StoryEditor

Jediný miliardár, ktorý vydrel olympiádu

30.09.2008, 00:00
Stál pri zrode finančnej skupiny Istrokapitál, ktorej bol spolumajiteľom. Úspešný podnikateľ Braňo Prieložný patrí medzi najbohatších Slovákov. Podľa českého magazínu Týden je v rebríčku najúspešnejších biznismenov na 15. mieste s odhadovaným majetkom päť miliárd korún. 40--ročný Prieložný je zároveň jediným miliardárom, ktorý štartoval na olympiáde -- na zimných hrách 2002 v Salt Lake City bol členom slovenského štvorbobu. "Účasť na olympiáde sa nedá kúpiť, ale odtrénovať a odsúťažiť," hovorí pre HN Braňo Prieložný.

V seriáli HN vám predstavíme biznismenov, ktorí u nás investujú do športu. V piatej časti jeden z najbohatších Slovákov, podnikateľ Braňo Prieložný.

Stál pri zrode finančnej skupiny Istrokapitál, ktorej bol spolumajiteľom. Úspešný podnikateľ Braňo Prieložný patrí medzi najbohatších Slovákov. Podľa českého magazínu Týden je v rebríčku najúspešnejších biznismenov na 15. mieste. 40-ročný Prieložný je zároveň jediným miliardárom, ktorý štartoval na olympiáde - na zimných hrách 2002 v Salt Lake City bol členom slovenského štvorbobu. "Účasť na olympiáde sa nedá kúpiť, ale odtrénovať a odsúťažiť,“ hovorí pre HN Braňo Prieložný.

Vyštudovaný športovec
Odmalička sa venoval športu, hrával futbal, závodne lyžoval a dodnes sa snaží byť čo najviac fyzicky aktívny. Dokonca má ukončenú aj športovú školu - fakultu telesnej výchovy a športu. "Som vyštudovaný učiteľ so zameraním na zjazdové lyžovanie, celý život som sa motal okolo športu,“ uviedol Prieložný. Ako hovorí, k reprezentácii Slovenska vo štvorbobe sa dostal náhodou. V tom čase hľadal Milan Jagnešák - priekopník tohto športu na Slovensku, posádku do štvorbobu. "Z fyzickej stránky som bol na tom dobre, ale nemal som predstavu o tom, že by zo mňa mohol byť olympionik,“ konštatuje. Do ľadového koryta vstúpil po prvýkrát v roku 1999. Odvtedy finančne pomáhal podporovať tento šport - nechcel však uviesť presnú sumu, ktorú do štvorbobov vložil. "O presných sumách sa nechcem baviť. Dnes však môžem pochváliť štát, ako sa k tomu postavil. Oproti minulosti je teraz o štvorboby postarané tak, ako sa patrí,“ vysvetľuje Prieložný. Priznáva, že účasť na zimných olympijských hrách v americkom Salt Lake City bral v duchu hesla Pierra de Cubertina. "Pre mňa bolo najdôležitejšia sa zúčastniť. Ale nechceli sme, aby to bola hanba, malo to mať nejakú športovú úroveň,“ spomína 40-ročný podnikateľ. A ako vtedy posádka Slovenska skončila? Spomedzi 31 reprezentačných kvartet obsadili 24. miesto. O štyri roky neskôr na hrách v Turíne bol Prieložný náhradníkom. Plánuje sa zúčastniť aj na zimnej olympiáde o dva roky vo Vancouveri? "Také ambície už nemám. Dnes sú tam mladí chalani, ktorí sú lepší ako ja. Ale do dnešného dňa sa im snažím vždy pomôcť, keď to potrebujú,“ tvrdí bývalý olympionik.

