StoryEditor

Kariéra sú aj dlhodobé kontakty

18.11.2009, 23:00

Búrlivé a šťastné obdobie začiatku 90. rokov nahrávalo mladým ľuďom. A ju dostalo v správny čas na správne miesto. Vtedy iba 25-ročná Vladimíra Josefiová získala prestížnu pozíciu na Ministerstve privatizácie Českej republiky. Šéfovala tímu zahraničných poradcov americkej vlády. A mala tak možnosť veľmi rýchlo pochopiť, čo všetko jej doterajšie štúdium v Čechách v porovnaní so znalosťami jej kolegov nedalo. V jej tíme boli experti na investičné bankovníctvo, právnici či účtovníci, absolventi prestížnych amerických a anglických univerzít.

Zalobovali tí z Harvardu
Najviac jej pri voľbe zahraničnej univerzity pomohli kolegovia, ktorí absolvovali Harvard Business School (HBS). Bez ich rád a skúseností by to mala určite veľmi ťažké. "Stali sa mojimi mentormi pri príprave prihlášky. Svoju úlohu zohrala aj pozitívna diskriminácia, teda cieľový počet uchádzačov, ktorý chcela škola naplniť z postkomunistických krajín. Dramatický sa stal až spôsob posielania prihlášky v roku 1993. Internet bol v Česku "v plienkach“, tak som ju zverila jednému z kolegov, ktorý dva dni pred vypršaním lehoty na jej podanie cestoval do Spojených štátov za rodinou. Let, bohužiaľ, zrušili. Nakoniec sa dostal na let až nasledujúci deň a moju prihlášku napokon doručil. Zachránil ma vtedy osemhodinový časový posun,“ hovorí Vladimíra Josefiová. A tak sa mohla zúčastniť na výberovom konaní a po niekoľkých kolách interview aj na túto prestížnu školu.

Dnes je Vladimíra Chief Business Officer v novozaloženej spoločnosti Intesa Sanpaolo Card zo sídlom v Chorvátsku a Slovinsku. A má na starosti rozvoj kartového obchodu, produktový vývoj a marketing. Celá firma má 270 zamestnancov, ktorí pracujú v Záhrebe, Ľubľane a Koperi. Vo svojom tíme má dvadsať kolegov pracujúcich vo všetkých troch spomínaných lokalitách, s ktorými bude cieľovo pracovať do roku 2011.

Spolužiak z rodu Rockefellovcov
Harvard Business School ako každá úspešná inštitúcia je prestížna nie kvôli svojmu menu, ale ľuďom, ktorí túto školu "robia“. Teda kvôli študentom a profesorom. "Profesorské spektrum tvoria vizionári, ale aj veľmi úspešní podnikatelia. Napríklad mojou profesorkou na predmet business development bola zakladateľka Staples, najúspešnejšieho reťazca kancelárskych potrieb, ku ktorej musíte mať úctu a rešpekt. Na tejto škole to platí aj o študentoch. Vedľa mňa v lavici sedel potomok rodiny Rockefellerovcov, sestra zakladateľa karty Discover, dokonca mojím spolužiakom bol spoločník Yahoo“, hovorí Vladimíra Josefiová. Práve preto si myslí, že najdôležitejšie, čo jej škola okrem teoretických vedomostí dala, je pokora. Nad nikým sa nepovyšovať, ale pred nikým sa neponižovať a vážiť si cenu priateľstva. Možno si poviete, že za tie peniaze, ktoré za štúdium na Harvarde musíte zaplatiť, to nie je nič významné. Ale podľa Vladimíry Josefiovej je celý dobrý biznis o vzájomnej dôvere, kontaktoch a o tom, že z výsledku by mali mať úžitok obidve strany.

Prečítajte si aj:
Mladí musia byť prinútení rozmýšľať

Hovorí, že zoškrtávanie nákladov na vzdelávanie je nezmysel. Iba v motivovanosti mladých je budúcnosť a oni, ak sa im venujete, dokážu realizovať tie najlepšie nápady. Pretože mladí podľa neho nemajú problém s vedomosťami, ale s dôvodom, prečo by vôbec mali niečo začať robiť.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 16:18