StoryEditor

S Jacksonom sa lúčila miliardová armáda fanúšikov

08.07.2009, 00:00

Najväčšia a najveľkolepejšia posledná rozlúčka všetkých dôb. Taká bola včerajšia smútočná pieta za kráľa popu Michaela Jacksona.

Hudobníci Aretha Franklin, Diana Ross, Mariah Carey, Whitney Houston, Beyoncé, Liza Minelli, Jennifer Hudson, Stevie Wonder, Usher, Lionel Richie, Justin Timberlake, športovci Magic Johnson a Kobe Bryant, a niekoľkostotisícová armáda fanúšikov dala včera v Los Angeles posledné zbohom hudobnej ikone. Blízka priateľka, herečka Elisabeth Taylorová, sa s Jacksonom lúčila v súkromí. Na verejnom obrade sa nezúčastnila. "Neverím, že by Michael chcel, aby som sa delila o svoj smútok s miliónmi ďalších. Ako sa cítim, to je medzi nami dvoma, nie je to verejná udalosť. Milujem ho priveľmi a neviem zaručiť, či by som bola schopná povedať čo i len slovo,“ uviedla na svojej stránke internetovej služby Twitter. Mimo kamier a reflektorov spomínala aj bývalá manželka Debbie Row.

Pohreb Jacksona v losangeleskej aréne Staples Center sa stal najsledovanejšou udalosťou histórie. Miliardy ľudí ho pozerali naživo prostredníctvom televíznych obrazoviek a aj cez internetové sociálne siete Facebook a MySpace.

Možno povedať, že Jackov pohreb bol americkou verziou rozlúčky s tragicky zosnulou princeznou Dianou. Nekonečné množstvo podpisov na nadrozmernom plagáte s "nesmrteľným“ kráľom, plačúci fanúšikovia, množstvo kvetov, plyšových hračiek, Jacksonových dvojníkov či obdivovateľov oblečených do tričiek s vyobrazenou legendou prúdili do "Mesta anjelov“ z celého sveta. Hoci ich miestne úrady vyzvali, aby sa lúčili s Jacksonom doma a cez televízne obrazovky, túžba byť čo najbližšie pri vriacom kotle, a aspoň vykríknuť posledné dovidenia svojmu idolu, bola silnejšia. Bolo viac-menej jasné, že väčšina zo státisícov prichádzajúcich fanúšikov nič z ceremoniálu neuvidí, okolie budovy Staples Center, kde sa verejná rozlúčka uskutočnila a kde Jackson len dva dni pred smrťou 25. júna ešte v dobrej kondícii trénoval na turné, bolo obklopené barikádami. V uliciach dozeralo na bezpečnosť okolo 1 500 policajtov. Aby nevznikol chaos, neboli v Los Angeles rozmiestnené žiadne veľkoplošné obrazovky. Priamo na rozlúčku do arény s kapacitou 20-tisíc ľudí sa dostalo len "zopár“ vyvolených. Usporiadatelia vyžrebovali spomedzi takmer dvoch miliónov záujemcov na internete 8 750 ľudí, ktorí vyhrali po dva lístky. Priamo v priestoroch centra bolo miesto pre 11-tisíc fanúšikov, ďalších 6 500 mohlo spomienkovú slávnosť sledovať na veľkých obrazovkách v neďalekom divadle. Jacksonova rodina si rezervovala ďalších 9 000 miest pre svojich hostí. Státisíce ľudí sa stretávali nielen pri mieste poslednej piety, ale aj na Jacksonovom ranči Neverland či pri jeho hviezde na hollywoodskom Chodníku slávy. Lístky na poslednú rozlúčku s Michaelom Jacksonom dosiahli rekordné predajné sumy. Na internetovom portáli eBay sa predávali až po 3 000 amerických dolárov, a to napriek tomu, že ich pravosť nebola overiteľná. Rodina sa s umelcom rozlúčila o 17. hodine nášho času na cintoríne Forest Lawn Hollywood Hills. O miesto posledného odpočinku sa bude deliť s niektorými najväčšími hollywoodskymi hviezdami. Pochovaní sú tu napríklad legenda strieborného plátna Bette Davis, Walt Disney, filmové ikony Humphrey Bogart a Clark Gable, džezová legenda Nat King Cole alebo spisovateľ Louis L'Amour.

Jacksona včera pochovali tak, ako si to vraj pred siedmimi rokmi želal. A to v zlatej rakve a trblietavom obleku ako faraóna.

