StoryEditor

Miroslav Trnka a Eset. Neobyčajný príbeh obyčajného muža

30.04.2009, 00:00

Sedemnáste, takmer najvyššie poschodie Aupark Tower. Slnko sa opiera o okná a nám sa naskytne pohľad na celú Bratislavu. "Uf, máte šťastie, že máte kanceláriu na takom krásnom mieste,“ podotknem. Stojíme na terase, vedľa mňa muž, ktorý si užíva vietor, a vedľa nás veľké logo, ktoré vidieť z ciest. Eset. Áno, vedľa mňa stojí Miroslav Trnka a so smiechom odpovedá: "Nie šťastie, my sme si tu ten priestor kúpili.“ Skromne, ale s hrdosťou v hlase.

Slovenský Google
Za každým veľkým úspechom zvykne byť veľký príbeh. Príbeh Esetu sa začal písať už v sedemdesiatych rokoch. Miroslav Trnka, mladý Trnavčan, ktorý bol ešte len v puberte, prepadol počítačom. Jeho otec, ktorý už v roku 1968 emigroval, mu z Holandska poslal prvý počítač. Keď sa písal rok 1987 a sily komunizmu boli na Slovensku ešte stále silné, v jednej malej kuchyni trnavského bytu na spomínanom počítači zostrojili dvaja kamaráti, Miroslav Trnka a Peter Paško, antivírusový program po tom. Po tom, čo mohli na vlastné oči vidieť, ako "pracuje“ jeden z prvých vírusov vôbec, Vienna. Nasledovali dlhé hodiny skúmania kódov a analyzovania vírusov. "V tom čase sme rozanalyzovali všetky vírusy do posledného detailu. Boli menšie a skladané, niektoré konštruované ako švajčiarske hodinky. Dnes je to úplne iné, pripravované v inom jazyku, iným programom a hlavne obrovské,“ spomína Trnka.

Z vírusov biznis
Takto vznikol NOD, program s príznačným názvom Nemocnica na okraji disku, ktorý dnes pozná celý svet. Bez preháňania.

Začalo sa im dariť. Chodili po domoch a kanceláriách, "liečili“ zavírusované počítače. Svoj prvý milión zarobili už krátko po revolúcii. V roku 1992 preto vznikla firma, ktorá sa drží aj dnes a patrí k najziskovejším. Dostala meno podľa staroegyptskej bohyne Eset - ochrankyne a liečiteľky. Z písania vírusov sa stal obrovský biznis. Keď v tom čase na Slovensku boli aj iné, malé antivírusy, dnes už je Eset so svojím NOD-om lídrom na trhu. "Na začiatku to bolo iné. Sme jeden z najstarších antivírusov, keď sme začínali, všetko ešte len vznikalo.“

Stopercentný
Byť skvelý doma však nestačí. Potrebovali preraziť a získať distributérov. K raketovému rastu im určite pomohol anglický magazín Virus bulletin, ktorý ich testoval. Viackrát za sebou boli označení "stopercentný“, to znamená, že vedeli zachytiť a identifikovať vírus. Dnes sú firmou, ktorá sa označením "stopercentný“ môže pýšiť najviackrát a začali si ich všímať na celom svete.

Zlom nastal však už okolo roku 2003, no už v roku 2002 získali ocenenie IT firma roka. "Predaj stúpal na celom svete a dnes sme vo viac ako 160 krajinách sveta.“ I keď patria k najziskovejším firmám, Miroslav Trnka si udržiava jasnú hlavu. "Dobre sa rastie z nuly, ale keď už točíte miliardy, ten rast ide ťažšie.“

Od Česka po Ohňovú zem
V roku 2007 sa dostali do rebríčka Deloitte Fast 500 EMEA, ktorý určuje najrýchlejšie rastúce technologické firmy z 21 krajín v oblasti Európy, Blízkeho východu a Afriky, keď s rastom 1 721 percent dosiahli 93. miesto, najvyššie umiestnenie slovenskej spoločnosti.

"Keby sme neboli dobrí, tak si nás nekúpia. Presadzujeme sa však i v krajinách, kde majú aj svoje produkty, napríklad v Česku majú dva antivírusy, a napriek tomu náš podiel na trhu je úžasne veľký. Berú nás tam takmer ako domáci produkt.“ Ďalšie pobočky majú dnes po celom svete, od Česka až po Ohňovú zem.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 10:59