StoryEditor

Lotyšsko bude 18. krajinou eurozóny

21.06.2013, 00:00

Lotyšsko prvého januára 2014 začne používať spoločnú európsku menu. Ministri financií včera dali krajine zelenú na vstup do menovej únie, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na diplomatické zdroje. Euroskupina na svojom včerajšom zasadnutí v Luxemburgu dala odporúčanie lídrom krajín Európskej únie na prijatie Lotyšska do eurozóny. Lídri členských štátov EÚ sa stretnú na summite 27. a 28. júna v Bruseli. Konečné rozhodnutie potom prijmú ministri financií EÚ 9. júla. Lotyšsko, ktoré má dva milióny obyvateľov, plní všetky maastrichtské kritériá a má sa stať 18. členským štátom eurozóny.

Európska komisia a Európska centrálna banka potvrdili pripravenosť Lotyšska na vstup do eurozóny približne pred dvomi týždňami. Zadlženosť krajiny predstavovala na konci vlaňajška 40,7 % hrubého domáceho produktu (HDP), pričom maximálne dovolených je 60 % HDP. Deficit verejných financií v roku 2012 dosiahol 1,2 % HDP, pričom povoleným stropom sú 3 % HDP.

Experti považujú prijatie Lotyšska za dôležitý politický signál, ktorý ukazuje, že spoločná mena je po rokoch dlhovej krízy opäť atraktívna.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 14:23