StoryEditor

Aké sú zmeny a povinnosti v daniach

Nie ste si istí, či si priznanie k dani z príjmov podávate sami alebo to za vás urobí váš zamestnávateľ? Aké novinky prináša tento rok, informuje Finačná správa experti.

Odpovedá Veronika Solíková, konateľka, Účtovná jednotka

1. Typy formulárov
Aké sú druhy daňových tlačív pre rôzne kategórie daňovníkov – fyzických osôb?
Na zdanenie príjmov, pri ktorých je nevyhnutné tlačivo daňového priznania, si treba vybrať správny typ formulára určeného pre fyzické osoby. Sú dva typy – daňové priznanie typu A a daňové priznanie typu B. Typ A je určený iba pre tie fyzické osoby, ktoré v roku 2017 dosiahli len príjmy zo závislej činnosti. Druhý typ, B, používajú tie fyzické osoby, ktoré za rok 2017 dosiahli aj niektorý z iných druhov príjmov: príjmy z podnikania, príjmy z inej samostatnej zárobkovej činnosti, príjmy z prenájmu, príjmy z použitia diela a umeleckého výkonu, príjmy z kapitálového majetku a ostatné príjmy.

2. Podmienky zdanenia
Kedy musím zdaniť svoje príjmy, podľa čoho mám postupovať?
Ide o to, aká bola hranica vašich príjmov za minulý rok. Ak ste mali vlani príjmy len zo závislej činnosti, pričom presiahli hranicu 1 901,67 eura, priznanie sa na vás vzťahuje len v nasledujúcich prípadoch, ak: 1. tieto príjmy plynuli od zamestnávateľa, ktorý nie je platiteľom dane a ani zahraničným platiteľom dane (t. j. z vašich príjmov zo zamestnania sa neodvádzala daň z príjmov), 2. ak plynuli zo zdrojov v zahraničí (od zamestnávateľa s bydliskom alebo sídlom v zahraničí), 3. ak nebolo možné z týchto príjmov zraziť preddavok na daň z dôvodu, že ste dostávali mzdu len alebo prevažne vo forme nepeňažného plnenia, 4. ak ste nepožiadali zamestnávateľa, aby vám urobil ročné zúčtovanie alebo ste ho o vykonanie ročného zúčtovania požiadali, ale nepredložili ste mu v ustanovenom termíne potrebné doklady na jeho urobenie.

3. Povinnosti zamestnávateľa
Kedy zo závislej činnosti nemusím podať daňové priznanie?
Príjmami zo závislej činnosti sú hlavne príjmy z pracovnoprávneho alebo z podobného vzťahu. Ak ste dosiahli len príjmy zo závislej činnosti, použijete na podanie priznania formulár typu A. Podkladom na vyplnenie priznania typu A zamestnanca je potvrdenie o zdaniteľných príjmoch fyzickej osoby zo závislej činnosti od všetkých zamestnávateľov. A to aj od zame...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-29 09:44:48 - Feat.: - Title: Európske banky údajne minulý rok zaplatili Rusku na daniach vyše 800 miliónov eur, viac ako predtým 02 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 03 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 04 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
11. máj 2024 05:43