StoryEditor

Mladý farmár už kúpi pôdu ľahšie

Ak predávate podiel na pôde blízkej osobe, nemusíte dodržať predkupné právo ostatných spoluvlastníkov, ani absolvovať ponukové konanie. Nie je rozhodujúce, ani či táto blízka osoba pracuje v agrorezorte. Okrem takýchto prípadov však predaj pôdy podlieha prísnej regulácii.

Odpovedá Matej Marhavý, advokát

1. Predaj synovi
Otec chce predať svojmu synovi poľnohospodársku pôdu, o ktorú sa delí s viacerými spoluvlastníkmi. Ako by mal postupovať?
Keďže vzťah otca a syna je zákonom definovaný ako vzťah blízkych osôb, prevod spoluvlastníckeho podielu z otca na syna nie je dotknutý predkupným právom ostatných spoluvlastníkov ani zákonnými obmedzeniami prevodu poľnohospodárskych pozemkov. Na takýto prevod sa teda súhlas ostatných spoluvlastníkov nevyžaduje, nie je potrebné preukazovať poľnohospodársku prax ani absolvovať ponukové konanie na ministerstve pôdohospodárstva.

2. Nájomné zmluvy
Čo ak má vlastník pozemkov uzavreté nájomné zmluvy s agropodnikom?
Ak ide o prenajatú nehnuteľnosť, platí všeobecná občianskoprávna úprava, že nadobúdateľ kúpou podielu automaticky vstupuje do práv a povinností prenajímateľa.


3. Cudzí štátny príslušník
Poľnohospodársku pôdu v extraviláne chce kúpiť cudzí štátny príslušník, ktorý podniká v poľnohospodárstve, ale mimo Slovenska. Ako má postupovať?
Štátni občania niektorého zo štátov EÚ, Európskeho hospodárskeho spoločenstva a Švajčiarska môžu nadobúdať poľnohospodárske pozemky za rovnakých podmienok ako slovenskí štátni občania. U ostatných cudzincov to zákon umožňuje vtedy, pokiaľ právny poriadok ich domovského štátu umožňuje nadobúdanie poľnohospodárskych pozemkov našim občanom. Ak cudzinec uvedené podmienky spĺňa, na kúpu sa vzťahujú rovnaké podmienky ako pre občanov Slovenskej republiky. To znamená, že cudzinec musí mať na našom území trvalý pobyt a v prípade právnickej osoby sídlo najmenej desať rokov a musí mať minimálne tri roky v predmete činnosti poľnohospodársku výrobu. Keďže cudzinec doteraz na Slovensku v poľnohospodárstve nepodnikal, prevádzajúci bude musieť s veľkou pravdepodobnosťou absolvovať ponukové konanie na ministerstve pôdohospodárstva. Zákon však stanovuje viacero výnimiek z tejto povinnosti, takže plánovanú kúpu je vhodné konzultovať s právnikom a vyhodnotiť všetky okolnosti prípadu.

4. Mladý farmár
Pôdu si chce kúpiť mladý farmár, za akých podmienok je to možné a na aké prekážky môže naraziť, ak je v nájme družstva?
Mladý poľnohospodár je európskou le...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia 02 - Modified: 2024-01-05 10:02:45 - Feat.: - Title: Aké druhy parciel sa dajú kúpiť od štátu a platíte aj nejakú daň? Pre HN odpovedá advokát 03 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 04 - Modified: 2023-12-06 14:50:32 - Feat.: - Title: Čo znamená sceľovanie či komasácia pôdy? Vysvetľuje odborník 05 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 15:53