Jednou z hlavných vecí, ktoré ovplyvňujú sumu za povinné zmluvné poistenie, je vek vodiča - majiteľa. Platí, že čím mladší ste, tým zaplatíte viac. Je to kvôli tomu, že mladí vodiči sú rizikovou skupinou. Starší, skúsení dlhoroční vodiči tak zaplatia podstatne menej a to hlavne v prípade, že nemali za desiatky rokov žiadnu škodovú udalosť. Obísť toto kritérium sa dá jednoduchým napísaním poistky napríklad na dlhoročne skúseného rodiča, vďaka čomu mladý vodič bude môcť platiť za PZP menej.Pexels
StoryEditor

Aké náklady na auto zdaňuje podnikateľ

23.01.2018, 23:00
 Pri zdaňovaní používaného auta vo firme treba prihliadať na to, v akej súvislosti ho podnikateľ používa.

Čo všetko si môžu dať do daňových výdavkov podnikatelia, ktorí vlani používali osobné vozidlo aj na podnikanie? V praxi existuje viac foriem, ako si ho uplatniť v nákladoch. „Častou formou je zaradenie automobilu do obchodného majetku spoločnosti, keď si okrem odpisov z obstarávacej ceny môže podnikateľ uplatniť ako daňový výdavok aj havarijné a zákonné poistenie, pohonné látky či prevádzkové náklady, ako napríklad opravy a údržbu, pneumatiky, parkovné, daň z vozidiel,“ vysvetľuje Ingrid Cicáková, daňová poradkyňa zo spoločnosti ADEA tax. Odpisom je postupné zahŕňanie obstarávacej ceny do nákladov. Pri osobných automobiloch je to v podstate od momentu zaradenia za každý mesiac používania 1/48 ceny.

Súkromné jazdy

Výdavky však môže limitovať fakt, ak podnikateľ používa auto sčasti aj na súkromné účely. Vtedy je možné uplatniť si len pomernú časť nákladov. V prípade obchodnej spoločnosti sa môže stať, že spoločník alebo konateľ, ktorý má vlastne postavenie zamestnanca, musí pri použití auta aj na súkromné účely zdaňovať ako príjem zo závislej činnosti jedno percento z obstarávacej ceny vozidla. V zákone sú limitované aj daňové odpisy – ak obstarávacia cena auta bola 48-tisíc eur a viac a daňový základ podnikateľa v danom období je nižší ako odpis z kúpeného auta. V takom prípade nie je daňovým výdavkom odpis z rozdielu 48-tisíc eur mínus skutočná nadlimitná obstarávacia cena.

Paušálne výdavky
„Podnikateľ má možnosť uplatniť výdavky na automobil aj paušálne,“ hovorí Cicáková. To znamená, že automobil nezaradí do obchodného majetku, ale ponechá si ho v súkromnom užívaní. Ak ho však použije na pracovnú cestu, výdavky na jeho použitie spočíta podľa zákona o cestovných náh...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 02 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 03 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 05 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 02:31