StoryEditor

Katrina nezahatala rast úrokov

12.09.2005, 00:00
Vyčíňanie hurikánu Katrina vyvolalo obavy z prerušenia cyklu sprísňovania menovej politiky, ktorý vlani v júni odštartoval Federálny rezervný systém (Fed). Optimistické vyjadrenia vrcholných predstaviteľov Fed však obnovili dôveru v americkú menu.

Vyčíňanie hurikánu Katrina vyvolalo obavy z prerušenia cyklu sprísňovania menovej politiky, ktorý vlani v júni odštartoval Federálny rezervný systém (Fed). Optimistické vyjadrenia vrcholných predstaviteľov Fedu však obnovili dôveru v americkú menu. Prihliadnuc na to, že misiou centrálnej banky je konať preventívne a kalkulovať s budúcimi rizikami, predovšetkým so skrytými tlakmi na rast cien, ľudia z americkej centrálnej banky označili dosahy Katriny na rast hospodárstva za jednorazové. Komisia pre operácie na voľnom trhu (FOMC) pritom od júna 2004 desaťkrát zahlasovala za postupné zvýšenie úrokov z 1 % na dnešných 3,5 %. Najbližšie zasadnutie bude 20. septembra.

Jastrabie vyjadrenia
Doláru pomohol predovšetkým komentár prezidenta Federálnej rezervnej banky v Chicagu Michaela Moskowa, ktorý je hlasujúcim členom FOMC. Za významné možno označiť jeho pretrvávajúce znepokojenie z inflačných tlakov, ktoré, ako povedal, si vyžadujú náležitú odpoveď v záujme zachovania cenovej stability. "Som znepokojený vývojom inflácie v hornej hranici pásma, ktoré ja považujem za zodpovedajúce cenovej stabilite," uviedol Moskow. Riziká vyššej inflácie idú ruka v ruke s rastúcimi cenami energií, i keď zatiaľ sa nepremietajú do jadrovej inflácie. Ani vysoké ceny ropy a jednorazové škody hurikánu Katrina však nezabránili americkej ekonomike bežať oproti vlaňajšku na vyššie obrátky, čo dokumentuje napríklad stále neutíchajúci záujem zamestnávateľov o nových zamestnancov. V prípade, že by Fed prerušil cyklus zvyšovania úrokov, mohlo by sa to v budúcnosti prejaviť vo vyššom raste miezd, ale hlavne by neustal dopyt po úverových nástrojoch, ktoré prehrievajú napríklad trh nehnuteľností. Reťazenie tohto cyklu nesie so sebou infláciu ako riziko trhovej bubliny.

Ako stúpnu úroky
Podľa piatkovej zatváracej ceny 30-dňových futuritných kontraktov Fed funds na burze Chicago Board of Trade (CBOT) pravdepodobnosť zvýšenia úrokov o 25 bázických bodov na 3,75 % na septembrovom zasadnutí dosiahla 78 %, keď aktuálny výnos na októbrovom kontrakte dosiahol 3,695 %. S ďalším zvýšením úrokov a výnosom 4 % počíta až februárový kontrakt. Analytici teda stále nevylúčili možnosť, že na jednom z ostávajúcich tohtoročných zasadnutí FOMC nepodporí zvýšenie úrokov. Keď príroda ukazovala svoje svaly v americkej Louisiane, cena za jedno euro sa vyšplhala na 1,2574 USD. V piatok kurz finišoval na 1,2412 USD/EUR.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 22:41