Archív Volis Academy
StoryEditor

Naučte sa jazyk štyrikrát rýchejšie. S Callanovou metódou

12.04.2019, 09:30
Autor:
(msa)(msa)
Vedieť cudzí jazyk sa oplatí, využijete ho pri práci aj na Slovensku. Podľa analýzy pracovného portálu Profesia.sk inzeráty, ktoré sú písané v angličtine či nemčine ponúkajú výrazne vyššie mzdy.

Kým priemerný plat v ponukách písaných v slovenčine na portáli Profesia.sk v období od mája 2018 do polovice marca 2019 predstavoval 998 eur, inzeráty v cudzom jazyku ponúkali výrazne viac. Ak bola ponuka napísaná v angličtine, išlo zhruba o 45 percent vyššiu mzdu, teda 1444 eur. V prípade nemeckých ponúk bol dokonca ponúkaný plat až o 73 percent vyšší, až 1731 eur. Hoci je drvivá väčšina pracovných ponúk na Profesii.sk uvádzaná v slovenčine, počet pracovných príležitostí v cudzích jazykoch neustále pribúda. Spôsobuje to aj skutočnosť, že na Slovensku je čoraz viac zahraničných zamestnávateľov, ktorí od niektorých zamestnancov nevyžadujú znalosť slovenčiny. Najviac takýchto pracovných ponúk je v hlavnom meste.

Ak uvažujete o zamestnaní s vyšším platom, počítajte s tým, že znalosť cudzieho jazyka bude potrebná. Obnoviť jazykové vedomosti, ktoré možno zapadli prachom, alebo sa naučiť ďalší jazyk pomôžu jazykové kurzy. Tie ponúkajú vzdelávanie pre študentov aj dospelých, stačí si vybrať vyhovujúcu formu.

Aké metódy sa v súčasnosti najviac využívajú

Jazyková škola v Bratislave,
Volis Academy sa už viac ako desať rokov venuje jazykovému vzdelávaniu pre individuálov, skupiny, ako aj firemnému vzdelávaniu cudzích jazykov. Jej konateľ, Peter Lisý, vysvetľuje: „Učenie cudzích jazykov zažíva v dnešnej dobe boom. Stále vznikajú ale aj zanikajú nové formy učenia cudzích jazykov. Pri niektorých sa viac používajú moderné technológie, pri niektorých ľudský faktor, alebo zároveň kombinácia oboch. Stále však platí, že ľudia sa najradšej učia cudzí jazyk v symbióze s učiteľom, ktorý im vie daný jazykový jav alebo zvrat aj vysvetliť.“

Callanova metóda

V minulosti existovala skupinová výučba, v dnešnej dobe dominujú individuálne formy učenia, lebo viac zohľadňujú potreby konkrétneho študenta. Jazykové kurzy v Bratislave vo Volis Academy využívajú pri práci učiteľa so študentami modernú callanovu metódu, ktorej ťažiskom je komunikácia. „Učiteľ kladie žiakovi otázku a žiak na ňu odpovedá predpísaným spôsobom. Ak žiak urobí chybu, učiteľ ho opraví. Touto komunikatívnou metódou sa "žiak" učí rozprávať podobne ako malé dieťa,“ objasňuje Peter Lisý.

Callanova metóda vznikla v Taliansku, a momentálne sa ňou učí v 50 krajinách sveta. „V súčasnosti zaznamenáva rozmach najmä v Latinskej Amerike, kde je dopyt po angličtine enormný, a táto forma im tiež veľmi vyhovuje. Ja som sa s ňou stretol prvýkrát v Anglicku, kde sídli Callan Method Organisation, priamo v Cambridge,“ hovorí Peter Lisý.

Callanova metóda je podľa Petra Lisého zaujímavá tým, že funguje, je zábavná, študenti ju majú radi, a najmä – je to prirodzená forma učenia sa angličtiny. Nie sú to tabuľky, pravidlá, výnimky, ale najmä komunikácia a hovorenie. „Väčšina študentov oceňuje túto formu, nerobia sa pri nej poznámky, netreba si robiť domáce úlohy, ale na hodine treba komunikovať a riadne zabrať. Musíte byť stále v strehu, u nás je v priemere päť študentov v skupine, preto ste každú chvíľu na rade, a najmä neviete, kedy vás učiteľ vyvolá,“ zdôrazňuje konateľ Volis Academy.

Tento spôsob nemusí vyhovovať každému, preto Volis Academy robí aj ukážkové hodiny. „Kurzy sa začínajú každých päť týždňov. Jedným dychom však chcem povedať, že keď sa nevyžaduje učenie doma, neznamená to, že to nepodporuje progres. Každý kontakt s jazykom, podnecuje pokrok v jazyku,“ pripomína Peter Lisý.

Kurzy pre veľkých aj malých

V ponuke Volis Academy sú nielen kurzy angličtiny pre začiatočníkov, ale aj doučovanie angličtiny, špeciálne zamerané vzdelávanie, napríklad business english, či príprava študentov na maturitné skúšky. Záujemcovia sa môžu prihlásiť na kurzy nemčiny, španielčiny, ruštiny a ďalších jazykov. Cez prázdniny sa deti môžu zlepšiť v angličtine v denných táboroch v Bratislave, alebo počas pobytových týždenných jazykových táborov v stredisku Prašník. O úspechu aktivít pre deti svedčí fakt, že sa väčšina „absolventov“ letných akcií hlási na ďalší rok znovu.

Na otázku, či je Callanova metóda vhodná pre deti aj dospelých má Peter Lisý jednoznačnú odpoveď: „Callanova metóda je vhodná pre všetky vekové kategórie, od detí až po dôchodcov. Pre deti máme špeciálne vyvinutú detskú callanovu metódu, ktorá reflektuje potreby tejto vekovej skupiny. Obľúbenejšie sú v súčasnosti individuálne hodiny. Skupinové idú do úzadia, hoci aj tie majú svoje prednosti, najmä tým, že skupina „ťahá“ slabšieho študenta dopredu.“

Viac informácií o kurzoch nájdete na www.volis.sk

01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší 02 - Modified: 2024-04-18 09:48:29 - Feat.: - Title: Minimálna mzda u nás o tri roky takmer tisíc eur? Rásť budú aj príplatky (+ tabuľka) 03 - Modified: 2024-03-14 16:10:20 - Feat.: - Title: Pozrite sa na výšku príplatkov, ktoré dostanú učitelia v jednotlivých mestách. Vyplácať sa budú už čoskoro 04 - Modified: 2024-04-16 06:00:00 - Feat.: - Title: Ženy sa boja požiadať o zvýšenie platu. Zarábajú pritom oveľa menej ako muži, proti nim idú aj roky strávené na materskej 05 - Modified: 2024-03-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Minimálna mzda v Luxembursku je 2 500 eur. Tú slovenskú preskočia Česi aj Poliaci (+ tabuľka a porovnanie)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 21:50