StoryEditor

Jozef Stümpel: Pingpong vymenil za puk. Našťastie

29.04.2011, 00:00

„Budem hokejistom, vyhlasoval ešte skôr, ako dostal prvé korčule,“ s humorom pre HN tvrdí mama Jozefa Stümpela, jedného z najúspešnejších hokejových stredných útočníkov. Rodený Nitran mal vraj odjakživa blízko k pohybu. Futbal, tenis, pingpong... je iba skromným výpočtom športových aktivít, ktoré striedal do istého času. Vraj práve stolný tenis bol na krátky čas v Stumpelovskej rodine dilemou, či sa mu Jozef bude vážnejšie venovať alebo nie.

Mark Messier a tí druhí
Aj keď... u živého a mimoriadne obratného chlapca prevládla túžba stáť na ľadovej ploche. A tak, keď sa jedného dňa zo školského rozhlasu rozliehal oznam, kto sa chce prihlásiť do hokejovej prípravky, bolo rozhodnuté. „Jožko bol druhák a s manželom sme sa smiali, že chce hrať hokej a nevie ani poriadne korčuľovať, ale nechceli sme mu kaziť radosť,“ rozpráva pani Stümpelová. Tréningový kolotoč sa rozkrútil a Jozefa Stümpela pohltil natoľko, že z neho už ani neuvažoval vystúpiť. Postupne si navliekol domovský dres prvoligového klubu Plastika Nitra a trpezlivo si nastavoval budík na štvrtú ráno. A zo stien jeho chlapčenskej izby sa naňho pokojne pozerali tváre idolov – kanadskej hokejovej jednotky Marka Messiera a domovského hráča Iča Hrtúsa.

Učiteľské ambície
Neostal čas ani na randenie s dievčatami, ani na diskotéky. Napokon, so svojou manželkou Martinou, s ktorou má dcérky Kali, Freu a syna Olivera, sa zoznámil celkom náhodne, na súkromnej oslave. Pani Stümpelová však prízvukuje, že keď jej syn začal chodiť na stavebnú priemyslovku, snažil sa učiť sa a nevynechávať vyučovanie. Dokonca si spočiatku vybral aj pedagogickú fakultu, lákalo ho učiteľovanie, ale rýchlo si uvedomil, že s hokejom sa to skĺbiť nedá. „Nezabudnem, keď mi raz oznámil, vraj mami, nemôžem si chodiť po známky do indexu, pretože by to vyzeralo, ako keby som mal protekciu za to, že hrám hokej, radšej do ukončím.“ To už hral v hokejovom tíme v Nemecku s rozprávkovými vyhliadkami na profesionálnu hokejovú dráhu.

Najlepší zákusok – mamin rezeň
Napriek tomu, že sa pre hokej nadaný stredný útočník stal aj svetobežníkom striedajúcim domovy podľa aktuálneho kontraktu, jediné, čo si neodoprie, je mamina kuchyňa. „Mnohí by si mysleli, že Jožko je prieberčivý, keďže pochodil svet a vyskúšal jeho kuchyne, ale keď aj s rodinkou prídu do Nitry, už v telefóne mi pripomína – mami, nezabudni na „snicľu“, vieš, že tento zákusok mám od teba najradšej,“ smeje sa hrdá mama. A dodáva, že jej šampión nepohrdne ani zemiakovými plackami, no len z jej panvice.

Dotazník:
Prvýkrát
sa postavil na korčule v ôsmich rokoch. za ktorý hral bol Plastika Nitra.

Prečo hokej?
Je to strategický a rôznorodý šport.

Najväčšiu radosť mal, keď v
prípravke vsietil prvý gól.

Nič sa ho nedotklo
, pretože to berie ako šport.

Snom
bolo stať sa profesionálnym hokejistom.

Vzorom
bol Mark Messier či Ivan „Ičo" Hrtús.

Prvý tím,

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 07:52