StoryEditor

O prenajatú vec sa starajú obe strany

22.10.2018, 00:00
Pri prenajímaní vecí by ste sa mali poistiť písomnou dohodou. Tá vás môže ochrániť v situácii, keď vám za prenájom neplatia alebo vám prenajatú vec poškodia. Na istoty, ktoré vytvára nájomná zmluva, upozorňuje advokátka Silvia Turcsányiová.

1. Pri prenájme bytu alebo domu sa dohoduje aj doba nájmu. Musí byť v zmluve uvedená?
Úpravu nájomnej zmluvy obsahuje nielen Občiansky zákonník, ale aj zákon o krátkodobom prenájme bytov. Krátkodobý nájom vzniká uzavretím nájomnej zmluvy, ktorou prenajímateľ prenecháva nájomcovi za nájomné byt alebo jeho časť do užívania. Zmluva sa uzatvára na dobu určitú, avšak najdlhšie na dva roky. Krátkodobý nájom bytu možno na základe dohody zmluvných strán za rovnakých podmienok predĺžiť najviac na ďalšie dva roky, a to je možné zopakovať dvakrát. V prípade, ak sa zmluva uzatvára podľa zákona o krátkodobom prenájme bytov, tak by mala obsahovať aj vyhlásenie nájomcu, že si je vedomý tejto skutočnosti. Pri klasickej zmluve o nájme bytu je vhodné spísať, či sa nehnuteľnosť prenajíma na dobu určitú alebo neurčitú. Ak doba nájmu nie je dohodnutá, predpokladá sa, že zmluva o nájme sa uzavrela na neurčito.

2. Ako spísať zmluvu, aby ste v prípade neplatenia mohli podnájomníka vysťahovať bez poskytnutého náhradného bytu?
V záujme ochrany práv prenajímateľa sa odporúča nájomnú zmluvu uzavrieť formou notárskej zápisnice, v ktorej nájomca v prípade porušenia povinností zo zmluvy uzná svoju povinnosť vypratať nehnuteľnosť, prípadne aj povinnosť zaplatiť dlžné nájomné. V notárskej zápisnici sa môže uviesť aj to, že nájomca v prípade neplatenia súhlasí aj s exekúciou bez toho, aby mu prenajímateľ zabezpečil bytovú náhradu. V takom prípade ide teda o to, že vypratanie vlastne predstavuje spôsob vykonania exekúcie, ktorá je sa takto stane nepeňažnou. Od nájomcu sa teda nevymáhajú peniaze, ale len to, aby nehnuteľnosť vypratal. Tento postup je síce drahší n...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 02 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 03 - Modified: 2023-05-19 15:16:31 - Feat.: - Title: Zničí nás umelá inteligencia ako Skynet v Terminátorovi? Jej vývojár hovorí že šance na zničenie ľudstva sú 50 na 50 04 - Modified: 2023-03-17 10:31:40 - Feat.: - Title: Cítite sa ako automobilový expert? Tento kvíz bude pre vás poriadne náročná skúška 05 - Modified: 2023-03-26 05:40:13 - Feat.: - Title: Bojovať budeme v roku 2025, znie z USA. Simulácie ukazujú prehru Číny. Hrozí naozaj vojna veľmocí? (analýza)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 04:20