StoryEditor

Voľby v USA dostali zlato na 16-ročné maximum

07.11.2004, 23:00
Minulý týždeň na komoditných burzách sa niesol v znamení očakávania výsledkov amerických prezidentských volieb. Trh so zlatom v New Yorku patril medzi tie, ktoré voľby ovplyvňujú najviac. V úvode týždňa boli ceny žltého kovu vysoké, ale v utorok sa prepadli na svoje týždňové minimum. Od polovice týždňa zlato nastúpilo býčí trend a dostalo sa na kontraktné maximum. Záver týždňa sa niesol v znamení korekcie trhu a reakcie na uverejnené makroekonomické ukazovatele zo Spojených štátov. Obchodné pásmo decembrového futures kontraktu zlata sa pohybovalo v rozpätí 418 až 434 dolárov za trojskú uncu.

Minulý týždeň na komoditných burzách sa niesol v znamení očakávania výsledkov amerických prezidentských volieb. Trh so zlatom v New Yorku patril medzi tie, ktoré voľby ovplyvňujú najviac. V úvode týždňa boli ceny žltého kovu vysoké, ale v utorok sa prepadli na svoje týždňové minimum. Od polovice týždňa zlato nastúpilo býčí trend a dostalo sa na kontraktné maximum. Záver týždňa sa niesol v znamení korekcie trhu a reakcie na uverejnené makroekonomické ukazovatele zo Spojených štátov. Obchodné pásmo decembrového futures kontraktu zlata sa pohybovalo v rozpätí 418 až 434 dolárov za trojskú uncu. Volatilný trh tak investorom poskytol dostatok príležitostí na realizáciu zisku vo futures kontraktoch.
V pondelok zlato otvorilo na 429,2 dolára. Trh sa krátko dostal na denné maximum 431,5 dolára, ale potom sa začal oslabovať a denné dno zaznamenal na úrovni 427 dolárov. V utorok 2. 11. sa zlato prepadlo na týždenné minimum na cene 418 dolárov a zatváracia cena bola o 2,8 bodu vyššie. Denný rozptyl cien predstavoval 8,8 bodu, čo v prepočte znamená 880 dolárov na jeden futures kontrakt. Trh nervózne čakal na rozuzlenie prezidentských volieb v USA. Cena žltého kovu totiž významne reaguje na vývoj na devízových trhoch. Práve prezidentské voľby mohli pohnúť hodnotou dolára a vyvolať následnú reakciu na trhoch s drahými kovmi. Očakávania obchodníkov totiž vychádzali z predpokladu, že ak vyhrá G. W. Bush, dolár sa bude naďalej oslabovať. Slabý dolár zvyšuje atraktivitu žltého kovu a rast dopytu je sprevádzaný rastom kurzov. V stredu sa drahé kovy opäť posilnili. Podporou pre zlato bol slabý dolár a opätovný rast ceny ropy. Vo štvrtok sa zlato prudko posilnilo a dostalo sa na kľúčovú technickú úroveň 434 dolárov za uncu, čo predstavuje jeho najvyššiu cenu od decembra 1988. Podporou pre zlato je pokračujúce prudké oslabovanie amerického dolára. Od januára 2001, keď sa George W. Bush prvýkrát stal americkým prezidentom, cena zlata vzrástla až o 60 percent.
Počas piatkovej seansy obchodníci očakávali zverejnenie čísel z USA. Priaznivé ukazovatele chvíľkovo stlačili cenu zlata k úrovniam nad 425 dolárov, ale trh sa onedlho vrátil nad 430-dolárovú hranicu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 07:55