StoryEditor

Odborníci hodnotia zmeny v účtovaní

Zmeny v postihoch, archivácii či spôsoboch finančného výkazníctva, ale najmä hrozba až odobratia živnosti visí nad podnikateľmi po tom, ako začal od januára platiť nový zákon o účtovníctve. Podrobnosti nových povinností vysvetľujú experti.

Odpovedá Richard Farkaš, partner v spoločnosti KPMG na Slovensku

1. Hlavné novinky
Zmeny v novele zákona o účtovníctve sa dotknú hlavne firiem a živnostníkov. Ktoré najviac?
Je to hlavne predĺženie lehoty archivácie z piatich na desať rokov. Doteraz bola povinnosť archivovať desať rokov len účtovnú závierku, výkazy vybraných údajov z účtovných závierok zostavených podľa medzinárodných štandardov finančného výkazníctva (IFRS) v znení prijatom Európskou úniou a výročnú správu. Ostatné účtovné záznamy, ako sú účtovné doklady, účtovné knihy, odpisový plán, inventúrne súpisy či inventarizačné zápisy, bolo povinné archivovať päť rokov. Táto lehota sa teraz predlžuje z piatich na desať rokov. To sa dotkne všetkých účtovných jednotiek, teda malých, veľkých, fyzických osôb, právnických osôb a podobne.

2. Skladové priestory
Môže byť povinnosť dlhšej archivácie pre firmy kvôli skladovým priestorom problémom?
Archivácia je možná nielen v písomnej forme, ale aj v technickej forme, takže predĺženie lehoty archivácie nemusí vždy znamenať enormný nárast požiadaviek na skladové priestory. V každom prípade to však bude nárast a budú s tým spojené vyššie finančné náklady.

3. Pozitívne zmeny
Ktoré zmeny na rok 2018 podnikateľom účtovanie uľahčia?
Novelou Obchodného zákonníka v októbri 2017 sa spresňuje dátum, takzvaný rozhodný deň, ku ktorému je možné zlúčenie, splynutie a rozdelenie uskutočniť spätne. Aj doteraz sa rozhodný deň mohol stanovovať spätne, ale nebolo celkom jasné, dokedy spätne, dokedy dozadu je ho možné stanoviť. To je teraz spresnené. Na túto zmenu v Obchodnom zákonníku potom nadväzuje účtovníctvo.

Odpovedá Mária Sameková, daňová poradkyňa a audítorka

4. Odňatie živnosti
Bude po novom reálne hroziť, že daňový úrad môže dokonca zrušiť podnikateľom živnosť?
Dosiaľ sa pri porušeniach zákona o účtovníctve ukladali len finančné pokuty. Tie bolo možné uložiť vo výške jedného až troch percent hodnoty majetku. Zákon maximálne stanovoval pokuty za jednotlivé porušenia. Od 1. 1. 2018 sa zavádza za osobitne závažné porušenie nová nefinančná sankcia – návrh na zrušenie živnosti. Za také porušenie sa bude považovať opakované spáchanie deliktu pri porušení niektorýc...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 02 - Modified: 2024-02-08 10:02:43 - Feat.: - Title: Vystavovať faktúry chytro alebo „po starom“? Vyberte si svoj spôsob 03 - Modified: 2024-02-06 14:30:00 - Feat.: - Title: Aj neziskové organizácie majú daňové povinnosti. O aké ide? 04 - Modified: 2024-02-20 12:11:39 - Feat.: - Title: Účtovníctvo má svoje úskalia. Aké a na čo všetko treba myslieť? 05 - Modified: 2024-01-29 13:42:00 - Feat.: - Title: Predali ste svoje vozidlo? Expert z účtovnej spoločnosti hovorí o situáciách, keď musíte platiť dane
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 09:11