StoryEditor

Kronerova família má knihu

25.01.2011, 23:00

Keď chcel Juraj Jakubisko do Tisícročnej včely herca Jozefa Kronera, musel splniť jednu podmienku. Mal šéfovi Koliby priniesť potvrdenie od lekára, že herec rolu dohrá a nezomrie počas nakrúcania. Aj to je jedna z historiek, ktorú nájdete v novej knihe o najznámejšej slovenskej hereckej rodine Elixír smiechu -- Jozef Kroner a Kronerovci.

"Tisícročná" parochňa
Juraj Jakubisko si spomína na Jozefa Kronera, ktorého obsadil so slávnej úlohy Martina Pichandu, aj ďalej. Nakrúcanie trvalo vyše pol roka za každého počasia. "Medzitým sa Jozef Kroner vyliečil. Začalo mu chutiť aj víno, no i napriek tomu bol voči mne stále odmeraný, a čím ďalej, tým viac neprístupnejší vo vzájomnej komunikácii," prezradil Jakubisko autorke knihy Zuzane Bakošovej-Hlavenkovej. Ako dodal, Jozef Kroner sa začal radovať, až keď padla posledná klapka. "Som šťastný, že je to za mnou. Od radosti zjem dnes večer svoju parochňu...," vyhlásil vraj Kroner. Či to tak skutočne bolo, autorka svedectvo nemá. "Film je vynikajúci a Jozef Kroner v ňom má veľký part," uviedla pre HN Bakošová-Hlavenková. Podľa nej bol Jozef Kroner vždy veľmi prínosovým hercom. "Aj pri filmovaní vnášal svoje postoje, názory a nápady, ktoré boli neraz aj pre režiséra prekvapujúce," dodala.

I keď v knihe venovala najväčší priestor legendárnemu Jozefovi Kronerovi, ktorý sa preslávil aj za hranicami ako jeden z hlavných predstaviteľov oscarového filmu Obchod na korze, nezabudla ani na jeho manželku -- herečku Teréziu Hurbanovú-Kronerovú a potomkov. V knihe píše aj o ich dcére Zuzane Kronerovej a synovcovi Jánovi Kronerovi, ktorí sa na nej priamo podieľali. Slovo dostali aj kostýmový výtvarník Milan Čorba, herec Bolek Polívka a ďalší.

Nedocenená rodina?
Jozefa Kronera u nás vyhlásili v roku 2000 za najlepšieho slovenského herca 20. storočia. "Bol herec, ktorý vedel zahrať veľmi dobré komédie, aj veľmi dramatické veci. Jeho herecký diapazón bol veľmi široký," povedal pre HN Ján Kroner, ktorý hovorí, že v ich rodine vládli takmer vždy radosť a smiech. Aj napriek hereckým úspechom Jozef Kroner v roku 1984 opustil divadlo, lebo cítil, že sa mu vyhýbajú veľké úlohy. "Veľmi bytostne sa ho dotýkalo, že mu nedávajú veľké príležitosti, ale mal to šťastie, že aj keď odišiel dotknutý touto skutočnosťou z divadelných dosiek, dostal veľký priestor vo filme," vysvetlila Bakošová-Hlavenková s tým, že podobne je na tom aj jeho dcéra Zuzana. "V tomto zmysle sú veľmi veľké rezervy aj voči Zuzane Kronerovej, ktorá si nezahrala množstvo veľkých postáv, ktoré by skutočne jej hereckému naturelu slušali," uviedla s tým, že si ich už možno ani nikdy nezahrá. "Niektoré by si ešte mohla zahrať, ale režiséri nemajú vôľu nasadiť daný titul alebo obsadiť ju do tej postavy."

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 13:17