StoryEditor

Chcete zarobiť viac? Učte sa cudzie jazyky

20.12.2018, 23:01
Autor:
(msa)(msa)
Ľudia, ktorí ovládajú aspoň jeden cudzí jazyk, zarábajú viac. Aktívna znalosť viacerých jazykov nie je pri uchádzačoch o prácu na Slovensku bežná. Aj preto sú zamestnávatelia pripravení ponúknuť im vyšší plat.

Potrebujete dôvody, prečo by ste mali udržiavať, alebo ešte lepšie – rozvíjať svoje znalosti cudzích jazykov? Lepší plat a kariérny postup vo firme by mohla byť slušná motivácia, aj pre tých, ktorí práve neobľubujú cestovanie alebo čítanie literatúry v origináli.
Ľudia, ktorí pri svojej práci využívajú cudzí jazyk aktívne na dennej báze, zarábajú viac ako tí, ktorí ho využívajú málo alebo vôbec, to je fakt. Podľa portálu Platy.sk je plat takýchto jazykovo zdatných zamestnancov v priemere o 31 percent vyšší ako u ľudí, ktorí s cudzím jazykom nie sú v práci v intenzívnom kontakte. Prieskum ukázal, že vyššie platové ohodnotenie v súvislosti s mierou využívania jazyka sa v roku 2016 týkalo vyše tretiny pracujúcich ľudí. Zistenia pochádzajú z internetového prieskumu platového portálu Platy.sk, ktorý sa realizoval koncom augusta na vzorke 8 634 zamestnancov.

Podľa Petra Lisého, konateľa jazykovej školy v Bratislave – VOLIS Academy, je dôležité udržiavať nadobudnuté znalosti “vo forme”: “Každú zručnosť, ktorú človek počas svojho súkromného alebo pracovného života získa, si časom zveľaďuje a zdokonaľuje, alebo naopak zanedbáva. Tak je to aj s cudzím jazykom. Ak sa neaplikuje v dennodenných situáciách, aktivnou formou na obchodných stretnutiach alebo v súkromnom živote, postupne strácame schopnosť využívať ho. Preto je dôležité udržiavať sa stále v kondícii. Optimálne je kombinovať aktívne používanie cudzieho jazyka (napr. konverzačné hodiny) s pasívnym (knihy, televízia, sociálne siete, radio, hduba, koníčky, dovolenka v zahraničí).”

Angličtina v prieskumoch vedie
 Na slovenskom pracovnom trhu je jednoznačne najrozšírenejším cudzím jazykom angličtina. Až 8 z 10 ľudí s jazykovou znalosťou uviedlo práve angličtinu ako jazyk, ktorý ovládajú najlepšie. Pre udržanie potrebnej úrovne, mnoho z nich pravidelne navštevuje kurzy angličtiny v jazykových školách.

Nemčina je v práci využívaná iba jedným z 10 zamestnancov, pričom oveľa častejšie po nemecky rozprávajú staršie ročníky pracujúcich. Francúzštinu a ruštinu v práci využíva iba jedno percento ľudí. Kurzy nemčiny, ruštiny, či ďalších jazykov sú čoraz navštevovanejšie. Podľa Miroslava Draveckého, produktového manažéra portálu Platy.sk s tým môže súvisieť zistenie, že platová úroveň ľudí, ktorí na Slovensku v práci využívajú nemčinu alebo francúzštinu, je približne porovnateľná s platovou úrovňou ľudí s angličtinou. Medzi týmito tromi jazykmi nezaznamenali v prieskume výrazné platové rozdiely.

Zamestnanci s aktívnym cudzím jazykom vo veľkých spoločnostiach majú vyšší priemerný plat, ako zamestnanci v menších spoločnostiach. Z prieskumu vyplýva, že až polovica ľudí pracujúcich v odvetví informačných technológií využíva denne aktívne cudzí jazyk. V tomto odvetví je aj pomerne vysoká platová úroveň,“ uviedol Miroslav Dravecký.
Ďalším významným odvetvím, kde až 26 percent zamestnancov je v každodennom kontakte s cudzím jazykom, je automobilový priemysel. Významné zastúpene v odvetviach s požiadavkami na znalosti jazykov má aj doprava a logistika, strojársky priemysel, bankovníctvo a peňažníctvo.

