StoryEditor

Podielové fondy investorov sklamali

25.07.2007, 00:00
Koruna opäť naberá na sile. V minulom týždni sa jej podarilo zhodnotiť sa oproti euru o 0,2 percenta a oproti doláru o pol percenta.

Zároveň sa jej podarilo oproti doláru dosiahnuť svoju historicky najlepšiu hodnotu. Tento vývoj nepotešil najmä investorov, ktorí stavili na podielové fondy v cudzích menách. Nepriaznivý vývoj na svetových akciových trhoch silnejúca koruna ešte viac prehĺbila. V podielových fondoch zameraných na akcie majú pritom investori viac ako 18 miliárd korún.

Nepresvedčivé akcie
Americkým akciovým trhom sa v závere minulého týždňa nepodarilo udržať zisky z predchádzajúcich dní a počas piatkového obchodovania sa výrazne oslabili. Akciové indexy stratili v priemere viac ako jedno percento. Prišlo to iba deň po tom, ako sa indexu Dow Jones podarilo prvýkrát v histórii uzatvoriť nad hranicou 14 000 bodov. "Napriek vcelku pozitívnym číslam z ekonomiky Spojených štátov sa investorom dostalo studenej sprchy zo strany podnikovej sféry. Obdobie zverejňovania kvartálnych výsledkov je v plnom prúde a zdá sa, že tentoraz môžu byť negatívne prognózy naplnené," hovorí investičný analytik RM-S Market Kristián Boldizsár.
Výsledky hospodárenia a vyhliadky na najbližšie obdobie väčšiny podnikových gigantov ako Google, Intel, Yahoo, Motorola a Pfizer zatiaľ sklamali a avizované problémy stavebného a finančného sektora sa začínajú podľa Boldizsára pretavovať do reálnych čísiel, čo potvrdili výsledky spoločnosti Home Depot. Na tento problematický vývoj upozornil minulý týždeň aj šéf americkej centrálnej banky Ben Bernanke, ktorý vo svojom komentári odhadol straty spôsobené rizikovými hypotékami na 100 miliárd dolárov.

Najslabšia Európa
Akciové burzy západnej Európy minulý týždeň tiež nastúpili na cestu "dole kopcom" a nahonobili si ešte väčšie straty ako americké trhy. Znehodnotili sa miestami až o 2,7 percenta. "Fondy stratili v priemere 1,7 percenta a stali sa tak najslabšou skupinou minulého týždňa," konštatuje portfóliová manažérka Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová. Jednotlivé makroekonomické údaje však nevyznievali príliš negatívne, takže dôvodom silného prepadu trhov bol podľa Antoničovej masívny výber ziskov. Medziročná inflácia trinástich krajín používajúcich euro v júli stagnovala na 1,9 percenta, teda v súlade s odhadmi ekonómov. Na dobrej ceste by v druhom polroku mala byť aj britská inflácia, ktorá je momentálne na najvyššej priečke záujmu ekonómov aj centrálnej banky. Podľa guvernéra Bank of England sa však inflácie zrejme čoskoro dostane do pásma jedného až dvoch percent, kde by sa vďaka opatreniam banky mala udržať.
Stredoeurópske akciové trhy po dosiahnutých rekordoch v predchádzajúcich týždňoch zamierili opäť do miernej straty. "Koncom týždňa stiahli americké burzy aj akciové trhy v regióne strednej a východnej Európy, keďže sa opäť vynorili problémy s menej kvalitnými americkými hypotékami," hovorí portfóliový manažér KD Investments Gabriel Hinzeller.

Nie všetko strácalo
Korunové peňažné fondy, naopak, pokračovali v miernom raste. Silnejúca koruna je pre ne podporou. Situácia na peňažnom trhu sa oproti predchádzajúcemu týždňu významne nezmenila a úrokové sadzby sú pomerne stabilizované. "Jedinou zaujímavejšou udalosťou, ktorá aspoň trochu zvýšila pozornosť investorov na trhu a prebrala ich tak z prázdninovej letargie, bol pravidelný sterilizačný repo tender. Časť investorov špekulovala, že by Národná banka Slovenska vzhľadom na silnú korunu mohla pristúpiť ku kráteniu dopytu. To sa však nakoniec nepotvrdilo," hovorí portfóliový manažér Asset Mangementu Slovenskej sporiteľne Peter Herman.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 09:59