StoryEditor

Živnosť vs. s.r.o.? Poradí vám expert

20.01.2015, 23:03
Autor:
turtur
O tom, aká forma podnikania je pre vás výhodná, rozhoduje ochota ísť do rizika že prídete o majetok, ale aj peniaze na založenie firmy.

     Zmeny v pravidlách fungovania eseročiek a živností, ktoré platia od januára, by ich výhody a nevýhody nemali narušiť, tvrdí Boris Kukumberg z portálu na zakladanie obchodných spoločností firmaren.sk. Eseročkám pribudla povinnosť platiť licencie, teda minimálne dane, aj v prípade, že vlani podnikali so stratou, a živnostníkom sa opäť zvýšili odvody.
„Stále však platí, že eseročka sa oplatí tomu, kto vie, že za prvý rok zarobí viac ako zhruba 20-tisíc eur, alebo tomu, kto nechce zodpovedať za podnikanie svojím majetkom. Problémom však je, že málokto tieto veci vie už na začiatku podnikania,“ vysvetlil Kukumberg.


Tri otázky pre voľbu biznisu

Keď sa klienti prídu ku Kukumbergovi poradiť, ktorá forma podnikania by bola pre nich lepšia, už ich „nezaťažuje“ zložitými číselnými porovnaniami a kombináciami. Preto pri konzultovaní, či sa oplatí viac eseročka alebo živnosť, zvolil iný prístup.
Na začiatku dáva svojim klientom len tri otázky.  Máte na rozbeh firmy zhruba 5 300 eur, prípadne ak ste dvaja a viacerí, 2 800 eur? Okolo 300 eur totiž treba na založenie firmy a 5 000 eur, prípadne polovicu z toho, na základné imanie.
Druhou otázkou je, či jeho klient vie, že za prvý rok dokáže zarobiť viac ako 20-tisíc eur. Lebo to je hranica, pri ktorej sa vzhľadom na dane a odvody dá zhruba posúdiť výhodnosť foriem podnikania.
Tretia otázka sa týka miery rizika spôsobenia škôd podnikaním a ochoty živnostníka ju znášať. Lebo živnostník ručí za straty a chyby v biznise svojím majetkom. „Ak čo len na jednu otázku odpovie klient kladne, odporúčame mu založiť si firmu. Ak neodpovie kladne ani na jednu, urobíme mu podrobnejšiu analýzu,“ vysvetlil Kukumberg.

Urobiť si prepočty

Právnik Ján Marônek z M2 Business, s. r. o., odporúča založiť skôr firmu ako živnosť. Za najväčšiu výhodu obchodnej spoločnosti považuje odčlenenie podnikateľského rizika od súkromného majetku spoločníka či konateľa.
„Treba urobiť výpočty, či rozsah zaplatených odvodov cez živnosť plus to, čo mi štát dá za zaplatené odvody, je väčším prínosom ako výška ročnej daňovej licencie,“ konkretizuje Marônek. Pripomína, že ten, kto podniká ako eseročka, musí platiť len zdravotné poistenie vo výške zhruba 57 eur. „Ostatné veci, najmä dôchodok, úrazové poistenie a podobne, by som neriešil cez štátny, ale súkromný sektor.“  

Komu treba poradiť

Akí záujemcovia o biznis najčastejšie konzultujú spôsob podnikania? Podľa Kukumberga ide o dve skupiny záujemcov. Tých, ktorí už majú za sebou nejakú činnosť, napríklad zamestnanie, ale snažia sa lepšie zorientovať.
Druhou skupinou sú začiatočníci, ktorí sa tejto téme doteraz nevenovali, ale idú naplno „do toho“. Často sú to študenti, mladí ľudia bez praxe, ktorým treba poradiť a vysvetliť základné veci.  


             Čo nájdete v stredajšej prílohe Hospodárskych novín Podnikanie


– Kedy robiť na živnosť a kedy si založiť firmu 

– Výhody a nevýhody oboch foriem podnikania

–  Ako zmeniť živnosť na eseročku

 

Prílohu nájdete v dnešných tlačených HN (v stredu 21. januára 2015).

Alebo si môžete objednať pdf vydania (aktuálne v deň vyjdenia) cez SMS na váš mail TU.

Staršie pdf vydania nájdete TU.

01 - Modified: 2007-02-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Novela o vyvlastňovaní neprešla
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 03 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 04 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 05 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 18:31