StoryEditor

Dolár hľadá dno. Obrat sa blíži.

25.09.2009, 00:00

Americká mena sa stále pohybuje v blízkosti svojho dna. Včera sa jej podarilo mierne posilniť pod vplyvom zlých číel z amerického nehnuteľností, čo posunulo kurz pod 1,47 dolára za euro. Výrazné zisky si však neudržal a dolár stále nemá vyhraté. Podľa odborníkov má priestor na pokles. Nie však veľký a obrat trendu sa pravdepodobne blíži.

Nálada a úroky
Americkej mene dlhodobo škodí dobrá nálada na trhoch a nízke úrokové sadzby. "Investori v súčasnosti stavili na rýchlejší štart svetovej ekonomiky z recesie a zameriavajú sa na aktíva, ktoré budú z takéhoto vývoja ťažiť," vysvetľuje analytik spoločnosti Patria Finance Tomáš Vlk. Dlhodobo negatívne na americkú menu tiež vplývajú úrokové sadzby, ktoré americká centrálna banka stiahla takmer na nulu.

"Racionálni investori si berú dolárové úvery, doláre predajú a nakúpia lepšie úročené aktíva v iných menách," vysvetľuje analytička spoločnosti Next Finance Markéta Šichtářová. S malým rizikom sa tak podľa nej dajú iba na úrokoch zarobiť tri percentá ročne. "Pokiaľ k tomu prirátame špekuláciu na oslabenie dolára, máme ešte niekoľko percentných bodov navyše," dodáva analytička.

Dno sa blíži
Analytici sa zhodujú, že dolár má ešte priestor na oslabenie, obrat však nastane už v blízkosti kurzu 1,50 dolára za euro. "Pri hodnote 1,50 očakávame silnejšiu korekciu, počas ktorej dolár posilní svoju hodnotu," hovorí obchodník na finančných trhoch spoločnosti Fimex Capital Michal Kolesár.

Dolár by mal postupne stratiť aj nevýhodu nízkych úrokov. Podľa Šichtářovej bude ďalší vývoj kurzu amerického dolára pripomínať obrátené písmeno J. "V číslach to znamená testovanie hladiny 1,50, zdržanie sa pri nej niekoľko týždňov a následné spevnenie v priebehu šiestich mesiacov k hladine 1,370 dolára za euro." Dolár by aj potom mohol ďalej naberať na sile a o rok by sa jeho hodnota mohla podľa nej pohybovať v okolí 1,33 dolára za euro.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 06:12