StoryEditor

Boss zomrel, nech žije mafia!

21.12.2006, 23:00

Podsvetie je večné! Za každého mŕtveho mafiána nastupuje okamžite ďalší ostrý chlapík a popraveného bossa strieda iný boss... Z približne tristo mafiánov, zoskupených v 22 zločineckých bandách, ktoré operovali na Slovensku v 90. rokoch, prežilo krvavú vojnu gangov iba zopár šťastlivcov. Ostrí chlapíci s vražednou minulosťou, figurujúci v dôležitých súdnych procesoch ako korunní svedkovia vzájomného vraždenia alebo šťastlivci, ktorí sa včas dostali do bezpečia väzenských ciel. Medzitým sa však z popola mafie ako bájny vták Fénix rodilo nové podsvetie.

Po vyvraždení silných bossov obsadila podsvetie hlavného mesta skupina mladých mafiánov, ktorí si po svojom šéfovi hovoria piťovci. Polovojenská organizácia okolo bývalého študenta Vysokej vojenskej školy v Liptovskom Mikuláši operovala najmä v Lamači. Svoje siete však už úspešne rozťahuje aj v niektorých okresných mestách. Zaoberajú sa výpaľníctvom, vydieraním, a najmä obchodmi s nehnuteľnosťami a pozemkami.
Väčšina piťovcov figuruje oficiálne v súkromnej bezpečnostnej službe, ktorú údajne vytvoril nemenovaný bratislavský advokát. Holohlavých mladíkov vo vojenských maskáčoch bolo donedávna vidieť v opancierovaných v géčkových Mercedesoch so strieľňami.
Nervózni piťovci
"Sú tvrdí, neľútostní a fyzicky i psychicky veľmi odolní, v prípade nutnosti vedia zasiahnuť do niekoľkých minút," tvrdí mladík, ktorý sa s piťovcami dostal v minulosti do sporu. Všetci majú za sebou totiž tvrdý vojenský dril -- dokonca sa medzi sebou nazývajú vojaci.
Polícia si vzala piťovcov pod drobnohľad po pohrebe košického podnikateľa -- so stykmi s podsvetím -- Jozefa Eštóka. Odvtedy sa stávajú častým terčom policajných razií, pri ktorých asistujú aj "kukláči". Niektorí z nich prišli dokonca o zbrojné pasy a na čas vymenili dvojmiliónové džípy za staré škodovky a znervózneli. Napriek tomu sa policajtom smejú rovno do očí. Údajne sú pod ochranou bratislavských "ctihodných" milionárov, pre ktorých odvádzajú najšpinavšiu robotu. Najčastejšie vydieranie...
Piťovci sa spomínajú aj v prípade kauzy vydierania, ktorého sa mal podľa polície dopustiť syn známeho bratislavského milionára Martin R. s výdatnou pomocou Róberta J. Obaja muži skončili vo väzbe, odvolací súd ich však prepustil na slobodu. Mimochodom, mená tejto dvojice evidovala polícia medzi záujmovými osobami pre ich kontakty s bratislavskou skupinou piťovcov už v minulom roku.
Šuštiaková mafia
Vo februári tohto roka sa košickí kriminalisti pochválili, že sa im podarilo rozbiť zločineckú skupinu okolo Róberta O. Spomínaný klan mal mať dvanásť členov. Podľa všetkého však ide skôr o zbožné želanie mužov zákona ako o pravdu. Košické podsvetie aj po smrti silných bossov a údajnom rozbití klanu okoličányovcov žije naplno. Potvrdil nám to košický policajt. Podľa neho v druhom najväčšom meste na Slovensku medzi sebou urputne bojujú dve skupiny -- brozmanovci a okoličányovci.
Boss prvej skupiny, Marcel B., čelil obvineniu z vraždy Eštóka -- momentálne je aj s kumpánmi stíhaný na slobode. Tento svalovec bez krku patril pôvodne do skupiny kolárikovcov. Po tom, čo žezlo po zavraždenom bossovi prevzal Kolárikov bratanec Róbert O., Marcel prešiel na druhú stranu a vytvoril vlastnú organizáciu. V novej štruktúre kolárikovcov už pre neho nebolo miesto.
"Môj bývalý kolega zosmiešňoval okoličányovcov, tvrdil, že ide len o neškodnú šuštiakovú mafiu," hovorí spomínaný košický policajt. O niekoľko dní však našli mladého vtipkára z policajného zboru, ktorý podcenil nastupujúcu garnitúru košických tvrdých chlapíkov, s dierami v tele. Spôsobili mu ich výstrely z brokovnice a sekera. Policajt iba zázrakom prežil. O pol roka neskoršie však pod tlakom mafie spáchal samovraždu.
"Okoličányovci si urobili pomerne v krátkom čase rešpekt v podsvetí práve sekerami i samopalmi," tvrdí policajný zdroj. Keď napríklad po kolárikovcoch preberali výpaľnícky kšeft a ochranu nad majiteľmi výherných automatov, niekoľko herní a reštaurácií v meste a na okolí zrovnali so zemou.
"Sme spolu silní"
Tieto slová vyriekol Róbert O., keď ho policajti aj s jeho tromi kumpánmi nedávno odvádzali zo siene banskobystrického Špeciálneho súdu do väzby. Patrili jeho manželke Kvete, na ktorú obvinený prezieravo prepísal celý majetok a všetky podnikateľské aktivity.
Róbert O. a spol. sú trestné stíhaní pre podozrenie zo štyroch vrážd a dvoch pokusov o vraždy. "Aj keď zostane Róbert O. vo väzbe, karty v podsvetí bude rozdávať naďalej," domnieva sa náš zdroj. Róbert má totiž na slobode dvoch bratov, ktorí v gangu prevzali žezlo po uväznenom súrodencovi. Tí údajne majú voľné ruky aj pri používaní finančných prostriedkov jeho manželky. Možno práve na bratov a svoju manželku myslel zatvorený Kolárikov bratanec pri vyslovení spomínanej vety.
