StoryEditor

Príkazník musí mať kompetencie

02.10.2018, 00:00
Príkazné dohody môžu byť ústne aj písomné. Patrí sem aj zmluva o obstaraní zájazdu. Čo všetko musia príkazné listiny a ich podtypy obsahovať a aké práva a povinnosti z nich plynú, vysvetľujú experti.

Odpovedá Pavol Vargaeštok, partner z advokátskej kancelárie Slamka & Partners

1. Právna pomoc
Na čo sa využíva príkazná zmluva?
Príkazná zmluva patrí k obstarávateľským zmluvám. Vystupuje v nej príkazník ako ten, kto prácu vykonáva, a zaväzuje sa pre príkazcu, čiže toho, kto si prácu objednáva, obstarať nejakú vec alebo vykonať činnosť. Predmetom príkaznej zmluvy je teda výkon určitej činnosti. Podstatou príkazu je faktická alebo právna činnosť príkazníka v prospech a na riziko príkazcu. Ten vystupuje ako priamy alebo nepriamy zástupca príkazcu pri výkone jeho povinnosti, ktorá z príkazu plynie. Typickou príkaznou zmluvou je zmluva o právnej pomoci. Príkazník musí príkaz splniť starostlivo a zodpovedne na základe svoje odbornej kvalifikácie. Pri prípadnom posudzovaní jeho zodpovednosti sa bude brať ohľad aj na túto jeho charakteristiku. Na žiadosť príkazcu je povinný poskytnúť správu o postupe plnenia príkazu a po jeho splnení predložiť vyúčtovanie. Zároveň musí na príkazcu previesť všetok úžitok z vykonaného príkazu.

2. Zaplatená odmena
Aké práva a povinnosti vyplývajú z príkaznej listiny zmluvným stranám?
Zmluva je dvojstranný právny úkon, preto každá zo zmluvných strán má svoje práva aj povinnosti. Aj príkazca má svoje povinnosti, ktoré mu z dohody vyplývajú. Musí od príkazníka prijať zmluvné plnenie, musí príkazníkovi poskytnúť primerané prostriedky nevyhnutné na splnenie príkazu a musí mu tiež nahradiť náklady vynaložené pri vykonávaní príkazu. Zároveň je povinný v prípade vzniknutej škody pri výkone príkazu príkazníkovi túto škodu nahradiť. Povinnosť zaplatiť odmenu vzniká príkazníkovi len vtedy, ak sa tak zmluvné strany dohodli.

3. Náležitosti zmluvy
Musí byť príkazná dohoda vždy písomná?
Na to, aby príkazná dohoda platila, nie je nutné, aby mala písomnú formu. Napriek tomu vzhľadom na právnu istotu účastníkov zmluvy sa odporúča uzatvárať ju písomne. Zároveň ani dohoda o odmene nie je povinnou náležitosťou zmluvy. Príkazná zmluva totiž môže byť aj bezodplatná. V zmluve okrem označenia zmluvných strán musia byť uvedené veci, čiže záležitosti a činnosti, ktoré má príkazník pre príkazcu vykonať. Znamená to, že náležitosťami príkaznej zmluvy budú pokyny príkazcu. Tie sú dôležitou súčasťou zmluvy, pretože sa často stáva, že príkazník je odborník a príkazca laik. Od pokynov sa príkazník môže...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Zistili ste po kúpe nehnuteľnosti jej poškodenie? Na zistenie vád na byte alebo dome má vplyv viacero vecí 04 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 05 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 12:43