StoryEditor

Máme milióny neznámych vlastníkov

05.12.2018, 23:00
Viacero noviniek sa uplatňuje na katastrálnych úradoch po októbrovej novele katastrálneho zákona. Vlastníkov začali upozorňovať aj na zmeny zápisov na ich listoch vlastníctva a vyhotovujú súpisy všetkého ich imania na území Slovenska. Chcú tak predísť podvodným prevodom.


Odpovedá Úrad geodézie, kartografie a katastra

1. Sledovanie zmien
Novela katastrálneho zákona počíta aj s tým, že vlastníci si môžu aktivovať službu sledovanie zmien. Na aké zmeny ich kataster upozorní?
Aktivovaná služba žiadateľa automaticky informuje o tom, že na predmete služby došlo k zmene v katastri nehnuteľností, či už to bude vyznačenie plomby v liste vlastníctva, povolenie vkladu, vykonanie záznamu alebo zápis poznámky. Služba je určená akejkoľvek fyzickej alebo právnickej osobe, stačí vyplniť registračný formulár a vytvoriť si zákaznícky účet. Predmet sledovania si potom žiadateľ určuje prostredníctvom zasielania jednotlivých objednávok zo zákazníckeho účtu. Aktiváciou tejto služby môže včas zabrániť neoprávnenému nakladaniu s nehnuteľnosťami a predísť tak prípadným súdnym sporom, čo v konečnom dôsledku ušetrí jeho čas aj peniaze.

2. Výška poplatku
Ako je spoplatnená služba, ktorá majiteľov upozorní na sledovanie zmien?
Výška poplatku za sledovanie jednej nehnuteľnosti, napríklad bytu či rodinného domu, predstavuje dve eurá mesačne. Registrácia a vytvorenie zákazníckeho účtu je bez poplatku a zákaznícky účet trvá dovtedy, kým o jeho zrušenie žiadateľ sám nepožiada. Niektoré osoby sú od poplatku oslobodené, napríklad štátne orgány, obec či Sociálna poisťovňa.


3. Výpis nehnuteľností
Ďalšou novinkou je tiež spoplatnená služba, keď si vlastník môže vyžiadať výpis všetkých svojich nehnuteľností. V čom je pre vlastníka prínosom?
Dostane jeden dokument, na ktorom je súpis jeho nehnuteľností, namiesto viacerých samostatných výpisov z listov vlastníctva. Súpisom nehnuteľností za celé územie Slovenska bude môcť deklarovať, že je vlastníkom daných nehnuteľností na našom území. Ak predloží určitej osobe „len“ výpis z určitého listu vlastníctva alebo z určitých listov vlastníctva, adresát nemá istotu, či daný vlastník vlastní len nehnuteľnosti uvedené na predložených výpisoch z listov vlastníctva alebo má na Slovensku aj ďalšie.

4. Súpis majetku
Dá sa súpis nehnuteľností jedného majiteľa vyhotoviť len pre časť územia?
Súpis nehnuteľností je možné vyhotoviť nielen za celé územie Slovenska, ale tiež za územia kraja, okresu či jedného katastrálneho úze...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-27 10:00:24 - Feat.: - Title: Už od pondelka si na katastri priplatíte. Takéto sú nové sumy (+ tabuľka) 02 - Modified: 2024-02-13 08:02:24 - Feat.: - Title: Na katastri si od apríla priplatíte. Koľko vás po novom bude stáť napríklad geometrický plán? (+ tabuľka) 03 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 04 - Modified: 2023-10-30 14:30:00 - Feat.: - Title: Darovať môžete nehnuteľnosť aj firmu. Aké poplatky budete platiť? 05 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 07:36