StoryEditor

Úpravy v daňových či účtovných pravidlách. Ako ich komentuje expertka

17.02.2020, 10:04
Autor:
runrun
Výpočet najdôležitejších noviniek v daňovej a účtovnej oblasti sa dozviete v dnešnej pondelkovej prílohe Hospodárskych novín – HN SERVIS.

Podnikatelia s ročnými príjmami do 100-tisíc eur majú vďaka zmene zákona od januára nižšiu sadzbu dane, 15 percent. Ostatní podnikatelia, ktorí sú právnickými osobami, platia aj naďalej daň vo výške 21 percent, respektíve fyzické osoby 19 až 25 percent. Dosah týchto zmien však firmy a podnikatelia nepocítia pri najbližšom podávaní daňových priznaní, ale až pri budúcich, teda za rok 2020.

„Pätnásťpercentná sadzba dane vyzerá opticky naozaj zaujímavo,“ pripúšťa Marcela Bošková, daňová poradkyňa zo spoločnosti A&T solutions. Ako však dodáva, pri bližšom pohľade sa krása stráca. Prečo? Je to z viacerých dôvodov. Daň sa totiž platí zo základu dane, a nie zo samotných príjmov. „Navyše, ak podnikateľ umoruje daňovú stratu, základ dane musí znížiť aj o ňu a až potom uplatňuje sadzbu dane,“ vysvetľuje. Ďalší problém je v tom, že sadzba dane sa neuplatňuje progresívne a v praxi to podľa odborníčky spôsobuje daňovú nespravodlivosť.

Inú daňovú zmenu, nový postup pri niektorých výdavkoch, komentuje Bošková ako novinku, ktorá poteší najmä podnikateľov z oblasti stavebníctva.

O čo ide? Za daňové výdavky sa v súčasnosti dlžníkom neuznávajú zmluvné pokuty, úroky z omeškania, poplatky z omeškania ani paušálna náhrada nákladov spojených s uplatnením pohľadávky. Novela zákona o dani z príjmov však spôsobila, že takéto výdavky možno daňovo uznať, ak sa reálne zaplatia. V tejto súvislosti je dôležitý termín, kedy sa tieto výdavky zaúčtujú. Ak je to do 31. 12. 2019, automaticky sa daňovo neuznajú. No ak budú zaúčtované počnúc prvým januárom 2020, začína sa na ne pozerať tak, že potenciálne ich možno daňovo uznať – s tým, že sa zohľadňuje obdobie ich zaplatenia.

Daňová poradkyňa k tomu dodáva, že pre podnikateľov sú najmä zmluvné pokuty bežnou súčasťou biznisu. Často sa im stáva, že zmluvná pokuta cez nich iba účtovne „pretečie“ od investora smerom na ich subdodávateľa. Z rovnakej pokuty mal teda podnikateľ výnos, ktorý musel zdaniť, a zároveň aj náklad, ktorý si nesmel daňovo uznať.

„Hoci je určite pozitívne, že zmluvné pokuty, úroky z omeškania, poplatky z omeškania ani paušálna náhrada nákladov spojených s uplatnením pohľadávky sa začnú považovať za daňovo uznateľné, negatívne treba vnímať skúmanie podmienky zaplatenia. Ide pre podnikateľov o administratívnu záťaž, ktorá komplikuje spracovanie ich daňových priznaní,“ uzatvára poradkyňa.

Okrem spomínaných noviniek vchádzajú do praxe v podnikateľskej oblasti aj také zmeny, ako vyšší limit pri preddavkoch na daň, zrušenie opakovania niektorých podpisov, úprava v umorovaní strát či zmenené zaokrúhľovanie daňových veličín.
Výpočet najdôležitejších noviniek v daňovej a účtovnej oblasti sa dozviete v dnešnej pondelkovej prílohe Hospodárskych novín – HN SERVIS.

01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 03:11