StoryEditor

Američania sprísnia pravidlá pre hypotéky

19.12.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Federálny rezervný systém (Fed), ktorý plní v USA funkciu centrálnej banky, v utorok predložil návrh na sprísnenie pravidiel pri poskytovaní hypotekárnych úverov. Tento návrh, o ktorom sa ešte bude verejne diskutovať, je súčasťou snahy Fedu zabrániť praxi ľahkomyseľného schvaľovania úverov.
Fed sa ocitol pod tlakom, aby pomohol predovšetkým ľuďom s nižšou úverovou bonitou, keďže sa zvyšuje počet nesplácaných rizikových hypoték. Táto hypotekárna kríza spôsobila krízu na finančných a úverových trhoch a viedla k spomaleniu americkej ekonomiky.
Milióny Američanov, ktorí si kúpili dom alebo byt v ostatných rokoch, teraz čelia riziku, že nebudú mať na splácanie svojich hypoték, keďže štartovacie úroky prudko vzrástli niekoľko mesiacov po schválení úveru. Bushova administratíva prišla s balíčkom záchranných opatrení začiatkom decembra. Podľa niektorých ekonómov totiž ochladenie realitného sektora môže viesť k prepadu spotrebiteľskej dôvery a recesii v USA. Súčasťou opatrení vlády je aj zmrazenie úrokov pri niektorých rizikových hypotékach.
Časť nových opatrení sa týka žiadateľov o hypotéky s vyššou úrokovou sadzbou, teda žiadateľov s nižšou bonitou. Tieto hypotéky sú definované ako úvery s úrokovou sadzbou viac ako tri percentá nad úročením štátnych dlhopisov s rovnakou lehotou splatnosti. Napríklad výnos z 30-ročných amerických pokladničných poukážok predstavuje asi 4,55 percenta, takže 30-ročná hypotéka s vysokou úrokovou sadzbou bude mať úročenie 7,55 percenta alebo vyššie.
Zvyšok sa bude týkať všetkých hypotekárnych úverov. O návrhu prebehne verejná diskusia, ktorá bude trvať 90 dní. Fed potom zhodnotí pripomienky a návrh ešte pred vydaním finálnych pravidiel prípadne upraví.
"Naším cieľom je podpora zodpovedného udeľovania hypotekárnych úverov, z čoho budú profitovať jednotliví spotrebitelia rovnako ako celá ekonomika," povedal šéf Fedu Ben Bernanke. "Chceme dať spotrebiteľom istotu pri voľbe hypotéky, so zárukou, že nebudeme tolerovať bezškrupulózne praktiky pri ich udeľovaní," dodal Bernanke.
Podľa nových tvrdších pravidiel sa úverový inštitút bude musieť presvedčiť tom, či žiadateľ bude schopný úver splácať. Teda nebude môcť schváliť hypotéku bez potvrdenia o príjme a stave majetku žiadateľa. Ďalej vyžadujú zaistenie prostriedkov na dane a poistenie. Poskytovatelia takzvaných subprime hypoték, teda úverov pre klientov s nižšou bonitou, často neuvádzali skutočnú cenu nehnuteľnosti. Nezapočítavali totiž napríklad dane a poistenie. Dlžníci teraz budú musieť mesačne na zvláštny účet splácať ročné poplatky, ako sú dane a poistenie.
Finančné inštitúty tiež budú musieť dopredu informovať o všetkých poplatkoch a nebudú môcť účtovať pokuty za predčasné splatenie úveru, ak tento bude refinancovaný menej ako 60 dní pred stanovením vyššej úrokovej sadzby. Súčasťou návrhu sú aj nové pravidlá týkajúce sa odhadu ceny nehnuteľnosti a potláčania nečestných reklamných praktík.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 06:21