StoryEditor

Vyštudujte Harvard vo vašej obývačke

17.06.2010, 00:00

Pohodlne sa usaďte, nohy vyložte na stôl, začíname. Nie pozerať film, ale študovať. A prednášať priamo do vašej obývačky prídu profesori z najlepších univerzít sveta -- Cambridge, Harvard či Oxford. Vitajte vo svete virtuálnej reality.

Harvard v obývačke
Online štúdium je vo svete plnohodnotným spôsobom výučby a poskytuje ho väčšina zahraničných univerzít. Môžete si tak splniť váš sen či zvýšiť vzdelanie. A je jedno či ste študent, manažér, robotník, alebo žena na materskej. "Je to možnosť, ako sa niečo nové naučiť bez toho, aby som musel cestovať. Dúfam, že mi to rozšíri obzory, určite je to aj dobrá referencia v životopise," hovorí Roman Liptak, interaction and search specialist v spoločnosti Mediaedge:cia, ktorý si vybral online kurz z internetového marketingu na Harvarde. "Pre mňa je to výzva a určitý druh motivácie zvládnuť niečo náročné. Splní sa mi čiastočne aj môj sen študovať na Harvarde," dopĺňa Peter Golha, zástupca regionálneho riaditeľa Tatra banky v Bardejove.

Podmienkou je angličtina
Školy ponúkajú kurzy z anglickej literatúry, histórie, ekonomiky, marketingu, práva i ekológie. Študenti majú k dispozícií všetky potrebné materiály a môžu priamo komunikovať s profesormi i ostatnými študentmi. Preto sa pri kurzoch vyžaduje dobrá znalosť angličtiny. Skúška potom závisí od zvoleného predmetu, vykonáva sa online, prípadne priamo na pôde univerzity. "Pre mňa je prínosom vytvorenie profesionálnych kontaktov tak s uznávanými odborníkmi z oblasti ICT práva na Harvarde, ako aj so študentmi z celého sveta," hovorí Vladimír Troják, právny a marketingový zástupca spoločnosti Reconstructa.

Študovať môžete zadarmo
Ceny závisia od konkrétnej univerzity a kurzu. Pohybujú sa však od 300 do 3-tisíc eur. "My sme určili hornú hranicu každého z 33 grantov na 3-tisíc eur práve preto, lebo to je postačujúce na pokrytie drvivej väčšiny online kurzov," vysvetľuje Jaroslav Kiska, zakladateľ portálu JobLife.sk, ktorý vybraným uchádzačom online štúdium financuje. Chce tak pomôcť Slovákom postupovať v kariére.

"Univerzity Oxford, Cambridge a Harvard sú svetovou špičkou, preto si myslím, že aj pri pracovnom pohovore na Slovensku takýto riadok v životopise významne zaváži," dodáva. Úspešné absolvovanie kurzu má aj ďalšiu výhodu. Ak si zvolíte kurz ohodnotený určitým počtom kreditov, tie sa vám započítavajú do ďalšieho štúdia.
Vladimír Vanko

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 12:56