StoryEditor

Pri dopravných nehodách rozhodujú škody

26.10.2011, 00:00

Ak ste mali dopravnú nehodu, najdôležitejšou vecou je, samozrejme, zdravie všetkých účastníkov. Ak sú všetci v poriadku, nastupuje rozhodovanie, či zavolať políciu alebo nie. Najprv treba odhadnúť výšku škody -- od toho závisia všetky ďalšie veci, napríklad aj to, či môžete pohnúť autom a odblokovať tak cestu pre bežnú premávku.

Kedy je to nehoda
Ak sa s niekým zrazíte, niekomu oškriete vozidlo alebo len dostanete šmyk a vaše auto skončí mimo cesty, nemusí vždy ísť o dopravnú nehodu, ale za určitých podmienok iba o škodovú udalosť, pri ktorej netreba volať políciu. Dopravná nehoda je podľa predpisov udalosť v cestnej premávke, ktorá sa stane v priamej súvislosti s premávkou vozidla a pri ktorej dôjde k usmrteniu alebo zraneniu osoby, poškodeniu cesty alebo všeobecne prospešného zariadenia (napríklad značky), uniknú nebezpečné veci alebo na niektorom zo zúčastnených vozidiel vrátane prepravovaných vecí alebo na inom majetku vznikne škoda aspoň 3 990 eur.

Za nehodu sa škodová udalosť považuje aj vtedy, keď sa neviete dohodnúť, kto problém zavinil, ak je niekto zo zúčastnených pod vplyvom alkoholu alebo drog a ak nie je splnená niektorá z povinností účastníka škodovej udalosti. Tieto povinnosti sú v predpisoch presne stanovené.
Ak ste prišli na to, že ide o nehodu, treba zavolať políciu. Pri škodovej udalosti to nie je potrebné.

Povinnosti pri nehode
Účastník dopravnej nehody, teda každý, kto sa na nej aktívne alebo pasívne zúčastnil, napríklad aj svedok alebo ľudia v okoloidúcom vozidle, je povinný bezodkladne zastaviť vozidlo a zdržať sa napríklad požitia alkoholu, zraneným poskytnúť prvú pomoc a zavolať záchranku, ohlásiť nehodu policajtovi, urobiť potrebné opatrenia na záchranu osôb a majetku ohrozeného dopravnou nehodou a zotrvať na mieste nehody až do príchodu polície.

Taktiež sa treba zdržať konania, ktoré by bolo na ujmu vyšetrenia nehody, teda najmä premiestnenia vozidiel a urobiť opatrenia, aby nebola ohrozená bezpečnosť cestnej premávky (napríklad umiestniť výstražný trojuholník). Po nehode tiež musíte na požiadanie iného účastníka nehody preukázať svoju totožnosť a oznámiť škodu tomu, komu ste ju spôsobili, spolu so svojimi osobnými údajmi. Platí to napríklad, ak ste poškodili auto, ktoré patrí niekomu inému, prípadne niekoho plot, dom alebo iný majetok. Ak to nie je možné, dotyčnému to oznámi polícia.

Medzi povinnosti patrí aj umožniť obnovenie cestnej premávky, to však niekedy naráža na povinnosť nehýbať autami. Rieši sa to však tak, že pred tým, ako pohnete autom, vyznačíte jeho postavenie, situáciu a stopy a potom môžete uvoľniť cestu.

Škodová udalosť
Ak si nikto neublížil, škoda nie je vysoká a každému je jasné, kto škodu zavinil, nejde o nehodu, ale o škodovú udalosť, ktorú netreba hlásiť policajtom. Všetko je na dohode a spolupráci účastníkov udalosti. Aj tu sú však pravidlá, ktoré treba dodržať.

Okrem zastavenia vozidla a preukázania totožnosti iným účastníkom musíte tiež poskytnúť údaje o poistení vozidla. Rovnako ako pri nehode sa nesmie piť alkohol a treba urobiť opatrenia, aby nebola ohrozená bezpečnosť ani plynulosť premávky.

Účastníci škodovej udalosti by sa mali dohodnúť, kto to ohlási poisťovni a spolu vypísať záznam o dopravnej nehode. Ten môžete vypisovať aj po odstavení áut tak, aby nezavadzali bežnej premávke, no najprv sa dohodnite, kto je na vine. Ak by ste sa nedohodli, musíte volať políciu. Záznam by mal obsahovať aj nákres situácie. Škodovú udalosť treba nahlásiť poisťovni do 15 dní a poisťovňa si s vami dohodne ďalší postup -- najčastejšie obhliadku vozidla.

Ak pri sebe nemáte tlačivo záznamu o dopravnej nehode, treba si medzi sebou vymeniť údaje ako meno, adresu, typ auta a evidenčné číslo, číslo poistnej zmluvy a názov poisťovne.

Čo nerobiť
Vyvarujte sa "lovcov nehôd" -- ľuďom, ktorí sa prídu ponúknuť, že za vás všetko vybavia. Často ide o podvod, keď sprostredkovateľ zavolá odťahovku aj vtedy, keď netreba a auto pošle do servisu, s ktorým poisťovňa nemá zmluvu. Všetky účty potom prídu vám, nie poisťovni, a na sprostredkovateľa doplatíte.

Rovnako sa neodporúča hneď na mieste vyplácať nejaké škody. Odhadnúť skutočnú cenu opravy v servise je ťažké, no najmä si treba uvedomiť, že ak máte zaplatenú povinnú poistku, škodu spôsobenú niekomu inému za vás zaplatí poisťovňa.
Príklad
Pán Miloš pri cúvaní na parkovisku oškrel zaparkované auto. Vystúpila z neho vodička pani Svetlana a spoločne zistili, že škoda nie je veľká. Husto pršalo a navyše blokovali iné autá, takže spolu nič nevypisovali, iba si vymenili telefónne čísla a obaja odišli. Nevymenili si svoje údaje, nezapísali si ani poznávacie značky. Postupovali správne?
Nie. Ak by pán Miloš udalosť nenahlásil poisťovni, pani Svetlana by nemala ako dokázať, že jej škodu spôsobil práve pán Miloš, lebo nemala jeho evidenčné číslo ani osobné údaje. Ak by aj dokázala, že bol v danom čase na mieste udalosti, nemohla by dokázať, kto škodu spôsobil. Mala si od pána Miloša vypýtať doklad totožnosti, názov poisťovne a číslo poistky, zapísať si evidenčné číslo a určiť zavinenie, prípadne po dohode o tom, kto škodu zavinil, odstaviť autá tak, aby nezavadzali ostatným a vypísať záznam o nehode.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 18:19