Zdroj: Dreamstime
StoryEditor

Viete, čo treba urobiť, aby vám auto vonku ,,nezamrzlo"?

25.10.2018, 11:45
Autor:
vegveg
Pripraviť auto na zimu treba už teraz. Najmä mu prezuť pneumatiky. Odborníci odporúčajú, aby malo auto nové ,,topánky" už pri vonkajšej teplote pod 7 stupňov Celzia.

„Nielen prezuť pneumatiky, ale pravidelne počas zimy aj kontrolovať ich stav či správne nahustenie. Rovnako dôležité je skontrolovať aj stav kvapalín, funkčnosť bŕzd, autobatérie a svetiel, ktoré budú častejšie v prevádzke. Pokiaľ je vozidlo pravidelne servisované u spoľahlivého servisného partnera, vozidlo by malo byť na zimu zodpovedne pripravené. Ak firmy nevyužívajú operatívny lízing, prípadne profesionálnu správu vozidlového parku, je potrebné, aby na kontrolu technického stavu a prevádzkových kvapalín vozidla mysleli v predstihu,“ zdôrazňuje Vladimír Guštafik zo spoločnosti Business Lease Slovakia.

1. Strážte si termín a počasie
„Priľnavosť letnej pneumatiky na studenej a často primrznutej vozovke, a teda aj jej jazdné vlastnosti, sú oveľa horšie, ako zimnej. Tá vďaka lamelám, teda jemným drážkam v dezéne, zabezpečuje lepší kontakt s vozovkou,“ upozorňuje odborník. Lepšie tak držia smer, majú výrazne kratšiu brzdnú dráhu a dokážu udržať vozidlo na ceste aj v extrémnejších podmienkach. Prezutie dostatočne včas pomôže aj vyhnúť sa ďalšej nepríjemnosti. V pneuservise nemusia mať voľný termín v čase, kedy to budete vzhľadom na náhle zhoršenie počasia potrebovať, a vás zaskočí zima nepripravených. „Pri operatívnom lízingu sa termín rieši v predstihu. Jediná povinnosť vodiča je pristaviť v stanovený čas vozidlo do jedného z partnerských pneuservisov,“ konštatuje Guštafik.

2. Pozor na poškodenia pneumatík
Podľa zákona síce nesmiete jazdiť na zimných pneumatikách, ktoré majú menej ako troj milimetrový dezén, z bezpečnostného hľadiska by hĺbka dezénu zimnej pneumatiky mala mať aspoň štyri milimetre. To je asi polovičná hĺbka z dezénu novej, komerčnej pneumatiky. „Jazdiť na opotrebovaných pneumatikách je nebezpečné. Práve dostatočná hĺbka lamiel zabraňuje väčšiemu usádzaniu snehu a ľadu v dezéne pneumatiky, čím sa znižuje riziko šmyku vozidla na ceste,“ upozorňuje Vladimír Guštafik.

V prípade pneumatík je však potrebné skontrolovať aj ich stav, či na nich nie sú trhliny, bubliny alebo iné mechanické poškodenia. „Pri nehode poisťovne v prvom rade skúmajú stav a typ pneumatík,“ upozorňuje odborník. Prezutie pneumatík preto odporúča v overenom pneuservise, ktorý vie v prípade použitia snímačov tlaku na vozidle ich aj správne nakalibrovať, aby plnili stopercentne svoju funkciu a vodiča upozornili na straty tlaku v pneumatike.

Pri operatívnom lízingu urobia v pneuservise pri sezónnej výmene aj kontrolu pneumatík. Podľa toho, ako sú opotrebené, navrhnú kontrolu a nastavenie geometrie. Sezónne prezutie, ak si ho uskladňujete doma či vo firme, vás síce vyjde lacnejšie, no v pneuservise vám garantujú správnosť uskladnenia pneumatík a zaistia tým ich maximálnu životnosť a bezpečnosť.

3. Tlak a geometriu nezanedbajte
Správny tlak v pneumatikách, ako aj správna geometria sú alfa a omega stability auta na vozovke hlavne v extrémnych podmienkach. „V prípade tlaku platí, že pneumatiky nemôžu byť ani podhustené, ani prehustené. Pri podhustení hrozí jej prerazenie na výtlkoch, ktorú pod vrstvou snehu nemusí vodič zbadať, ako aj riziko nestability vozidla. V prípade prehustenej pneumatiky rovnako hrozí nebezpečie nehody, keďže pneumatika sa dotýka vozovky len stredom dezénu. „Nemá tak potrebnú trakciu a hrozí šmyk pri potrebe náhleho brzdenia alebo pri prejazde zákrut,“ vysvetľuje Guštafík. Pri nesprávne nastavenej geometrii zasa hrozí „plávanie“ v zákrutách, čo je na zasneženej a namrznutej vozovke rizikom, a to najmä pri starších vozidlách. „Nerovnomerné opotrebovanie dezénu pneumatiky z dôvodu zlej geometrie alebo zlého hustenia môže spôsobiť nedostatočný kontakt vozidla s vozovkou a nebezpečenstvo nehody. Pri profesionálnej správe vozidlového parku navrhne pneuservis v prípade potreby automaticky aj kontrolu geometrie.