O prípravu Michaelovho zosnulého tela sa mala postarať jeho dlhoročná vizážistka Karen Faye. Mala mu urobiť dokonalý mejkap, naniesť bledú podkladovú farbu, namaľovať pery rúžom a navrstviť mu jeho obľúbenú extra čiernu farbu na riasy. Nakoniec mu mala nasadiť čiernu parochňu z pravých vlasov. Jacksonovi bratia chceli, aby ho nieslo cez mesto v otvorenej bronzovej truhle ozdobenej zlatými plátkami a s výstelkou z modrého zamatu v cene 25-tisíc dolárov, ale matka s tým nesúhlasila. Michaelovo telo malo byť napokon zavreté v truhle s jeho povestnou bielou rukavicou a čiernym klobúkom na vrchu. Rakvu chce rodina údajne nechať zabetónovať do hrobu. Obáva sa totiž, že by ju fanúšikovia mohli vyhrabať.

Médiá sa pýtajú, kto napríklad zaplatí za policajtov a iné bezpečnostné opatrenia. Mesto Los Angeles totiž zápasí s polmiliardovou dierou v rozpočte a obáva sa nákladov na Jacksonov pohreb. Poslanec mestskej rady Dennis Zine odhaduje, že to radnicu vyjde na 2,5 milióna dolárov. "Michael bol fenomenálny umelec, ale prečo by daňoví poplatníci mali platiť taký vysoký účet za bezpečnosť?,“ pýtal sa Zine.

Kto si však zarobí, budú isto parkoviská v okolí miesta smútočného obradu. Už stihli zvýšiť ceny, platí sa až 30 dolárov, v prepočte takmer 22 eur, za hodinu.

Dobrý biznis zo smrti Jacksona budú mať aj letecké spoločnosti či hotely. Napríklad British Airways zaznamenala prílev rezervácií leteniek hneď po tom, ako oznámili dátum poslednej rozlúčky. Lety do San Francisca, Las Vegas a Los Angeles boli preplnené fanúšikmi.

Ľudia z celého sveta prúdiaci na pohreb by tamojšiemu turistickému ruchu mohli priniesť milióny dolárov. Hotely, reštaurácie aj letisko cez víkend zaznamenali obrovský nárast turistov. Mesto vyčíslilo celkový prínos pohrebu pre miestnu ekonomiku na štyri milióny dolárov, teda 2,9 milióna eur.

Poslednú rozlúčku bolo možné sledovať približne v 50 divadlách po celých Spojených štátoch amerických, od Los Angeles až po Washington. Podujatie ponúkli televízie po celom svete, rodina im dala vysielacie práva zdarma. Pohreb vysielali naživo napríklad televízie CNN, ABC, MSNBC, rakúska ORF, hudobné MTV, VH1, nemecké televízie ARD, TL, N24, slovenská spravodajská televízia TA3. STV odvysiela priamy prenos podujatia, jeho časti prinesie televízia JOJ.

Stále sa špekuluje o príčinách smrti kráľa popu. Prvá verzia znela, že americký spevák zrejme utrpel srdcový záchvat. V hre je však stále silné anestetikum Diprivan. Vyšetrovatelia našli veľké množstvo neoznačených fľaštičiek s týmto liekom v Jacksonovom dome, ktorý si prenajal pri príprave na londýnske koncerty. Silné anestetikum sa používa len v nemocniciach na uspávanie pacientov a jeho užitie môže viesť aj k zastaveniu dychu.

Prečítajte si aj:
Beatles zachránia kráľa popu

Náhla smrť Michaela Jacksona šokovala celý svet. Okrem smútku nad ikonou popu sa čoraz častejšie objavujú informácie, ktoré sa týkajú umelcovho majetku, niekoľkostomiliónového dlhu, závetu a detí. To zostalo z honosného a trblietavého života umelca, ktorý v osemdesiatych rokoch zmenil dejiny popu.

Smrť predáva. „Jackove“ albumy sú na špici hitparád

The Essential, Number Ones, King Of Pop, Thriller, Off The Wall a Thriller 25. Týchto šesť albumov Michaela Jacksona sa už vyše dvoch týždňov drží na špici britského albumového rebríčka, pričom prvé štyri spomínané nahrávky obsadili prvú desiatku. Do prvej stovky sa ešte dostali aj najväčšie hity materskej skupiny Jackson 5 či album Bad.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 12:55