StoryEditor

Objavili Ameriku? Zatiaľ nie, ale majú top startupy u nás

26.11.2014, 23:05
Autor:
zubzub
Nápad pretavili do výnimočného produktu, ktorý môže zmeniť životy ľudí na celom svete. Už zajtra spoznáme víťazov prestížnej súťaže StartupAwards.

Kategória Science

Michal Gottwald, Sub-surface heat accummulation

Zemný zásobník tepla ukrýva akýsi zlatý grál všetkých kúrenárov a energetikov. Pri vymýšľaní sub-surface tepelného akumulátora sa jeho tvorcovia zamýšľali nad tým, ako preniesť obrovské množstvo slnečnej energie z leta do zimy. „A toto sa nám úspešne podarilo tak, že letné teplo ukladáme rôznymi spôsobmi do zeminy, ktorá je zaizolovaná proti únikom tepla,“ prezrádza startupista Michal Gottwald. Táto masa hliny sa nahrieva od leta až do neskorej jesene a práve na zimu je akumulátor pripravený na obdobie odovzdávania tepla rodinnému domu, ktorý je týmto akumulátorom vykurovaný až do jari, keď sa začne opäť pripravovať na ďalšiu vykurovaciu sezónu. Inšpiráciu našli v histórii, spomenuli si na zemľanky, na ktoré sa už takmer zabudlo. „Najzaujímavejšie na tom je, že čím je akumulátor starší, tým lepšie kúri,“ tvrdí Gottwald. Navyše na jeho výrobu nie je potrebná žiadna vesmírna technológia, ale len to, čo sa na stavbe bežne nachádza, teda hlina. Akumulátor oproti väčšine ďalších startupov rieši základnú ľudskú potrebu, ktorou je teplo potrebné na prežitie človeka v našich zemepisných šírkach.

 

Katarína Molnárová, TARQUINI LEONE

Vymysleli tričko, inšpirovali sa pritom golfom.  Ten je koníčkom startup tímu TARQUINI LEONE, takže dobre vedia, že je prakticky nemožné naučiť sa dokonalý švih bez cudzej pomoci, teda bez trénera, alebo akejkoľvek inej kontroly. No a toto tričko dokáže váš golfový švih analyzovať. „V tričku je umiestnených osem senzorov, ktoré spolu umožňujú rekonštrukciu polohy tela golfistu počas jeho švihu. Golfista si môže túto polohu pozrieť v reálnom čase alebo následne na svojom mobilnom telefóne, alebo na inom inteligentnom zariadení,“ vysvetľuje jedna zo zakladateľov TARQUINI LEONE Katarína Molnárová. Samozrejme, záleží im aj na tom, aby sa golfisti cítili komfortne, preto venujú osobitnú pozornosť aj výberu kvalitných materiálov. Zameriavajú sa na ich vlastnosti, teda antibakteriálnosť, priepustnosť potu či hypoalergénnosť. „Dizajn trička je zásluha Evky  Šrubřovej. Tá sa pri tvorbe návrhov zamerala na zhmotnenie niečoho, čo prináleží budúcnosti a zároveň v sebe ukrýva tradičnú golfovú eleganciu,“ tvrdí startupistka. Inšpirovala sa bielym rovným schodiskom, ktoré je metaforou odrážajúcou rázny a sebavedomý výstup do budúcnosti. Tréning je to, čo posúva golfistov smerom k ich vytúženému cieľu. Dizajn týchto tričiek navyše zvýrazňuje krásu ženy aj muža. Startupistka si myslí, že s týmto produktom vytvárajú nový trh pre tech-dizajnové oblečenie a verí, že technológie integrované v oblečení majú v blízkej budúcnosti veľký potenciál.

 

Pavol Alexy, Biological...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2007-01-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koalícia: nájom neplatí
01 - Modified: 2024-03-26 13:04:31 - Feat.: - Title: India na vzostupe. Vlani od Číny prevzala titul najľudnatejšej krajiny, dnes mieri medzi ekonomické veľmoci 02 - Modified: 2024-01-29 13:47:21 - Feat.: - Title: Zamestnanecké akcie ako benefit sú oslobodené od dane. Od kedy to platí a koho sa to týka? 03 - Modified: 2023-08-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Náš región je liahňou jednorožcov. Prečo sa miliardovým firmám darí práve v strednej a východnej Európe? 04 - Modified: 2022-07-30 07:40:26 - Feat.: - Title: Slovenské startupy čoraz viac uvažujú o presune do zahraničia, ukazuje prieskum 05 - Modified: 2021-12-13 12:48:33 - Feat.: - Title: Štátna tajomníčka Brocková pre HN: Ekonomickou diplomaciou otvárame našim firmám dvere do sveta
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 06:00