StoryEditor

U protinožcov sa komunikuje priamo

03.01.2007, 23:00

Na stretnutia v Austrálii prichádzajte podľa možností presne, ak by ste však museli na príchod austrálskeho obchodného partnera čakať, buďte trpezliví a ústretoví. Vizitky je vhodné si vymeniť bez akýchkoľvek formalít hneď na úvod rokovania, ktoré sa začína krátkym small talkom. Austrálčania sú zvedaví a radi sa s partnermi navzájom bližšie spoznávajú. Avšak klásť príliš osobné otázky nie je vhodné.

Káva bez lyžičky
Na austrálskej pôde zabudnite na kávu, aká sa pije u nás. Zväčša sa vás vopred spýtajú, či chcete mlieko, koľko cukru, a kávu prinesú už pomiešanú, bez lyžičky. Čaj sa pije s mliekom, a podobne ako pri káve, podávajú už hotovú zmes. Žiadosť o citrón prijímajú najmä na vidieku so zdvihnutým obočím. Mnohí Austrálčania totiž nechápu, čo má citrón spoločné so šálkou čaju.
Kto chce obchodovať v Austrálii, mal by predovšetkým vedieť, že podstatným princípom tamojšej obchodnej kultúry je orientácia na cieľ. Na rozdiel od susednej Ázie, u protinožcov sa komunikuje priamo. Atmosféra rokovania je nenútená a manažéri pristupujú aj k dôležitým témam bez veľkých okolkov a príkras. S tým súvisí tiež ich schopnosť v prípade potreby bezprostredne zaujať záporné stanovisko a neostýchajú sa ho otvorene vyjadriť.
Dôležitá je dobrá príprava, vecnosť, pragmatizmus a dávka humoru. Prezentácia by mala byť jednoduchá, k veci, bez odbočení alebo zbytočných podrobností. Ak môžete, použite aj športové analógie, Austrálčania ich radi vnímajú. Prerušovanie prezentácie otázkami sa nepovažuje za nezdvorilé a je súčasťou diskusie.

Nátlak je neprijateľný
Vyjadrujte sa presne a zreteľne, pretože vaši partneri budú všetko, čo poviete, brať doslovne. To, čo vám povedia, posudzujte rovnako. Akékoľvek zahmlievanie je im cudzie a empirické údaje, či iné fakty, majú prednosť pred osobnými pocitmi, najmä vo fáze rozhodovania.
Austrálčania nedôverujú partnerom, ktorí prichádzajú s prehnanými cenami. Vyvolávajú v nich podozrenie, že sú zadlžení, alebo ich chcú nejakým spôsobom zavádzať. Navyše neznášajú, keď sa na nich vyvíja nátlak, neradi sa jednajú a agresívne obchodné techniky sú im cudzie. Vďaka hlbokým britským koreňom majú silný zmysel pre fair play a športového ducha. To znamená, že aj pri rokovaní praktizujú tvrdú, ale čestnú súťaž. S obľubou volia také riešenie, z ktorého síce vychádzajú ako víťazi, ale ani partner by sa pri ňom nemal cítiť porazeným. Preto očakávajú, že obojstranné ústupky sa budú poskytovať tak, aby obidve strany boli s výsledkom rokovania spokojné a dosiahla sa takzvaná win-win situácia.

Syndróm tall poppy
Austrálčania sú zvyčajne nedôverčiví voči autoritám a ľuďom, ktorí sa vyvyšujú nad druhých, a citlivo reagujú na arogantnosť a namyslenosť. Ich nevôľa je nasmerovaná predovšetkým na priveľmi zámožných a mocných ľudí. Syndrómom tall poppy nazývajú, keď sa prominenti vystatujú, robia príliš veľa rozruchu okolo svojej osoby, alebo politici majú priveľký odstup od ľudí, a preto im treba "pristrihnúť krídla". Inými slovami, namyslených veľkých hlaváčov, teda "tall poppies", treba jednoducho vrátiť na zem. Naposledy tak dopadol v roku 1996 labouristický premiér Paul Keating, ktorý musel odstúpiť, lebo primnohým voličom sa videl ako horenos.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 03:14