4. Všímajte si stav bŕzd
Pokiaľ je vozidlo pravidelne servisované, nemusíte brzdy za každú cenu kontrolovať pred zimou.  Ale ak už pri brzdení pískajú, alebo sa vozidlo pri brzdení správa nestabilne, riziko dopravnej nehody sa výrazne zvyšuje. V takýchto prípadoch ide často o kritické opotrebenie bŕzd, kde s návštevou servisu určite neotáľajte. Funkčnosť bŕzd skontrolujte aj vtedy, ak nemáte na paneli prístrojov indikátor opotrebenia brzdového obloženia, ktorý by na potrebu výmeny včas upozornil. Väčšie opotrebenie brzdového obloženia a kotúčov často spôsobuje aj pokles stavu brzdovej kvapaliny, na čo v mnohých prípadoch môže upozorniť aj rozsvietenie kontrolky na prístrojovom paneli. V takom prípade je vhodné si dať stav bŕzd skontrolovať v servise.

5. Skontrolujte kvapaliny
Pred zimou je potrebné skontrolovať aj stav prevádzkových kvapalín, najmä však chladiacej a, samozrejme, kvapaliny do ostrekovačov. Chladiacu kvapalinu vám skontrolujú alebo vymenia v servise podľa harmonogramu výrobcu. Interval výmeny sa môže líšiť pre každú značku. Hoci by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že v zime voda v chladiči nevyvrie, treba kontrolovať jej účinnosť. Ak je chladiaca zmes už neúčinná, a ak zamrzne, môže spôsobiť veľké poškodenie motora.

Pri poklese vonkajšej teploty musíte myslieť aj na vhodnú kvapalinu do ostrekovačov. Netreba hneď celú letnú zmes meniť, no postupne už v závislosti od počasia dolievať zimnú. Nechať totiž v chladnom počasí len letnú s tým, že sa „od motora zohreje“, je veľmi nebezpečné. Nielen, že nebude stierať nečistoty ako napríklad posypovú soľ, ale ak by voda v ostrekovačoch zamrzla, okrem znefunkčnenia mechanizmu ostrekovania, môže mráz poškodiť aj nádobu na kvapalinu alebo hadičky k ostrekovačom. Podľa počasia môžete zvoliť buď prechodnú zmes, s bodom mrazu do -5 stupňov Celzia, alebo pri nižšej nočnej teplote aj s bodom mrznutia do -20 stupňov Celzia.

6. Nepodceňujte stav hmloviek
Ak aj hmlovky často nepoužívate, pred zimou ich účinnosť prekontrolujte. Pri jazde v hmle či hustom snežení sú dôležité. „V jazde v kolónach ich však vypnite z ohľaduplnosti k vodičom za vami. Väčšina nových vozidiel je už vybavená takzvaným „denným svietením“, kedy často zadné svetlá nesvietia, a teda vozidlo nie je zozadu dostatočne viditeľné. Mnohé vozidlá sú tiež vybavené systémom automatického rozsvecovania stretávacích svetiel pri zníženej viditeľnosti, respektíve pri zotmení, ktorý však nereaguje na zníženie viditeľnosti počas dňa pre hmlu,“ vysvetľuje odborník. Preto je potrebné, ak je hmla, alebo husto sneží, zapnúť svetlá manuálne. Jazda s nedostatočne osvetleným vozidlom predstavuje nebezpečenstvo tak pre vás, ako aj pre ostatných účastníkov cestnej premávky.

7. Doplňte výbavu
Samozrejme, hoci v lete nikto škrabku na sklo, metličku, lopatku na sneh či zimné reťaze nepoužíval, pred zimou je potrebné skontrolovať ich stav a prípadne doplniť výbavu vozidla. Škrabka s metličkou by si už mala nájsť miesto v aute, keďže nikdy neviete, kedy vás v zimnom období prekvapí nádielka snehu. Platí to aj pre firemné vozidlá, najmä ak vodiči jazdia na služobné cesty do oblastí, kde teploty klesajú výraznejšie. Okrem toho, podľa predpisov si musíte pred každou jazdou očistiť auto tak, aby sa z neho žiadne kusy snehu či ľadu počas jazdy neuvoľňovali a neohrozovali tak okoloidúce vozidlá. Sneh či ľad na aute okrem toho zbytočne zvyšujú spotrebu paliva.

01 - Modified: 2024-04-26 12:00:00 - Feat.: - Title: Prvá jazda s novou Daciou Duster. Odolný klasik zdražel a dostal miesto dieselu hybrid 02 - Modified: 2024-04-26 09:06:00 - Feat.: - Title: Návrat Škody k športiakom? Supervýkonná novinka ohromí, má to však jeden háčik 03 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon 04 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 05 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 14:00