Ako reaguje trh práce na nedostatok ľudí
Na trhu práce chýba množstvo kvalifikovaných ľudí v rôznych odvetviach a firmy musia reagovať. Dá sa povedať, že ľudia, ktorí ovládajú aspoň jeden cudzí jazyk, zarábajú viac? „V minulosti sme robili analýzy, ktoré ukázali, že na pozíciách, kde sa vyžaduje znalosť cudzích jazykov, boli vyššie priemerné mzdy,“ tvrdí Nikola Richterová, PR manažérka portálu Profesia.sk. Je to podľa nej spôsobené tým, že najmä v súkromných zahraničných firmách, ak chce človek byť v manažmente, musí ovládať minimálne jeden cudzí jazyk. Priemerné mzdy pracovných pozícií s jazykmi tak výrazne ovplyvňujú aj pozície v manažmente. „V súčasnosti sa však najmä v hlavnom meste stretávame s tým, že znalosť anglického jazyka sa považuje v niektorých prácach za úplnú samozrejmosť. Ak má uchádzač o prácu ambície postupovať kariérne napred, znalosť jazyka je často považovaná za nevyhnutnosť,“ dodáva Nikola Richterová.

Súvislosť medzi počtom ovládaných jazykov a výškou platu určite existuje. „Samozrejme, neplatí to vždy, lebo existujú výnimky a najmä odvetvia, pri ktorých sa viac cení praktická odbornosť. Zároveň však treba zdôrazniť, že aktívna znalosť viacerých jazykov je pri uchádzačoch na Slovensku viac-menej výnimočná,“ vysvetľuje Richterová. Zamestnávatelia, ktorí hľadajú ľudí, ktorí rozprávajú plynulo aspoň dvomi cudzími jazykmi, sú pripravení, že takýmto uchádzačom musia ponúknuť aj vyšší plat. Zároveň sú pripravení investovať do jazykového vzdelávania svojich zamestnancov a ponúkajú im jazykové kurzy priamo na pracovisku alebo im je preplácané individuálne doučovanie angličtiny alebo iných jazykov.

V inzerátoch ponúkajúcich prácu podľa údajov portálu Profesia.sk jednoznačne dominuje angličtina a nemčina. Ďalšie jazyky nie sú vyžadované až tak často. Na ďalšom mieste je maďarský jazyk (1,5 percenta inzerátov s touto požiadavkou), francúzsky (0,9 percenta), český a taliansky jazyk (obidva 0,5 percenta), ruský a španielsky jazyk (po 0,4 percenta).
Znalosť angličtiny býva niekedy samozrejmosťou najmä pre firmy v Bratislavskom kraji. Tento jazyk bol v roku 2018 požadovaný v 46 percentách inzerátov, na druhom mieste je Košický kraj s 30 percentami inzerátov. Najmenej sa vyžaduje angličtina v Prešovskom kraji, len 20 percent inzerátov.

 Znalosť angličtiny vyžadovaná v inzerátoch v percentách podľa krajov
Banskobystrický kraj        23 %
Bratislavský kraj              46 %
Košický kraj                     30 %
Nitriansky kraj                 26 %
Prešovský kraj                20 %
Trenčiansky kraj             24 %

Trnavský kraj                 21 %
Žilinský kraj                   25 %
 
Zdroj: Profesia.sk

01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší 02 - Modified: 2024-04-10 11:49:16 - Feat.: - Title: Dolár sa drží bez väčších zmien, čaká sa na údaje o inflácii v Spojených štátoch 03 - Modified: 2024-04-18 09:48:29 - Feat.: - Title: Minimálna mzda u nás o tri roky takmer tisíc eur? Rásť budú aj príplatky (+ tabuľka) 04 - Modified: 2024-03-20 11:30:00 - Feat.: - Title: Ako vidia stávkové kancelárie prezidentské voľby? Ľudia stavili na Harabina už státisíce, favorit však zostáva jasný 05 - Modified: 2024-03-14 16:10:20 - Feat.: - Title: Pozrite sa na výšku príplatkov, ktoré dostanú učitelia v jednotlivých mestách. Vyplácať sa budú už čoskoro
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 00:38