StoryEditor

Vyhnite sa chybám v priznaní typu A

Kedy musí urobiť daňové priznanie zamestnancovi jeho zamestnávateľ? Ale čo ak ste mali vlani zamestnávateľov viac. Aký je postup pri vypĺňaní tlačiva typu A. Čím sa definuje závislá práca. Odpovedia vám experti z daňovej oblasti.

Odpovedá Beáta Uhrínová, Finančná správa


1. Aktuálne tlačivo typ A
Aký je aktuálny formulár, ktorý majú použiť dohodári, ak chcú podať priznanie a žiadať naspäť časť zrazenej dane?
Zamestnanci a dohodári vypĺňajú priznanie určené pre fyzické osoby typu A. Ak ste vlani mali aj iné príjmy, napríklad z nájmu či zo živnosti, použijete tlačivo typu B. Aktuálne číslo tlačiva daňového priznania FO typ A je MF/ 015779/2016-721 (číslo je na každej stránke vľavo dolu). Formulár si skontrolujte. V porovnaní s minulým rokom sa tento typ formulára nemenil. Vytlačiť si ho môžete aj z webovej stránky ministerstva financií www.mfsr.sk, ale aj z webu Finančnej správy www.financnasprava.sk. Nájdete tam vzory s poučením, ako ich vyplniť. Osobne si ho môžete vyzdvihnúť na ktoromkoľvek daňovom úrade.

2. Formulár na internete
Dá sa tlačivo typu A vypĺňať aj na internete?
Dá sa vyplniť aj priamo na webe Finančnej správy, kde je k dispozícii ako elektronický štruktúrovaný formulár. Sú v ňom zapracované riadkové kontroly, dosadzovanie odporúčanej hodnoty. Aj takto vyplnené a vytlačené priznania sú platné, daňové úrady ich akceptujú. Nezabudnite ich v príslušnej kolónke podpísať.

3. Dôchodky a nemocenské
Ktoré príjmy sa v priznaní neuvádzajú?
Tie, ktoré sú od dane oslobodené. Napríklad nemocenské dávky, ak ste vlani maródovali a brali nemocenské, ošetrovné pri starostlivosti o choré dieťa alebo o chorého člena rodiny. Ani materské. Rovnako do priznania nepatria všetky druhy dôchodkov – starobný, vdovský, vdovecký ani invalidný. Z týchto príjmov ani z vyplateného dôchodku netreba platiť daň, keďže je to príjem od dane oslobodený a nie je preto potrebné ho do priznania dávať.

4. Dávky a výhry
Ako je to, ak niekto vlani poberal dávky, alebo s výhrami?
Dávku v nezamestnanosti a ani dávky v hmotnej núdzi, sociálne, neuvádza v daňovom priznaní. Neuvádza ani dotácie zo štátneho rozpočtu. Avšak tie, ktoré boli prijaté v súvislosti s podnikaním, sa už uvádzajú. Pokiaľ ide o výhry, v plnej výške sú oslobodené len tie, ktoré získal v lotériách prevádzkovaných ministerstvom financií. Napríklad Loto, Keno, Športka. Ďalšiu skupinu tvoria príjmy, ktoré sú oslobodené od zákonom stanovenej hranice, na...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 02 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 03:39