StoryEditor

Na nové usporiadanie pôdy chce štát dávať ročne milióny

13.05.2019, 00:00
V posledných dvoch mesiacoch prišiel agrorezort s dvoma iniciatívami pozemkových úprav. Prvá sa týka sceľovania pozemkov, ktoré sa má začať v 168 vybraných katastroch za peniaze z Bruselu. Druhá iniciatíva chce riešiť dlhodobé úpravy pozemkov na celom Slovensku. Ročne by to malo zasiahnuť 120 katastrov a vláda by mala na ne nájsť 30 miliónov eur vo vlastnej kase.

3 103 ... V toľkých katastroch je ešte nutná realizácia pozemkových úprav.
30 rokov .... Počas tohto obdobia by sa mali začať úpravy v 120 katastrálnych územiach ročne.
30,8 milióna eur... Touto sumou by mal štát zafinancovať každoročné sceľovanie.

Ak vlastníte parcely rozdrobené na určitom území, pričom ich rozloha sa zmestí do dvetisíc hektárov, aj vás sa môžu týkať čerstvo ohlásené pozemkové úpravy. Avizovala ich ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Zároveň zverejnila zoznam 168 katastrov, ktorých sa sceľovanie dotkne. Či tam spadajú aj pozemky z vašej lokality, si môžete overiť v zozname dostupnom na internete.


Mnohí si kladú otázku, prečo sa toľko očakávané pozemkové úpravy realizované štátom týkajú len pozemkov do dvetisíc hektárov. Má to taktický dôvod. Ide o to, aby sa stihlo obdobie, kým ešte Slovensko môže čerpať na tento účel eurodotácie z Programu rozvoja vidieka. Čerpanie sa musí finalizovať v roku 2023.


„Keďže však proces úprav trvá viac rokov – minimálne štyri, ale môže aj sedem – a požiadavka Únie je, aby sa projekty pozemkových úprav, ktoré sa začnú v tomto programovom období, v ňom aj skončili, určili sme hranicu do uvedených dvetisíc hektárov,“ povedal pre HN Andrej Vašek, riaditeľ pozemkového odboru ministerstva pôdohospodárstva. Ak by išlo o väčšie výmery, pozemkové úpravy by sa skončiť nestihli.

„Záruka nie je ani pri menších rozlohách, ale pri nich je aspoň reálna šanca. Pretože prácnosť úprav nezávisí iba od výmery, ale aj od počtu vlastníkov, konfigurácie terénu, polohy a členitosti územia či od iných verejných či súkromných záujmov.“

Slimačie tempo
Prečo sa s komplexnými pozemkovými úpravami posledných desať rokov nehýbalo? Problém je práve vo financiách. Ide o zdĺhavý, viacročný a drahý proces, ktorý sa dá „utiahnuť“ jedine z verejných zdrojov. Druhá vec je, že mnohým ľuďom a firmám zainteresovaným do „pohybov“ na pôde chaos v pozemkovom vlastníctve už roky vyhovuje. Rozseknúť tento gordický uzol chce najnovšie agrorezort ministerky Matečnej. Tá v polovici apríla ohlásila prí...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia 02 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 03 - Modified: 2023-12-06 14:50:32 - Feat.: - Title: Čo znamená sceľovanie či komasácia pôdy? Vysvetľuje odborník 04 - Modified: 2023-11-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Kedy sa dočkáme pozemkovej reformy? 05 - Modified: 2023-12-12 10:08:22 - Feat.: - Title: Pozemkové úpravy: kedy k nim dochádza a ktorých oblastí sa to týka? (prehľad)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
13. apríl 2024 20:09