedy, ak je vám zmysel vtipu jasný a je naladený na "vlnovú dĺžku" partnera.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 01:12