Člen futbalovej vlády
V mladosti hrával futbal, kamaráti sa s Dušanom Tittelom (generálnym riaditeľom Slovana Bratislava) a s trénerom nášho najslávnejšieho klubu Ladislavom Peckom bol spolužiakom na strednej škole. Od júna minulého roku je členom Výkonného výboru Slovenského futbalového zväzu a podieľa sa tak na riadení nášho futbalu. "Bol som oslovený zástupcami Východoslovenského futbalového zväzu. Chcel som ovplyvňovať dianie v našom najpopulárnejšom športe, aby napredoval a udali sa v ňom pozitívne veci,“ tvrdí Braňo Prieložný. Podľa neho sa v našom futbalu konajú postupné kroky na to, aby sme sa vrátili na stratené pozície. "Je to však beh na dlhé trate. Tie výsledky bude vidno možno až o päť rokov,“ konštatuje 40-ročný biznismen. Zároveň je jediným miliardárom, ktorý sa priamo podieľa na rozhodnutiach o budúcnosti nášho futbalu. "Chápem, že pracovné vyťaženie ostatných majiteľov klubov najvyššej súťaže im to nemusí dovoľovať. Som presvedčený, že všetci vo Výkonnom výbore nemajú iné záujmy, ako to, aby náš futbal napredoval,“ hovorí Prieložný. Nezabudol pripomenúť, že tieto funkcie sú dobrovoľné. "Je tam množstvo práce, a nie vždy sa zavďačíte ľuďom.“

Cieľ s Prešovom? Titul
Jeho najväčšie investície smerujú do futbalového klubu Tatran Prešov. Jeho majiteľom je štyri roky a zachránil ho od krachu. Práve v tomto roku sa tím aj vďaka nemu vrátil do najvyššej súťaže po siedmich rokoch. "Dnešok je výsledkom štvorročného vývoja. Klub bol vo veľmi zlej situácii a dnes je v najvyššej súťaži,“ povedal Prieložný. Ročný rozpočet Tatrana sa pohybuje na úrovni 50 miliónov korún, pričom výraznú časť pokryjú spoločnosti Braňa Prieložného. Počas leta sa stal klub víťazom druhej ligy a posilnil sa o viacero skúsených futbalistov. Najznámejším je azda bývalý slovenský reprezentant Marek Penksa. "Bolo nevyhnutnosťou získať skúsených hráčov. Tou cestou však nechceme ísť. Naším cieľom nie je nakupovať, ale vychovávať,“ uviedol bývalý vrcholový športovec. Tak ako v biznise aj v športe má tento podnikateľ len tie najvyššie ambície. Túži získať s Tatranom Prešov majstrovský titul a hrávať európske pohárové súťaže. "K tomu vedie dlhá cesta. Určite raz chceme byť majstri - či to bude o rok alebo o päť. Máme ambície vybudovať seriózny klub, ktorý bude hrať poctivý futbal,“ vysvetľuje Prieložný. So spolupracovníkmi majú v pláne rozsiahlu rekonštrukciu štadióna za 700 miliónov korún. "Náš futbalový stánok potrebuje zmodernizovať, aby spĺňal kritériá Európskej futbalovej únie pre reprezentácie a európske pohárové súťaže,“ dodal Braňo Prieložný.

Time-out Braňa Prieložného
- podľa českého magazínu týden je 15. najbohatším Slovákom
- vyštudoval učiteľstvo so zameraním na zjazdové lyžovanie
- osem rokov finančne podporoval slovenskú reprezentáciu v štvorboboch
- v televízii najčastejšie sleduje zápasy anglickej futbalovej Premier league

Prečítajte si aj:
Futbal nie je biznis, ale skôr charita

Majiteľ klubu. Vlastník Tatrana Prešov Braňo Prieložný v rozhovore pre HN:

Najstaršiemu slovenskému futbalovému klubu Tatranu Prešov hrozil pred štyrmi rokmi zánik. Po príchode podnikateľa Braňa Prieložného dnes hrá najvyššiu súťaž. „Pred naším vstupom bol prešovský futbal na pokraji krachu,“ tvrdí pre HN Prieložný.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
K aktívnemu športovaniu vedie aj svoje tri deti

Čo robieva úspešný podnikateľ a jeden z najbohatších Slovákov vo voľnom čase? „Pre mňa je aj práca zábavou, ale venujem sa aj svojim trom deťom a priateľke,“ povedal pre HN Braňo Prieložný. Ten sa odmalička venoval športovaniu a k tomu vedie v súčasnosti aj svoje deti. Dcéra sa venuje tancovaniu a dvaja synovia závodne lyžujú.

Celý článok >>
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 18:26