A tak v meste občas zhorí auto niektorému členovi skupiny brozmanovcov, inokedy vybuchne granát v reštaurácii, ktorá iba náhodou patrí manželke šéfa gangu okoličányovcov.
Gangstri v komunálnych voľbách
Na hornej Nitre, ktorú v podsvetí preslávila brutalita bratov Mellovcov, horia tiež autá a domy. Polícia nedávno zadržala piatich členov podsvetia, ktorí sa vzápätí pre nedostatok dôkazov ocitli na slobode. Vo väzbe sa však ocitli aj dvaja policajti -- prievidzský vyšetrovateľ a vyšetrovateľ Úradu obzvlášť závažnej trestnej činnosti z Bratislavy. Obaja spolupracovali s podsvetím, za čo inkasovali mesačne 30-tisícovú odmenu.
Muž, ktorý má na svedomí odhalenie prepojenia policajtov na mafiu, má teraz permanentný strach. V jeho poštovej schránke sa objavujú listy s vyhrážkami. O likvidáciu tohto človeka a jeho rodiny sa snaží hornonitrianska mafia už niekoľko mesiacov. Muž, ktorý nepožiadal o policajnú ochranu, je navyše presvedčený, že väzby policajtov na mafiu pretrvávajú aj po zadržaní jedného z nich. "Mám strach, ako sa to všetko vyvinie," bojí sa.
Spor medzi ním a miestnym podsvetím sa vyostril pred decembrovými komunálnymi voľbami. Praktiky súčasnej hornonitrianskej mafie totiž pripomínajú sicílsku mafiu zo začiatku 19. storočia. Pochopili, že dôležitejšie ako samopal a nástražný výbušný systém sú kontakty na správnych ľudí na správnych miestach.
"Pohrozili mi, že ak budem pracovať na kampani súčasného primátora, trpko to oľutujem." Podsvetie chcelo údajne na primátorsky post Prievidze presadiť vlastných kandidátov.
V Prievidzi a jej okolí momentálne operujú zvyšky černákovej bandy -- machnovci, muži a dokonca ženy, ktorí majú vyššie ambície ako ich predchodcovia. K nim treba ešte prirátať zvyšky boržovcov. Všetci sa na hornú Nitru presťahovali zo stredného z a východného Slovenska.
Zabudnutá sláva
Na Starej Turej už nie je tak horúco ako bývalo kedysi. Bývalí prevádzači sa už vozia len v limuzínach, pamätajúce si lesk zašlej slávy. Z niektorých bossov gangov sa stali chránení svedkovia a žijú ako ctihodní občania mesta, najvplyvnejší mafiánski bossovia, ktorí z výpaľníctva a prevádzačstva nehorázne zbohatli, sa stiahli a žijú z plodov svojej minulosti.
V Starej Myjave si užíva mafiánsky dôchodok aj jeden z najsilnejších bossov tunajšieho podsvetia. Tento muž za desaťročnej kariéry prevádzača nadobudol úctyhodný majetok. Z času na čas sa vo dvore jeho obrovskej vily objaví robustný tereniak alebo luxusný Mercedes. To prichádzajú na návštevu bývalí kolegovia, aby prehodili pár slov.
"Čo bolo, bolo, teraz je to bezúhonný človek," tvrdí jeho sused. Bezúhonnosť je asi namieste.
Keď sa totiž pred niekoľkými dňami strhla pred barom Wrestling prestrelka, prevádzačský boss bol z okruhu podozrivých vylúčený . Polícia však o incidente pred nočným barom, ktorého majiteľom je majster Slovenska v zápasení, mlčí. Čo sa stalo pred spomínaným barom?
"Približne o štvrtej hodine ráno jeden bývalý prevádzač vystrieľal zo samopalu vzor 58 polovicu zásobníka do nohy svojho kamaráta," hovorí jeden člen policajnej hliadky, ktorá počas incidentu hliadkovala niekoľko metrov od baru. Počas streľby bola zranená aj návštevníčka baru, ktorá bola v nevhodnom čase na nevhodnom mieste.
Jeden z približne pätnástich vystrelených projektilov sa totiž odrazil od steny a zranil ju. Podľa znalca miestnych pomerov nešlo o vybavovanie si účtov v podsvetí.
Asi 40-členná skupina mužov, ktorých v Starej Turej považujú za mafiánov, sa približne hodinu po streľbe zišla v reštaurácii na autobusovej stanici a spoločne rozhodli, že strelec zo samopalu sa musí prihlásiť na polícii.
"Išlo o to, aby sa polícia v prípade nevŕtala," prezradil nám muž s prevádzačskou minulosťou. "Podsvetie iba obetovalo svojho pešiaka."
Momentálne sa tamojšie podsvetie špecializuje na drogy.
Poznaj svojho mafiána
"Zintenzívnenie a úspešnosť boja proti organizovanému zločinu je stále jednou z priorít polície," tvrdí hovorkyňa Policajného zboru SR Marta Bujňáková.
Polícia je však v súvislosti s organizovaným zločinom veľmi zdržanlivá. Z Prezídia Policajného zboru nám iba potvrdili, že slovenským policajtom sa darí potláčať i organizovaný zločin a momentálne má rozpracované skupiny, ktoré sa zaoberajú organizovaným zločinom
"Tieto skupiny majú rôzne štruktúry a nie sú riadené jedným človekom", doplnila Marta Bujňaková.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 10:23